Realtid

Därför stämmer David Fält xG

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 30 jan. 2007Publicerad: 30 jan. 2007

UPPDATERAD Bank Hapoalim stämmer det amerikanska telekombolaget xG Technology å den svenske finansmannen David Fälts och fyra andra intressenters vägnar. "De är rötägg," svarar xG:s vd Richard Mooers.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

NEW YORK En talesman för xG Technology skriver i ett mejl till Realtid.se att ”medierna” informerats före företagsledningen. (Realtid är när detta skrivs ensam i världen om denna nyhet.) Bankens utspel mot xG Technology kunde knappast ha kommit mer olämpligt, eftersom man som bäst håller på att lansera en ny och potentiellt revolutionär teknik för trådlösa bredbandskommunikationer.

Stämningen är daterad den 25 januari 2007 och registrerades dagen efter vid Tampa-avdelningen av distriktsdomstolen i Floridas mellandistrikt. Den gäller både företaget som helhet och de två ledande personerna, vd Richard L Mooers och finanschefen Roger G Branton. Vare sig israeliska Bank Hapoalim eller dess advokater är beredda att kommentera processen.

Av stämningsansökan framgår dock att åtalet gäller 4 miljoner ”enheter” i ett aktiecertifikat som xG Technologys finanschefen Roger Branton ska ha utfärdat till David Fält, som tidigare varit det schweiziska finansbolaget ACH Securities representant i företagets styrelse.

Mooers ska enligt stämningen skriftligen ha instruerat Branton att utfärda ett sådant certifikat runt 29 mars 2005, vilket levererades till David Fält, som i april deponerade det hos Bank of New York, BNY. Senare samma år sålde han delar av sitt innehav, men när BNY försökte få nya certifikat som speglade försäljningen, fick de i oktober 2005 beskedet att certifikatet och de aktier det refererade till var ”av noll och intet värde” under en påstådd pantsättning från Fälts sida. Något bevis för en sådan pant finns inte enligt stämningen.

Bank Hapoalim slogs den 1 januari 2006 samman med Bank of New York och har fortsatt driva dess krav på xG Technology och pressade under förra året företaget på att erkänna de certifikat man ansåg sig ha rätt till.

Eftersom xG Technology inte erkände David Fälts certifikat, underlät man, enligt stämningen, att informera Bank Hapoalim om namnbytet från xG Technology LLC till xG Technology Inc, liksom om introduktionen av företaget på AIM-börsen i London. Man listade inte heller de andelar Bank Hapoalim förvaltade för David Fälts räkning.

Företaget och specifikt Mooers och Branton anklagas vidare för att bland annat ha ”svikit sitt förtroendeansvar” (breached their fiduciary duty), sin informationsplikt och ”betett sig skamligt och medvetet och villigt åsidosatt” bankens och de kärandes rättigheter.

Det är inte första gången som Rick Mooers och Roger Branton hamnat i den juridiska hetluften. De var tidigare chefer för telekomföretaget iDigi Communications, som även det hade kopplingar till Sverige. Detta företaget stämdes 23 april 2002 av den isländska pensionsfonden LN och dess chef Kari Karason, som anklagade dem för att ha bedragit sina investerare och slussat ut pengar för privata ändamål. Det ledde till en bitter konflikt som emellertid löstes genom förlikning efter att domstolen kastat ut fallet.

ANNONS

xG:s vd Rick Mooers sa före det nya åtalet i en intervju för Realtid.se att det handlade om folk som insett hur värdefull teknik företaget satt på och ville försöka ta kontrollen genom att stämma företaget. Han uttryckte stor bitterhet, både mot media, det juridiska systemet och sitt land som tillåter vad han ser som oansvariga åtal. Han hade också hårda ord för dem som försöker komma åt honom och företaget via juridiska medel.

– De är rötägg! Visa mig var de har betalat för de aktier de säger att de äger. Jag vet vad de är ute efter och jag vet vad de hotar med. De vet att vi är ett aktiebolag som just börsnoterats och att vi kan skadas av publicitet. De försöker röra om i grytan, men de vet att faktum är att de inte köpt några aktier från oss, sade han om Bank Hapoalims krav på att äga andelar i företaget via det nämnda certifikatet. Han antydde också att de kanske blivit lurade att köpa aktier av en tredje part som det däremot inte lönar sig att stämma.

David Fält, som är en av fem delägare i certifikaten, är mycket nöjd med stämningen.

– Detta är en process initierad av Bank Hapoalim till förmån for mig och deras andra kunder. Min förhoppning är givetvis att detta löser sig till det bästa och jag är säker på att banken agerar rätt och riktigt, säger han till Realtid.se.

– Jag har fört en lång men fruktlös dialog med Xg. Nu kanske vi kan få en lösning på detta, fortsätter han, men vill inte kommentera sina chanser att vinna inför domstol.

Förre norden-chefen för Microsoft, Mats Wennberg, sitter i xG Technologys styrelse och var under en kort tid företagets vd. Han säger när Realtid.se ringde på måndagskvällen svensk tid att han just fått höra talas om nyheten, men överlåter åt företagsledningen att kommentera saken.

Vid börsintroduktionen i november fanns det 121 miljoner aktier i xG Technology Inc, varav 48 procent ägdes av Mooers och Brantons investmentbolag MB Merchant Group, 4,2 procent av uppfinnaren Joseph A Bobier, och 0,6 procent (1 miljon aktier) av Mats Wennberg. Antalet aktier ökade till 132 miljoner vid börsintroduktionen. Det finns dessutom optioner för 21 miljoner aktier. Kursen på Londonbörsens lista för mindre bolag, AIM, tog i början av januari ett skutt från 5 dollar till 14,25 dollar, vilket gör att företagets börsvärde i dag ligger runt 2 miljarder dollar.

Hans Sandberg

ANNONS

korrespondent New York

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]