Christina Lampe-Önnerud är en av världens främsta experter på batteriteknik. Hon är i full färd med att starta produktionen av en ny typ av miljövänliga, svanmärkta, säkra och uthålliga datorbatterier.
Christina hjälper USA hjälpa Kina
Mest läst i kategorin
Realtid.ses USA-korrespondent Hans Sandberg träffar Christina Lampe-Önnerud i New York någon vecka efter att hon återvänt från Kina, där hon deltagit i den amerikanska regeringens Clean Energy Trade Mission.
– Åh, det var fantastiskt cool! Jag menar, hur ofta händer det att du får representera den amerikanska regeringen, utbrister Christina Lampe-Önnerud när jag frågar henne om Kina-resan. En resa som arrangerades av handelsdepartementet.
Det fördes diskussioner om upphovsrätten och plötsligt hör Christina Lampe-Önnerud vice handelsministern David Bohigian säga att ”USA tror på värdet av intellektuell upphovsrätt” varefter han uppmanar Christina Lampe-Önnerud att tala.
– Här sitter jag på Economic Deputy Directory Forum, som är en del av den innersta klubben för kinesiska beslutsfattare, och pratar om att det är svårt för oss att föra över intellektuell egendom (eftersom den inte skyddas väl i Kina, artikelförfattarens anm.).
Sedan besökte deltagarna den kinesiska vetenskapsakademin.
–Vi diskuterade med ledare för den ekonomiska utvecklingen och ledare för Guangdong-provinsen där mitt företag har tillverkning. Jag kunde därför prata som en som hade intressen i Kina och byggt upp något i Kina. Det var otroligt intressant, säger Christina Lampe-Önnerud.
Hon tillägger att hennes företag Boston Power nu bygger en andra fabrik utanför Taiwans huvudstad Taipei.
– Jag satt med på möten om överföring av miljövänlig teknik, möten där USA i stort sett uppmanade Kina att inte upprepa de misstag man gjorde i västvärlden. Förhandlingarna var väldigt rakt på och jag tror att det är en sak som gör USA till en världsledare. I USA kan man komma till saken på tio minuter, medan det i Kina kan ta två…. månader!
– I USA är det kulturellt accepterat att man lägger fakta på bordet. Det är bra om man är snäll, men sedan går man över till saker som pris, kvalitet och prestanda. Delegationen hade den attityden och det tycker jag är väldigt coolt. De reste till Kina och sa, det här är de misstag vi gjort och vi tycker inte att ni ska göra om dem, det vore bara dumt. Det är en mycket generös attityd, särskilt som de av egenintresse erbjöd sig att finansiera en del av dessa miljöprogram. För om Kinas miljö lider kommer USA också att lida, säger Christina Lampe-Önnerud.
Hans Sandberg
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.