Musikhösten tillhör damerna.
Då står flickorna på rad
Mest läst i kategorin
Tävlingarna är avslutade och vinnarna meddelas via e-post. Rätt svar är:
2. Snoddas.
1. Chicago.
1. E-Type.
1. Elvis Costello.
Fredagstävlingar
Folkhemmets mesta rockpoet Lars Winnerbäck är mer på tapeten än någonsin. En ny cd med den långa titeln Tänk om jag ångrar mig, och sen ångrar mig igen – och så boken 112 sånger, med mannens låttexter.
På bokmässan i Göteborg har man kunnat höra skådespelaren Jonas Karlsson läsa Winnerbäcks texter, och den 30 oktober sparkar Winnerbäck i gång sin höstturné i Lisebergshallen. Sedan är det tätt med spelningar fram till den 12 december då rundan officiellt avslutas i Conventum Arena i Örebro.
Tävla om fem fina paket med nya cd:n och boken.
Lars Winnerbäcks gamla punkband spelade på Hultsfredsfestivalen i somras. Vad heter bandet?
1. Kurt Sune Med Berits.
X. Håkan Florå Overdrive.
2. Snoddas.
Den 7 oktober är det premiär för Anna Granath i regissören och manusförfattaren Björk Jakobsdottirs nya humoristiska monolog på Maximteatern i Stockholm. Komediennen Granath känner vi igen från bland annat Morgonpasset i radio och Morgonsoffan i tv. I Cellofan babe tar hon upp allmängiltiga ämnen som karriär, man, barn, hus, bil och sex. I föreställningen träffar vi en kvinna som desperat försöker följa familjeplanerings- organisationskalendern under en hel arbetsdag.
Fem vinnare får två biljetter vardera till Cellofan babe, dock ej premiärkvällen. Utan till föreställningen den 8 oktober.
Anna Granath har gått på Balettakademien i Stockholm. Hennes första jobb – innan utbildningen ens var klar – var i en känd musikal. Vilken?
1. Chicago.
X. Fantomen på Operan.
2. Grease.
Johan Renck – även känd som Stakka Bo – har förlorat oskulden som långfilmsregissör. För fotot i Downloading Nancy stod den omhuldade Christopher Doyle, men filmen fick ett minst sagt blandat mottagande av biorecensenterna, från en etta i DN och uppåt.
Nu kan Realtid.ses läsare chansen att bedöma själva, när filmen släpps på dvd. Vi har fem ex att tävla om.
Vilken känd svensk artist hade Johan Renck en duo med i början av 90-talet?
1. E-Type.
X. Markoolio.
2. Leila K.
Eva Eastwoods fjolårsalbum gick direkt in som tvåa på den svenska albumlistan. Då hade hon tagit ett kliv från rockabillyn mot countryhållet. På nya cd:n The beat goes on varierar hon musiken ännu mer. Reggae-pop, Stones-rock, country, blues och rockabilly serveras med gott humör och kärlek till musiken från förr.
Tävla om fem ex av The beat goes on.
En av Eva Eastwoods låtar heter Min kille liknar inte Elvis. Vilken av dessa artister är inte en Elvis Presley-imitatör?
1. Elvis Costello.
X. Eilert Pilarm.
2. El Vez.
Mejla rätt svar till [email protected] senast onsdagen den 30 september kl 13. Ange ”Winnerbäck”, ”Cellofan”, ”Nancy” eller ”Eastwood” i ämnesraden. Glöm inte bifoga din adress, och i fallet Cellofan babe även ett mobilnummer så att du kan nås om någon föreställning skulle bli inställd.
Fredags-Kangas
September är kvinnornas månad. I alla fall om vi ska gå efter nya skivsläpp. Sällan har så många nya plattor kommit samtidigt, med svenska, kvinnliga frontfigurer.
Redan tidigare utgivna skivor med Robyn, Lykke Li, Nina Persson, Karin Dreijer och andra vägrar ge med sig. De spelas på radio, de är ute och turnerar och syns, de är med i leken, på egna villkor och efter eget huvud.
Nyligen släppte Victoria Bergsman sitt andra album under namnet Taken By Trees. East of Eden (Rough Trade/Border) har med rätta hyllats som en av årets skivor, inte bara ur ett svenskt perspektiv. Bergsman tar klivet ur indievärlden och tar in sufimusikaliska influenser från Pakistan.
Ur en liknande indie-mylla, men av mer elektronisk karaktär, stiger Midaircondo. Göteborgstrion har bantats ner till en duo, men sån här musik kan knappast kallas smal längre. Midaircondos andra album Curtain call (Twin Seed Recordings/Playground) är electronica som låter sagolikt atmosfärisk och tar med dig på en audiell promenad in i en drömsk glänta där tiden stannar upp.
Soundtrack Of Our Lives-sångaren Ebbot Lundberg får vara nästan ensam man i veckans krönika då han gästar med melankolisk melodik i Silk, silver and stone. En låt som blott är bara den radiovänliga toppen på ett personligt framflytande isberg.
