En privatperson som agerade som robotarna skulle sannolikt hamna i fängelse.
Claes Hemberg: anonyma börsrobotar är ett hot
Mest läst i kategorin
Avanzas sparekonom Claes Hemberg skräder inte orden över robotar i börshandeln. Enligt honom har robotarna tagitöver två tredjedelar av handeln.
Och på DI Debatt idag, torsdag, menar han att det behövs en oberoende utredning av vad robothandeln egentligen för med sig. Han pekar dock på att det är tveksamt om finanshandeln själv skulle kunna göra en sådan granskning.
Framförallt för att den sitter på två stolar samtidigt – sin egen och svenska sparares.
Claes Hemberg menar också att det inte ens känns seriöst med en börs som kan öpppna på minus två procent för att sedan sluta på plus fyra procent.
Han tycker visserligen inte att det finns några bevis för eller emot robothandeln, men tycker att det han väljer att kalla en ”kraftig sjögång” är tillräckligt illavarslande för att starta en djupare granskning av robothandeln.
Enligt honom visar rena och skära fakta att robotarna under de senaste veckorna har stått för två av tre affärer på börsen.
Utöver detta har antalet order som läggs på börsen, men inte har blivit någon affär stigit med 28 procent under det senaste året.
Enligt Claes Hemberg är det idag 95 procent av alla order som läggs på börsen som inte blir någon affär.
Han pekar på att detta innebär att en robot exempelvis kan lägga 250 order utan att göra en affär och det utan några som helst krav på dem, vilket gör att robotarna bidrar till ett skuggspel som: ” inte borde höra hemma på en börs.”
De verkligt stora problemen uppstår när robotarna provocerar fram affärer i stället för att bidra till handeln, vilket i sin tur bidrar till ett sjunkande förtroende för börsen, resonerar Claes Hemberg.
Här pekar han på att brottsprovokation inte tillåts i den rättsliga världen, medan affärsprovokation på börsen är fullt tilllåtet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.