Realtid

Danske Bank riskerar miljoner i energikonkurs

administrator
administrator
Uppdaterad: 28 apr. 2014Publicerad: 28 apr. 2014

Tre bolag i KMW-koncernen i konkurs. Skyller på Ukraina-konflikten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

GKL Growth Capital har inte lyckats säkra nya pengar till den krisrabbade KMW-koncernen. Nu försätts bolagen KMW Energi och Ecoenergy Scandinavia i konkurs. Även moderbolaget KMW Renewable har begärts i konkurs vid Stockholms tingsrätt men på grund av kompletteringsbehov har denna ännu ej gått igenom.

I konkursansökan för KMW Energi skriver ordförande Peter Lindh att konflikten mellan Ryssland och Ukraina har stoppat ett avtalat finansieringspaket som skulle tillföra 150 miljoner euro.

”Med anledning av den senaste tidens händelseutveckling i Ukraina och Ryssland har finansiären hävt denna finansiering”, heter det i konkursansökan.

Man skriver också att ”finansieringen av Koncernen, Bolaget, och Koncernens projekt har fördröjts på grund av situationen i Ukraina”.

KMW-koncernen har planer på att uppföra och drifta egna energianläggningar i Ukraina och Ryssland men har också uppfört anläggningar åt andra aktörer på den svenska marknaden. Som Realtid.se tidigare rapporterat har koncernen haft problem att betala skulderna i den svenska verksamheten.

KMW Energi har tidigare varit försatt i rekonstruktion för att få till en ackordsuppgörelse med fordringsägarna men på grund av bristen på kapital går konkursen inte att undvika.

”Det är inte sannolikt att moderbolaget på grund av situationen i Ukraina/Ryssland samt försening från tänkt finansiär, kommer att kunna betala sin skuld till bolaget i tid till dess ett ackord skall betalas”, skriver KMW i konkursansökan.

Danske Bank har stora fordringar på KWM Energi i form av en checkkredit på 10 miljoner kronor.

ANNONS

”Banken har även fordringar på grund av utfärdade garantier. Dessa kan komma att uppgå till ca 16 miljoner kronor”, skriver KWM i ansökan.

Delar av bankens fordringar är säkerställda genom företagsinteckning.

Konkursen i KMW-koncernen är ett hårt slag mot storägaren GKL Growth Capital. GKL:s Lars Guldstrand och Peter Lindh har under ett flertal år varit aktiva i KMW med föregångare. I styrelserna sitter även tidigare inrikes- och bostadsministern Jörgen Andersson.

Vid utgången av 2012 hade GKL aktier i KMW värderade till 47 miljoner kronor samt konvertibler till ett värde av 60 miljoner kronor, enligt senaste årsredovisningen.

En kontrollbalansräkning i KMW Energi daterad i oktober 2013 visar att KMW även dragits in i Amarant/Alluvia-härvan. GKL-sfären har flera kopplingar till de krisdrabbade gruvbolagen. Enligt kontrollbalansräkningen tog KMW upp aktier i Alluvia Mining till ett värde av 23,8 miljoner kronor i oktober.

Realtid.se söker företrädare för GKL för en kommentar.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]