Realtid

Därför dömdes jag för bokföringsbrott

Sara Johansson
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 02 apr. 2009

"Det är så töntigt att det är löjligt", svarar filmbolaget Horse Creek Entertainments styrelseordförande på aktieägarnas kritiska brev.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Det är så töntigt att det är löjligt”, svarar filmbolaget Horse Creek Entertainments styrelseordförande på aktieägarnas kritiska brev.

Aktiespridning i Sverige AB, AIS, skrev i mitten av mars ett öppet brev till de övriga aktieägarna i filmbolaget Horse Creek Entertainment. Anledningen var att att dels framföra kritik mot filmbolaget som kallat till årsstämman för sent och mot ledningen som inte drivit bolaget på ett kostnadseffektivt sätt.

Men de nämner även styrelseordförande Charles Aperias brottsregister i brevet. En bokföringsdom som, enligt AIS, omöjliggör att Aperia får behålla sin post när bolaget ska noteras.

– Det är så töntigt att det är löjligt. För tio år sedan när jag bokförde hade jag en huvudbok och inte ett bokföringsprogram där jag bokförde in och utgående moms. Bokföringen var rätt men det var inte lättöverskådligt och därför betecknade rätten det som bokföringsbrott, säger Charles Aperia till Realtid.se.

– Det blev det några timmar på Myrornas som samhällstjänst tillsammans med en rattonykterhetsdom.

Enligt belastningsregistret, som skrevs ut för snart två år sedan, dömdes Charles Aperia för bokföringsbrott och grovt rattfylleri i januari 2002. Han fick samhällstjänst i 75 timmar och om fängelse istället skulle ha valts som påföljd hade han fått två månader bakom lås och bom.

– Jag hade kunnat överklaga men jag tänkte att det är som det är. Jag trodde inte att det skulle bli några skriverier om det här i efterhand.

Den 17 april har Charles Aperia kallat aktieägarna till en årsstämma. Då kommer de senaste nyheterna tas upp men enligt Charles Aperia är det för tidigt för en notering på börsen. Detta trots att bolaget skulle ha noterats redan i fjol.

ANNONS

– Klimatet just nu är inte det rätta för en notering. Men självklart kan jag stiga åt sidan om aktieägarna säger det.

Är det ingen som krävt detta tidigare?

– Nej, det här kom som en överrasskning.

Charles Aperia berättar att han och hans kollega äger 51-52 procent av aktierna i bolaget.

– Så det är egentligen vi själva som bestämmer, säger han.

– Marknadsplatserna har inte krävt något sånt. En av ägarna från Aktietorget har till och med varit här. Men skulle de kräva nått sånt innan notering så skulle vi ordna en annan styrelseordförande.

Du nämner misshandelsdomen men inte bokföringsbrottet i ditt brev till aktieägarna, varför?

– Jag tyckte inte att det var något att diskutera. Rätten ansåg som sagt att det inte var lättöverskådligt eftersom jag inte hade något dataprogram utan hade en huvudbok.

ANNONS

– Misshandeln består i att jag vid tre tillfällen slängt ut en full och våldsam kvinna från mitt eget hem. Polisen har också hämtat personen vid två av de tre tillfällena. När en full människa är vålsamma blir man ju livrädd att de ska göra skada något i sitt eget hem. Jag ville bara att hon skulle gå men hon vägrade.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]