Sven Hagströmer och Pan Capital överens om en lösning på ägarbråket.
Creades delas
Mest läst i kategorin
Delar av Creades portfölj kommer att placeras i ett nybildat bolag som knoppas av till aktieägarna. Det framkom i samband med tisdagens kvartalsrapport.
”Styrelsen för Creades har kunnat konstatera att den nuvarande motsättningen mellan bolagets två största ägare långsiktigt inte är hållbar. Den medför påtagligt försämrade förutsättningar för styrelse och ledning att vidareutveckla bolagets verksamhet”, skriver Creades i ett pressmeddelande.
Uppgörelsen sätter punkt på trätan mellan huvudägaren Sven Hagströmer med bolaget Biovestor och utmanaren Pan Capital som krävt flera förändringar i bolagets struktur och förvaltningsmodell.
– Förslaget är att se som en lösning på de låsta positionerna mellan huvudägarna. Nu kan Creades styrelse och ledning koncentrera sig fullt ut på att göra goda affärer för Creades aktieägare,
säger Sven Hagströmer i ett pressmeddelande.
– Vi är nöjda med förslaget och det är även styrelsen, säger Clas-Henrik Julander på Pan Capital till Realtid.se.
Hur kunde ni mötas?
– Vi har haft en dialog under en längre tid
Styrelsen i Creades föreslår att 30 procent av substansvärdet i bolaget knoppas av till bolaget Sedarec som därefter skiftas ut till befintliga aktieägare.
Affären sker genom ett inlösenförfarande där Creades aktieägare erbjuds en inlösenrätt per befintlig aktie. Med tio inlösenrätter kan aktieägare lösa in tre aktier i Creades och erhålla tre aktier i Sedarec.
Pan Capital köper Biovestors inlösenrätter för 3,25 kronor styck och erbjuder sig även att köpa övriga ägares inlösenrätter till samma villkor.
Pan Capital siktar på att nå en ägarandel om 100 procent i det nya bolaget som inte kommer att vara noterat utan ses som ett avvecklingsbolag över tid.
Sedarecs största innehav blir Avanza men bolaget kommer att ha flera onoterade bolag i portföljen (se tabell nedan).
”Innehav som representerar en betydande andel av portföljen har begränsad likviditet, varför det är rimligt att anta att det kan ta tid att avyttra dem. För att inte skapa onödig press på värdena i innehaven kommer ingen bortre tidsgräns för avyttringarna att sättas”, skriver Creades i ett pressmeddelande.
Avvecklingen av samtliga innehav kan ta flera år skriver Creades men processen ska inledas omedelbart.
Uppdelningen av portföljen har gjorts med hänsyn till Creades önskemål om att kunna kvarstå som storägare i bolagen Lindab, Haldex och Concentric. Sedarec har istället fått en något större andel i Avanza och eWork samt likvida medel som kompensation.
Creades innehav i Carnegie och Klarna delas inte upp, däremot kommer Sedarec att ha rätt till 30 procent av den framtida avkastningen på dessa innehav.
Sedarec kommer även att ha ett åtagande i skadeståndstvisten efter HQ-kraschen för att täcka upp det åtagande som Creades har i frågan efter delningen med Öresund.
Uppgörelsen innebär även att Pan Capital drar tillbaka kravet på den särskilda granskning som tidigare krävts.
Huvudägarna är överens om att de på sikt inte ska kvarstå som ägare i respektive bolag. Biovestor säljer alltså samtliga inlösenrätter till Pan Capital och Pan kommer att sträva efter att lösa in en så stor del av sina Creades-aktier som möjligt.
Biovestor kommer efter en genomförd transaktion att äga 59 procent av Creades. Budplikt utlöses inte efter dispens av Aktiemarknadsnämnden.
Pan Capital får minst 71 procent av Sedarec och kvarstår som ägare till 13 procent av aktierna i Creades om man inte lyckas komma över ytterligare inlösenrätter.
Affären ska godkännas på en extrastämma den 15 februari och inlösenerbjudandet löper därefter till 26 mars, enligt den tidsplan som presenterades på tisdagen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.