Anders Nordström anser att arbetsrätten får en allt viktigare plats i de stora advokathusen. I en intervju med Realtid.se berättar han varför han går vidare i karriären.
Därför byter han byrå
Mest läst i kategorin
Idag stod det klart att Mannheimer Swartling rekryterar en ny delägare som startar på byrån i början av oktober.
Det är Anders Nordström som lämnar Linklaters för att bli delägare i Sveriges största advokatbyrå. Han har arbetat med arbetsrätt på Linklaters som har en renodlad transaktionsprofil och han berättar att vid större företagstransaktioner är arbetsrätten ofta helt central. Denna utveckling har pågått några år.
– Förklaringen är helt enkelt att i ett alltmer utvecklat kunskapssamhälle ligger företagens värde till en allt större del i personalens samlade kunskap och kompetens. Det kan för en köpare vara avgörande att bilda sig en uppfattning om personalens anställningsvillkor, sekretess- och konkurrensklausuler, uppsägningsbestämmelser samt kostnader för avgångsvederlag, inför ett eventuellt förvärv, säger Anders Nordström.
Utanför mer renodlade förvärvssituationer blir arbetsrätten också ett allt viktigare kompetensområde. Det kan exempelvis handla om en anställd som säger upp sig och tar med bolagets företagshemligheter till en konkurrent. Den typen av tvister har blivit allt vanligare i domstolarna och är väl också ett tecken på betydelsen av det så kallade humankapitalet i ett mer utvecklat kunskapssamhälle. Uppsägningstvister, tvister om avgångsvederlag och utredningar beträffande misstänkta oegentligheter bland anställda verkar också öka.
Bör de stora affärsjuridiska byråerna, generellt satsa mer på arbetsrätt?
– Jag håller en hel del kurser i arbetsrätt och har under senare år sett att allt fler advokater och bolagsjurister deltar i kurserna. Jag ser det som ett tecken på att arbetsrätten blivit ett vanligare kompetensområde på advokatbyråerna. I takt med utvecklingen och en förändrad lagstiftning, inte minst på EU-nivå, tror jag definitivt att den utvecklingen kommer att fortsätta.
Hur kommer det sig att du byter byrå?
– Mannheimer Swartling har identifierat ett utökat behov av arbetsrättskompetens hos sina klienter. Man har genom Henric Diefke och hans team också satsat på arbetsrätt under senare år och blivit mer synliga. Nu vill man genom rekryteringen av mig ta ytterligare ett steg. Det känns stimulerande att komma till en miljö där man vill göra denna satsning, säger Anders Nordström som fortsätter:
– Sen är det ett faktum att Mannheimer Swartling är Nordens största advokatbyrå men en helt annan klientstruktur. Mannheimer Swartling erbjuder sina klienter ett fullservicekoncept och jag tror att det finns stor potential att utveckla arbetsrätten ännu mer från denna plattform. Det känns väldigt roligt och spännande.
Linklaters fortsätter med arbetsrätt inom den fokuserade verksamhet som byrån bedriver. Arbetsrätten är där fortsatt ett viktigt moment, särskilt i transaktioner och PE där firman är juridisk rådgivare.
Innan anställningen på Lagerlöf & Leman Advokatbyrå 1994 (som genom fusionen 2001 blev Linklaters) satsade Anders Nordström på domarbanan. Han har bland annat varit domare i Stockholms tingsrätt, sekreterare i Arbetsdomstolen och expert i en arbetsrättskommitté.
Att Mannheimer Swartling rekryterar en delägare utifrån är ovanligt. Senast det hände var när Peter Linderoth kom från Vinge år 2007.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.