UPPDATERAD Aktiemäklarfirman Carnegies tidigare tradingchef Aleksandar Adamovic talar ut i Realtid.se.
"Carnegies tillstånd hänger fortfarande löst"
Mest läst i kategorin
Han berättar om Carnegies bråk med finansinspektionen i länsrätten, hans kapitalförsäkring som Carnegie vägrar betala ut, miljarderna Carnegie gick miste om, skadeståndskraven mot Carnegies tidigare ledning och styrelse, och före detta vd Stig Vilhelmsons eviga näringsförbud i finansbranschen.
– Finansinspektionen har börjat fråga sig om Carnegie fattat någonting, och tvivlar på om det var rätt beslut att låta Carnegie få ha kvar sitt verksamhetstillstånd, säger Adamovic.
Inspektionen lät Carnegie behålla sitt verksamhetstillstånd i september för att Carnegie ansågs visa ”sjukdomsinsikt”, men frågetecken har nu börjat resas hos finansinspektionen eftersom Carnegie ifrågasätter inspektionen så hårt i processen i länsrätten.
Adamovic har bevakat de långa inlagor på hundratals sidor som nu kommit fram till länsrätten i bråket mellan Carnegie och finansinspektionen.
Carnegie har sedan tidigare överklagat finansinspektionens beslut att utdöma böter på 50 miljoner kronor för bristande kontroll i samband med tradingförluster.
Tre Carnegie-handlare inklusive Adamovic har tidigare anklagats av firman för att ha orsakat förlusterna, men handlarna själva har hela tiden ansett sig oskyldiga.
Finansinspektionen svarade först en gång på Carnegies överklagan.
– Sedan svarade Carnegie ”Nej, det är ni på finansinspektionen som är dumma. Allt är ert fel”, säger Adamovic.
Nu har finansinspektionen svarat igen.
– Och där framgår i ett stycke att finansinspektionen anser att handlarna inte agerat klandervärt som Carnegie påstår, understryker han.
Carnegie har påstått att det förekommit oegentligheter hos de tre handlarna, som ledde till att firman i slutändan fick ta förluster på 630 miljoner kronor.
Men det framgår enligt Adamovic även att Carnegies beslut att trilskas och fortsätta att driva processen mot finansinspektionen, gör att mäklarfirman hamnat på hal is i tillståndsfrågan.
I värsta fall för Carnegie kan böterna kvarstå och en ny diskussion blossa upp om Carnegies tillstånd.
– Jag tror inte att finansinspektionen kommer att ge sig. De är den enda part som objektivt tittat på detta, säger Adamovic.
Nu kommer bråket att avgöras i länsrätten, men det kan nog ta 1,5-2 år.
Det var Carnegies numera avsatte vd Stig Vilhelmson som drev kampanjen emot de tre handlarna med Adamovic i spetsen.
Innan bråket blossade upp, var det på Vilhelmsons uppmaning som Adamovic stoppade hela sin mångmiljonbonus för goda arbetsprestationer i en kapitalförsäkring hos Carnegie. Nu efter bråket vill inte Carnegie betala ut pengarna.
Vilhelmson ville att Adamovic skulle placera sin bonus i en kapitalförsäkring så att den inte skulle synas gentemot Carnegies övriga anställda. Den summa Adamovic fått var nämligen så stor att den enligt Vilhelmson ”kunde sticka i ögonen”.
Hur har det gått med din kapitalförsäkring hos Carnegie?
– Ja du, Carnegie vägrar betala ut pengarna.
– Carnegie beskyller mig för att vara klandervärd eller ha dålig moral eller vad det nu är. Det är skälet till att de inte betalar ut pengarna.
I vilken form har du fått den informationen?
– De har sagt det både muntligt och skriftligt.
– Det är som småbarn som sitter i sandlådan, och någon säger ”din pappa är dum”, eller ”jag tycker du är ful, därmed får du inte dina pengar”.
– Som parallell har jag sagt att jag vill ha ut pengarna, de vill inte betala ut dem, jag frågar varför, de säger att jag ägnat mig åt klandervärt beteende, jag frågar vad, och då anser de sig inte skyldiga att precisera det överhuvudtaget.
– Vi går i cirklar, för mig är det ett vansinnigt moment 22.
Du borde anlita en bra advokat och gå till domstol?
– Vi har haft olika strider det senaste året. Det här blir nästa strid i så fall.
– Och det här är pengar som Carnegie redan har kostnadsfört i resultaträkningen. Även om de betalar ut dem så leder de inte till någon kostnad för Carnegie.
