Idag beslutade regeringen om förhandsprövning av nya tjänster från SR, SVT och UR. "Inskränker yttrandefriheten", rasar SVT.
Censurhot mot SVT och SR
Mest läst i kategorin
Myndigheten för radio och tv ska pröva nya tjänster i massmedia som finansieras av radio- och tv-avgiften, public service, i ett så kallat public value-test för Sveriges Radio, Sverige Television och Utbildningsradion.
Public service-bolagen avgör själva vad som ska testas. I prövningen får andra medieföretag möjlighet att säga sin mening.
Myndigheten lämnar sedan en rekommendation till regeringen som kan välja att säga ja eller nej.
EU ser avgiften, som ska betalas av alla som tittar på SVT, som statligt stöd. Därför tycker EU att svenska staten måste kontrollera så att inte public service-bolagen hotar privata mediaföretags möjligheter att tjäna pengar.
”Allt statligt stöd innebär förstås en snedvridning, vilken kan motiveras så länge företagen håller sin verksamhet inom ramarna för uppdraget. Men snedvridningen av marknaden får inte bli oproportionerlig”, skriver kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth på regeringens hemsida.
Men förhandskontrollen står i direkt konflikt med förbudet mot censur i grundlagen enligt både SVT och SR.
– Vi är mycket kritiska mot regeringens beslut att införa en helt ny prövningsordning för tillkommande programtjänster i public service. Vår kritik gäller både det formella och det reella, säger Sveriges Radios vd Mats Svegfors och vice vd Cilla Benkö i ett pressmeddelande.
SVT håller med.
”Detta är ett påtagligt avsteg från den svenska yttrandefrihetstraditionen och tankarna om att public service ska ha en långtgående frihet att utveckla och förbättra verksamheten i allmänhetens intresse”, skriver SVT i ett pressmeddelande.
– Fortsättningsvis ska vi begära regeringens tillstånd om vi ska göra något riktigt nytt och slagkraftigt, säger Cilla Benkö och Mats Svegfors.
– Radio och tv-myndigheten ska skicka ut vår verksamhetsidé på remiss till de kommersiella aktörerna på marknaden innan vi kan lansera tjänsten. Det kommer att ta flera månader innan vi får ett beslut. Under den tiden kan kommersiella aktörer rakt av ta vår idé och genomföra den innan vi har haft en chans att göra det själva.
Enligt SR kommer beslutet efter påtryckningar från privatädga media.
Enligt SVT är regeringens beslut hårdare och mer detaljerat än vad riksdagen beslutade för ett år sedan. Samtidigt anser SVT att regeringen öppnar för en godtycklig tillämpning av de nya reglerna.
– Tänk om den offentliga vården stoppades från att ta till sig de senaste behandlingsmetoderna, utan dessa skulle vara förbehållna privata aktörer? Public service bör inte bara ha möjligheten utan även uppdraget att utvecklas med sin tid och sina användare, säger vd Eva Hamilton.
Oppositionen tolkar också regeringens beslut om förhandsprövning som en ”mycket allvarlig” form av censur.
– Det är över huvud taget högst tveksamt att göra en politisk förhandsprövning av vad oberoende public service går ut med. De borgerliga bör hålla fingrarna borta från public service, säger Berit Högman (S), ordförande i kulturutskottet i riksdagen, i ett pressmeddelande.
Programledaren Lars Adaktusson har föreslagit att 300 miljoner kronor från de pengar som SVT:s tittare årligen betalar till statliga Radiotjänst ska läggas i en fond där privata produktionsbolag och frilansjournalister kan söka pengar. Lars Leijonborg (FP) föreslog en liknande lösning 2007 då han var utbildningsminister.
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth avfärdade idén 2008.
– Det finns inget skäl till att man ska använda skattebetalarnas pengar för att låta kommersiella, reklamfinansierade kanaler göra någonting som de kan göra ändå, sa hon i Adaktussons eget program i MTG-ägda TV8.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.