Åtminstone i sin nuvarande form. Amerikanska finansinspektionen SEC bedömer att den datorstyrda "högfrekvenshandeln" på börsen bidrog till den så kallade blixtkraschen i maj.
Datorstyrd börshandel på väg att förbjudas
Mest läst i kategorin
Det skriver Bloomberg.
Klicka här för att gratis få Realtid.se:s nyhetsbrev Finans och försäkring varje vecka via e-post.
Datorstyrd aktiehandel har blivit nya modet på börsen, alltså aktiehandel som styrs helt av datorprogram i datorer och möjliggör tusentals aktieaffärer per sekund.
Det kallas också ”HFT” (High Frequency Trading; högfrekvenshandel).
Även de stora investmentbankerna i världen tjänar bra med pengar på det.
Exempelvis blev det ett väldigt liv i luckan för en tid sedan då en avhoppare från Goldman Sachs anklagades för att ha stulit med sig viktig datorprogramvara (länk).
I Sverige sägs tradingbolaget Pan Capital med bland andra Erik Penser i kulisserna tjäna jättebelopp på datorstyrd trading (länk 2).
En nyckelfråga för dessa verksamheter är att få ha sina tradingdatorer så nära börsens datorer som möjligt, för att kunna genomföra affärer snabbast möjligt.
Nu när det är fri konkurrens mellan börserna, och börserna är fristående bolag som vill tjäna så mycket pengar som möjligt, har det framkommit att börserna låter den bäst betalande få ha sina datorer närmast börsens datorer.
Men debatt har uppstått om det och den datorstyrda handeln generellt verkligen är sund (länk 3).
Och nu skriver Bloomberg om att SEC-chefen Mary Schapiro överväger att införa nya regler för högfrekvenshandlarna, sedan både politiker och investerare misstänker att det var högfrekvenshandlarna som orsakade blixtkraschen.
En ny regel som är på förslag är att de aktörer som har ”bäst tillgång” till en aktiebörs, kan tvingas köpa och sälja aktier för att upprätthålla likviditeten.
En annan regelidé är att aktiekurser som en aktör lägger in, ska tvingas gälla i en viss minimitid.
Det skulle enligt nyhetsbyrån förhindra att högfrekvenshandlarna upprepade gånger lägger in och tar bort ordrar på millisekunder.
– En del hävdar att blixtkraschen var en anomali, en ytterligare ”perfekt storm” som marknaden nu har anpassat sig till och inte kräver några nya regler. Men jag håller inte med, säger Schapiro enligt Bloomberg.
Nyhetsbyrån skriver att SEC och politikerna är under ökad press för att visa att de har koll på marknaderna där handeln i ökad utsträckning styrs av datorer.
Som jämförelse har Stockholmsbörsens presskontakt Carl Nordell tidigare sagt till Realtid.se att datorhandeln nu svarar för 25 procent av handeln på Stockholmsbörsen.
Under blixtkraschen den 6 maj gjorde de fallande börskurserna då att investerarnas aktieportföljer sjönk i värde med 800-900 miljarder dollar (nästan 6000 miljarder kronor) inom bara några minuter.
SEC och börsen CFTC har gjort en utredning som visade att likviditeten på börsen (förenklat mängden aktier som kan köpas och säljas vid varje tillfälle) helt enkelt ”torkade ut” under blixtkraschen då likviditeten behövdes som mest.
Amerikanska politiker har beklagat sig över att högfrekvenshandlarna helt enkelt slutade handla under blixtkraschen, eftersom dessa handlare inte är tvungna att handla vid varje tidpunkt.
Schapiro pekar på att handlare förr i världen alltid hade stora krav på sig att tillhandahålla likviditet vid varje tidpunkt.
Under blixtkraschen den 6 maj föll New York-börsen med över 9 procent på bara några minuter, för att några minuter senare ha återhämtat i stort sett hela fallet.
Uppgifter finns om olika skäl till det som hände:
• Någon matade helt enkelt in en felaktig order.
• Högfrekvenshandlarna.
• Någon eller några gjorde innan kraschen storaffärer med spekulation om rörelser i en viss riktning.
• Det har blivit nya marknadsstrukturer för aktiehandeln i mer decentraliserad form, vilket är en känsligare struktur och lättare kan leda till den här typen av krascher.
• Tekniska problem med förseningar i utsändningen av kursnivåer.
Reuters skriver att ”stubbkurser” (väldigt låga köpkurser och väldigt höga säljkurser för en viss aktie) bidrog till kraschen.
”Kursmatning” där högfrekvenshandlare lägger och tar bort stora mängder order på kort tid, bedöms inte i sig ha orsakat kraschen.
Men SEC utreder enligt Reuters hur det har sett ut andra börsdagar, och om det kan ha förekommit för många köp- och säljorder.
Hypotesen är att det kan göra att utsändningen av aktiekurser täpps igen vilket gör att investerare förvirras.
Det i sin tur kan ge vissa aktörer ett orättvist informationsövertag som de kan tjäna pengar på skriver Reuters.
Greg Tusar är chef för högfrekvenshandel på Goldman Sachs, och ser fem trender på det området enligt Businessinsider.com:
1) datorprogram som skräddarsys för varje kapitalförvaltare.
2) datorprogram som utformas baserat på kapitalförvaltares historiska beslut
3) datorprogram som väljer bästa stället att genomföra en order
4) bättre datorer eftersom datamängderna blir allt större
5) att göra allt snabbare
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.