– Men de vägrar och bara djävlas. Det är ingen vinning för dem i att hålla på så här. Om de inte betalar ut dem har de inte tillgång till dem själva heller. Pengarna är mina!
– De har i alla år bedyrat att försäkringen går att lösa ut närhelst jag önskar. Det har självfallet varit väldigt viktigt för mig då jag inte ens var 30 fyllda när jag började lägga in mina bonuspengar i deras försäkringslösning.
Hur mycket pengar handlar det om? Tiotals miljoner?
– Det får du spekulera i själv.
Men nu är Vilhelmson själv avsatt som vd från Carnegie.
– Jag vet att han också har använt sig av Carnegies erbjudande om kapitalförsäkring genom åren. Jag undrar om hans kapitalförsäkring också är fryst, säger Adamovic och känner sig kränkt.
– Det är bara du och en annan journalist som har reagerat. Vissa advokater
anser att vi ägnat oss åt stöld.
– Folk tror att man hittar på när vi säger att vi inte har gjort något fel. De tror nog att ett företag måste agera mer seriöst än så. Det är nästan overkligt.
– Men hur skulle vi ha kunnat ”ta” 630 miljoner kronor, och lägga pengarna i en kapitalförsäkring hos Carnegie?
– Att jag skulle ha blåst upp värden för att öka min egen bonus är befängt, än mer befängt med tanke på att jag valt att spara mina bonusutbetalningar i en försäkringslösning som min arbetsgivare erbjöd mig.
– Det är som om jag skulle ha utfört ett bankrån, och därefter deponerat pengarna på ett konto i den rånade banken med planen att hämta dem dagen därpå.
– Om det var så som förre vd påstått, att jag manipulerat och varit förslagen och lurats, borde jag väl varit smartare än att lägga mina egna pengar i Carnegie, det vore ju oerhört korkat.
– Vad finns det för bevis? Det är som att en bank har rånats, och jag var skyldig. Skulle jag då sätta in pengarna på den banken? Det tvivlar jag starkt på. Det är korkat.
– I övrigt vet jag inte varför jag ska behöva bevisa mig överhuvudtaget. Det är väl snarare Carnegie som bör bevisa grunderna för alla sina påståenden om mig och de andra två.
– Hittills har de inte kunnat visa några som helst rimliga grunder. Det borde ju få omvärlden att börja undra med tanke på att det nu gått över ett år sedan de kom med sina oerhörda anklagelser.
– Det är så otroligt. Om jag som de påstått skulle vetat att jag gjort något felaktigt och tjänat pengar på det, inte skulle jag välja att lägga pengarna i Carnegies kapitalförsäkringslösning då. Då hade jag väl snarare valt att plocka ut pengarna.
– Carnegie har inga argument. De anlitar advokater som jag undrar hur de får betalt. De bara förhalar, snackar skit och ägnar sig åt pappersexercis hur länge som helst. De har ingen skam i kroppen utan bara tar betalt.
Menar du Carnegies advokat Sten Bauer på advokatbyrån Baker McKenzie?
– Den slutsatsen får du dra.
Vad tycker du om Stig Vilhelmson?
– Jag tycker inte så mycket. Det är klart att jag inte känner någon sympati.
– I början blev jag arg och besviken. Men jag var så ung. Jag vet inte om jag var naiv, men man lever efter vissa ideal och tror att världen ser ut på ett visst sätt.
– Nu i efterhand inser jag att det faktiskt inte behövs mer än att ett bolag som Carnegie styrs av några få, som under alla år trott att de själva äger hela bolaget trots att det är börsnoterat och har många aktieägare.
– De har gjort precis hur och vad de har velat och ingen har haft insikt och därmed inte reagerat tidigare.
– Nu utredde finansinspektionen Carnegie förra året. Jag lyfter på hatten för finansinspektionens generaldirektör Ingrid Bonde och hennes folk. De är de enda hittills som kommit med någon form av neutral analys av Carnegies konstigheter.
– Alla i styrelsen kliade varandra på ryggen.
– Det var uppenbarligen nu i efterhand ett så otroligt sorgligt ledarskap. Det är ett stort underbetyg till svenskt näringsliv att dylika människor kan leda noterade bolag utan att någon reagerar tidigare trots att det är aktieägarna som ytterst står risken för en lednings dåliga beslut.
– Och vad jag har hört har Stig Vilhelmson fått näringsförbud i finansbranschen livet ut av finansinspektionen.
– Jag fick höra det för inte så länge sedan. Det var inte i samband med att han inte fick ansvarsfrihet. Det här är en annan grej.
Vad skulle du göra om du träffade honom på stan?
