Danska bankjätten pressas av skärpta krav på sin kapitalbas och planerar en nyemission.
Danske Bank måste fylla kassan med 20 miljarder
Mest läst i kategorin
Affärerna i Sverige och Norge gick ”tillfredställande”, skriver Danske Bank i ett bokslut som annars var dystert. Resultat efter finansnetto blev i Sverige blev 1,78 miljarder svenska kronor i fjol jämfört med 917 miljoner under 2009.
Kreditförlusterna minskade med tvåtredjedelar från cirka 620 miljoner kronor till 200 miljoner svenska kronor. Den svenska riksbankens räntehöjningar har också stärkt bankens räntenetto i Sverige.
På koncernnivå är det dock andra tongångar som gäller. Danske Bank, som är Nordens näst största långivare och ägare av Östgöta Enskilda Bank, förbereder en garanterad nyemission på 20 miljarder danska kronor, skriver banken i ett pressmeddelande. Kapitalet, som banken hoppas kunna ta in senast i april i år, ska säkra att banken klarar framtida skärpta krav på kapitalbas.
Banken ber samtidigt om att få betala tillbaka ett hybridlån som man fått av staten under finanskrisen.
Danske Bank redovisar som helhet ett oväntat svagt resultat för fjärde kvartalet 2010. Vinsten före skatt stannar på 1,45 miljarder danska kronor, vilket kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 2,85 miljarder.
Räntenettot föll från 6,76 miljarder till 6,07 miljarder danska kronor, medan kreditförlusterna föll till 2,98 miljarder, från 4,98 miljarder. Analytiker hade räknat med ett räntenetto på 5,95 miljarder och kreditförluster på 2,23 miljarder kronor.
Danske Banks bokslut för 2010 kommer efter en turbulent vecka på Köpenhamnsbörsen, präglad av en ny våg av bankoro efter Amagerbankens konkurs i helgen.
Danske Banks aktie har i veckan dragits med nedåt av oron, trots att flera nordiska konkurrenter redovisat bokslut med positiva prognoser för hela sektorn.
Flera tunga danska politiker i finansutskottet i parlamentet i Köpenhamn har med hänvisning till Amager-konkursen krävt att storbanker som Danske Bank snabbt bygger upp en extra kapitalbuffert för att kunna hantera och motverka en ny finanskris. Bland annat har man hänvisat till en studie gjord av tankesmedjan Bruegel, där just Danske Bank och Nordea pekas ut som två av de 18 farligaste bankerna i Europa.
Riskerna hänger samman med att Danske Banks balansräkning är flera gånger större än Danmarks ekonomi och att bankens verksamhet är gränsöverskridande, med stor verksamhet i bland annat Irland, Finland och Sverige.
Danske Bank-aktien dök med över 6 procent på Köpenhamnsbörsen efter beskedet om nyemissionen och det oväntat svaga bokslutet.
Johanna Petersson Cervenka / TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.