Midaircondos medlemmar har lite musikhögskolevibbar där de trakterar så många instrument det nånsin kan få plats på en tätskriven rad i ett cd-häfte. Utbildad enligt konstens alla regler är också Anna Lundqvist, en ung skivdebutant i jazz-Sverige.
Anna Lundqvist Quartet tillhör inte de där artisterna som spräcker jazzens ramar, men som ändå tänjer traditionerna tillräckligt för att det ska kännas levande. Debuten Borderline fiesta (dB Productions) bjuder på höstens hittills mest självklara jazzpärla, i det lilla.
I det lilla har också Jennie Abrahamson verkat. Efter en tid i triphopbandet Heed och altcountry-rockbandet Yukon AK är hon numera sin egen. På albumet While the sun´s still up and the sky is bright (How Sweet the Sound/Sony) visar hon att hon inte behöver de trend- och tendensmedvetna greppen från förr. Istället låter hon som sin egen, personligt ansade svenska Kate Bush. Jo, visst har exempelvis Jenny Wilson gjort liknande utforskningar, men Abrahamson känns som sin egen.
Ebba Forsberg är känd som skådis, som körsångerska bakom herrar som Eldkvarn och Lundell, som dragspelare i Traste Lindéns Kvintett. Hon är också en sångerska med en snyggt hållen solokarriär. Sedan uppmärksamheten kring hennes skivkontrakt med Madonnas skivetikett Maverick har lagt sig har Ebba Forsberg på allvar tillåtits koncentrera sig på sitt kall – musiken.
Efter en skiva och ett uppskattat turnerande med de svenska tolkningar av Dylanlåtar som Mikael Wiehe översatt har turen nu kommit till en annan legendarisk bard. Leonard Cohen får sitt på nya Ta min vals – Ebba Forsberg sjunger Leonard Cohen (Eboth/Bonnier Amigo). Wiehe håller sig dock undan sångmikrofonen den här gången.
Skivan råkar (?) släppas i samband med Cohens 75-årsdag och visar att Wiehe är värdig uppdraget att översätta. Men det är Ebba Forsbergs livspräglade röst som omsätter orden i känslor under denna väldigt intimt hållna och berikande musikupplevelse.
Det här avskalade och rotnära uttrycket kommer igen i många nya skivor med svenska artister.
Johanna Demker lutar sig mot countryn i sin musik, med steel och klass. Till vardags är hon ganska färsk vd för familjeföretaget Sasco – ett aloe vera-företag – och dessutom trebarnsmor. Ändå lyckas hon få till en skiva som From an outlined silhouette (daWorks/Sound Carrier/Bonnier Amigo). Det är faktiskt hennes tredje platta redan, och den rymmer modern, mogen pop med countryklang.
Det märks att många har lyssnat på Emmylou Harris i dag, men Uppsalabördiga Johanna Demker får till en skön skiva. Valda delar av From an outlined silhouette svalkar likt aloe vera efter en hård dag.
Kristina Westberg sticker kanske inte ut ur mängden, men Good days (KWM Music) får godkänt inom den softade påse som gärna vecklar ut sig i P4. Good days rymmer ballader att långsamt räkna in hösten med, och med komp från musiker från Oh Laura och Meadowland sitter allt säkert.
Eva Eastwood är föremål för en tävling den här veckan, så jag nöjer mig med att konstatera att The beat goes on (Darrow/Bonnier Amigo) lever upp till titeln. ”Rock´n´roll don´t leave here nomore” är orden Eva Östlund sjunger att hon ser på en vägskylt i titelspåret, men med nya skivan bevisar hon att det gör den visst. Om än i radiovänlig, modern tappning, och fortfarande med countrytouch.
En skiva för dem som tycker om musik med rötter bakåt.
Något som i ännu högre grad stämmer in på två färska album från entusiastbolaget Enviken Records. Här är soundet autentiskt, som det lät förr i tiden.
Stockabilly? Nej, det vill de kanske inte kallas. Hur som helst träffar Stockholmsbaserade Lil’ Linn & The Lookout Boys mitt i prick med albumet Sharpshooting Gal.
En krispig, färskplockad sallad på rockabilly, hillbilly och western swing. Mest eget material, med några covers som dressing. Envikenkollegan Sonny Rogers gästsjunger i en duett mot Linns fina röst.
Cherry Tess & Her Rhythm Sparks förstärker intrycket av Enviken som pålitliga leverantörer av den här typen av skön musik. It Doesn’t Matter heter plattan från Blekingetjejen Cherry Tess där stommen utgörs av rockabilly och ”fiddies” rock´n´roll, men även lite gammaldags rhythm & blues kikar fram. Så var vi tillbaka i trakterna kring hur Eva Eastwood lät en gång i tiden.
Att Enviken tror på de svenska tjejerna betonas inte minst av samlingsplattan Three Hot Rockin’ Gals (Acts) Vol 2. Tre nya framtidslöften visar vad de går för.
Som brukligt i den här genren har samtliga amerikanskt klingande artistnamn. Förutom de två nyss nämnda träffar vi här Carin Morris från Gästrikland. Blott 14 år och dotter till Hank T Morris, som Enviken-diggare är välbekanta med.
Musikhösten tillhör helt klart damerna.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.