– Inte en aning. Han är en sorglig figur. Jag vill inte slösa ord på honom.
Vad tycker du om Carnegie nu?
– Nya styrelseordföranden Anders Fällman verkar ha koll. Nya vd Mikael Ericson var en av cheferna på Handelsbanken efter att jag slutade där. Han ligger lågt och kör sitt. De är säkert jätteduktiga.
– Men det man kan säga är att varumärket Carnegie tidigare var ett väldigt fint varumärke. Många som jobbade på Carnegie var stolta. Det var ett lite speciellt företag.
– Som det känns har den gamla ledningen och styrelsen verkligen lyckats förstöra varumärket.
– Jag hoppas att de flesta på Carnegie nu är ok, och kan lyfta firman till vad den en gång var.
– Men det är som mäklarfirman Alfred Berg på 90-talet. Det var bästa mäklarfirman från kanske 1992/93 till 1997/98, men sedan försvann varumärket på bara 1,5 år. Det gick fort.
– Och det är ju inte så att Carnegie precis har några unika patent eller så.
– Carnegies främsta tillgång är personalen, det är människorna som gör företaget. Och när det väl börjat gå utför, kan det gå snabbt.
Har du kvar några kontakter på Carnegie?
– Det är bara att konstatera att jag har några få riktiga vänner kvar, men inte från Carnegie.
– Folk hör inte av sig.
– Det är inte så att jag är bitter, men jag är lite lätt förvånad.
– Jag har hjälpt folk privat och med jobb och det ena och det andra. Många av de som jag upplevde att de stod mig ganska nära hör numera inte av sig alls.
– Folk är väl rädda för att bli av med sin lön och bonus om de pratar med mig, med tanke på att företaget i samband med deras mediala påståenden om mig meddelade personalen internt att ingen fick vare sig prata om eller med mig.
Driver Carnegie en rättsprocess mot er?
– De har sagt att vi är kriminella. Det är det enda de sagt.
– De har inte stämt oss. Jag har inte hört ett ord från företaget angående något av det de påstått i media vare sig innan eller efter att jag slutade där i april 2007.
– Jag antar att det har gjort en anmälan av något slag. Någon polisanmälan mot mig har jag dock nu fått veta inte finns och har aldrig funnits trots att det står i Carnegies årsredovisning 2007 att de tre handlarna polisanmälts.
– Jag vet inte om ekobrottsmyndigheten eller så tar tag i detta, men antar att de utreder Carnegies anmälan, vad det nu är för anmälan.
– Jag har lite svårt att uttala mig om hur Carnegie tycker och tänker eftersom de inte meddelat mig ens vad de menar att jag ska ha gjort.
– När jag kontaktar dem om kapitalförsäkringen, vägrar de att prata med mig överhuvudtaget och hänvisar till sin advokat. Den person inom Carnegie som förmedlade kapitalförsäkringen mellan mig och Carnegie har fått munkavle, och vågar inte prata med mig. Allt måste skötas via advokater eller ombud.
– Det är en lustig situation. Det är som att en journalist blir tillsagd att han skrivit en felaktig uppgift i en artikel långt tillbaka i tiden, efter att han slutat, och därefter ändrar chefredaktören helt ståndpunkt och går ut och anklagar journalisten för de mest märkliga påståenden om vad denne ska ha gjort sig skyldig till men samtidigt vare sig kontaktar eller går med på att prata med journalisten som de hängt ut.
– Att inte meddelas någonting från sin förre arbetsgivare utan enbart läsa via media vad de påstår om en i egenskap av före detta anställd, är en mycket märklig upplevelse och sannerligen ett mycket märkligt beteende från ett börsnoterat bolag.
De två Carnegie-handlarna har stämt Carnegie för att de anser sig ha blivit orättvist uppsagda.
– Jag antar att de har lämnat in stämningsansökningar till tingsrätten. Det är en arbetsrättstvist de stämt Carnegie för. Jag vet inte exakt vad yrkandet är, men de hänvisar till att de fått sparken på felaktig grund eller liknande.
Adamovic själv hade vid den tidpunkten redan slutat på Carnegie för att ta ett nytt jobb isländska mäklarfirman Straumur. Det jobbet blev sedan inte av på grund av Carnegies anklagelser.
Dessutom hägrar ”gruppstämningar” från grupper av Carnegies aktieägare, riktade mot Carnegies tidigare styrelse.
Skulle Carnegie ha tjänat tiotals miljarder på att ha haft kvar tradingportföljen på 50 miljarder kronor som ni tre byggt upp?
– Nej, det tror jag inte.
