2020 var ett rekordår för investeringar inom cleantech, vilka uppgick till över 42 miljarder dollar globalt. Tillväxten var störst i Europa, säger Richard Youngman, vd för konsultföretaget Cleantech Group.
Cleantech Groups Youngman: ”SPAC växande trend inom cleantech-investeringar”
Mest läst i kategorin
– Den förväntade minskningen av cleantech-investeringar med anledning av coronapandemin uteblev 2020. Det blev istället ett rekordår sett till värde, deal flow men även deal-making, vilket var en överraskning med tanke på att deal-making i högsta grad traditionellt sker via fysiska möten, sade Richard Youngman, vd för konsultföretaget Cleantech Group, vid en mediewebinar anordnad av Sweden Sustaintech Venture Day.
Han fortsätter:
– 2020 blev ett rekordår då investeringar ökat med 12 procent jämfört med 2019 till rekordhöga 42,2 miljarder dollar. Globalt ser man ett stärkt fokus på agritech och foodtech i samband med att världen förstått hur skört vår matsystem är och hur stort behovet av att åtgärda det är, säger Richard Youngman.
Bakom det totala investeringsvärdet om 42,2 miljarder dollar globalt (cirka 356 miljarder kronor) står 2 674 transaktioner. Detta kan jämföras med 37,4 miljarder dollar och 2 537 transaktioner 2019. Enbart under fjärde kvartalet uppgick investeringar till 13,3 miljarder dollar (cirka 112 miljarder kronor), även det ett rekord. Av de 42,2 miljarder dollar i kapital investerat i cleantech globalt står Europa och Israel för 10,8 miljarder dollar (cirka 91 milljarder kronor) och sammanlagt 894 transaktioner. I jämförelse togs det in 7,3 miljarder dollar (cirka 61 miljarder kronor) genom 765 transaktioner i Europa 2019.
– Ökningen i Europa 2020 har varit störst av alla regioner, på 47 procent jämfört med 2019 och sammanlagt 10.8 miljarder dollar.Generellt känner jag mig mer optimistisk nu är jag gjorde det för tolv månader sedan.
En trend som Richard Youngmans Cleantech Group sett växa är användningen av SPACs, Special Purpose Acquisition Companies, som ett sätt att anskaffa kapital. Allt vanligare inom Cleantech i USA, SPACs har även börjat ta fart i sektorn i Europa, säger Youngman till Realtid.
– SPAC-trenden växer för att man bland annat förstått vikten och potentialen av cleantech som en riktigt lovande tillväxtmöjlighet, efter att sektorn vuxit under senaste tio åren. Men det handlar även om att man nu insett att cleantech-omvandlingen måste ske och det snabbt. Det är precis vad SPAC möjliggör: investerare är mer villiga att ta risker men har ingen tid att slösa på långsam kapitalanskaffning.
– Vi måste se positivt på SPAC:s; vi kan inte klaga om att det finns en brist på kapital och samtidigt förkasta en ny metod att göra just det när den kommer.
SPAC:s inom cleantech har hittills skett mestadels inom så kallat EV charging (electric vehicle charging) med exempelvis ett SPAC-upplägg i Europa avseende nederländska ev-företaget EVBox. Samtidigt är avkolning och elektrifiering två växande områden.
Vad är din prognos för 2021 vad gäller cleantech-investeringar?
– Jag är som sagt mycket mer optimistisk än jag var för tolv månader sedan. Jag ser en hel del nyuppkomna incitament och nytt kapital. Jag gissar att vi kommer att se en fortsatt ökning av den typen av företag och mycket ”dry powder” och flera fonder. Jag väntar mig också med att SPAC-trenden fortsätter men att man ser en diversifiering där EV bara är en del.
– Vad gäller politiken så blir kommande COP26-mötet i Glasgow bli avgörande; vi har sett att många uttryckt engagemang men på vilken nivå engagemanget landar på återstår att se.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.