Brist på druvor och ökad efterfrågan på franska bubbelviner ger producenterna rejält klirr i kassan.
Champagneaktier bubblar häftigare
Mest läst i kategorin
Svenskar, amerikaner och britter dricker champagne som aldrig förr. Bara under förra året har försäljningen ökat med 25 procent i Sverige.
Aktievärdet hos LVMH Moet Hennessy Louis Vuittion, världens största champagnetillverkare, beräknas öka med 21 procent inom de närmsta tio månaderna, enligt en undersökning gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.
Även de mindre producenterna kan räkna med goda förtjänster. Analysen pekar på att Boizel Chanoine ökar sitt aktievärde med 14 procent och Vranken-Pommery Monopole med 15 procent.
– Om champagneyran fortsätter i nuvarande fart, kommer producenterna inte kunna tillfredställa efterfrågan och priset kommer skjuta i höjden, säger Laetitia Delaye, analytiker vid Landbanki Kepler till Los Angeles Times.
Värdet på champagne har nästan fördubblats sedan i slutet av 1980-talet medan antalet buteljer som producerats bara ökat med 23 procent.
Champagnebristen kommer att leda till konsolidering av industrin värd 21 miljarder kronor. De större bolagen väntas producera billigare vin för att kunna öka volymerna, enligt Remy Cointreaus vd Jean-Marie Laborde. Detta samtidigt som de sannolikt kommer att ske en uppköpsvåg av mindre, privata producenter för att säkra leveranserna.
I spåren har champagnen har nu blivit ett begärligt byte för investerare.
– Champagnen är en kronjuvel i ett företags aktieportfölj. Det är en bra investering där efterfrågan inte kommer försvinna, säger Belloni, en av investerarna som har aktier i LVMH, Laurent-Perrier, Remy och Pernod Ricard.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.