Eller miljarder?
– Hur mycket Carnegie gick miste om vet jag inte. Det är jättesvårt att säga.
– Men vi hade stora positioner i Ericsson, framför allt säljoptioner. Jag har handlat i Ericsson-aktien hela livet, och hade jättepositioner inför en förväntad vinstvarning i Ericsson under 2007.
– Sedan rasade aktien med 25 procent den 16 oktober efter vinstvarningen. Det skulle ha gett väldigt stora vinster till Carnegie och aktieägarna.
– Folk vet vilka positioner som fanns. Men de på Carnegie var för korkade. Jag tror inte de förstår vad de gjort.
– Det är detta som är den stora grejen. Trading är förvaltning av finansiella tillgångar. Den byggs upp utifrån en viss tro, och i vårt fall var det till stor del Carnegies egen baissade syn på Ericsson-aktien.
– Vi byggde upp portföljen under ett år, sedan beslutade Vilhelmson plötsligt att allt skulle avslutas och stängas i förväg. Det skulle vara kul om någon kontaktade honom och frågade om detta.
Adamovic påpekar att han nästan bodde granne med Vilhelmson i Bromma.
– Vilhelmson har fru och döttrar som håller på med hunddressyr. De har en ”kennelklubb” och tävlar med hundar. Om man googlar det så hittar man dem.
– En stor derivatportfölj måste följa vissa principer. Vi hade stora positioner. Det fanns en tanke med varje position.
– Portföljen kräver att man tänker. Man antar att om en eller två månader, så kommer det här att hända.
– Carnegie trodde att det här var en statisk grej, som man bara kunde stänga och låsa.
– Vilhelmson trodde att vi var små daytraders som kunde stänga positionerna när vi ville. Det är inte så det funkar.
– Att bygga en tradingavdelning är som en hedgefond, till exempel Brummer & Partners. Fråga dem om de kan stänga sin portfölj direkt. Det är omöjligt.
– Svenska marknaden är inte så stor, särskilt inte optionsmarknaden. Det gör att marknaden påverkas om man måste stänga alla positioner.
– Det är som att man först tokgasar och vill ha ännu mer trading och ta mer risk, och sedan efter tre månader inte alls vill ha trading, säger Adamovic.
Han pekar på att Vilhelmson skröt i februari 2007 i Affärsvärlden om att Carnegie skulle satsa mer på trading, men 3-4 månader senare valde att tvångsstänga portföljen.
– Det säger sig självt att om man bygger upp en tradingavdelning med ett sammansvetsat gäng, och slår sönder det – det är som att en kirurg lämnar en pågående operation, och låter sjuksköterskan operera hjärtat tills det kommer en ny kirurg.
– Det är klart att patienten då kommer att dö. Det blir så.
– Det lustiga och det stora är att Carnegie skriver i årsredovisningen att de nu har stängt hela tradingportföljen, säger Adamovic.
Carnegies marknadsandel av handeln på börsen föll kraftigt.
– Carnegie var etta eller tvåa omsättningsmässigt, med en andel på 8-9 procent. Men sedan vi slutade blev marknadsandelen 2-2,5 procent.
– Nu har den kanske återhämtat sig och ligger kring 4 procent. Så det är hälften av när vi var där. Vi handlade inte med hundratals miljoner kronor om dagen, det var miljardbelopp.
Nu väntas det alltså komma gruppstämningar där grupper av aktieägare i Carnegie går samman och utkräver ansvar och skadestånd för kapitalförstöringen.
– Jag hoppas verkligen det, kanske inte mot Carnegie men mot den gamla styrelsen.
Detta kommer enligt Adamovic att underlättas av att den gamla styrelsen inte fick ansvarsfrihet av Carnegies aktieägare på bolagsstämman i april.
Carnegies tidigare styrelse bestod av Christer Zetterberg, Hugo Andersen, Niclas Gabrán, Anders Ljungh, Dag Sehlin, Fields Wicker-Miurin, och Stig Vilhelmson.
– Den nya styrelsen verkar inte vara sugen på att hålla på med detta. De verkar vilja gå vidare. Men ägarna har sagt sitt. De vill utreda krav mot gamla styrelsen. Om det finns grund för det, kommer det att bli en stämning.
– Det måste göras en utredning enligt lagen, om ägarna vill det. Och ägarna har redan sagt det, och anlitat en advokatfirma för det i Stockholm.
De två Carnegiehandlarna som var kvar när Adamovic skulle ta ett annat jobb, fick höra att tradingportföljen skulle nedvärderas till en nivå som kändes rätt ”i magen” hos ansvariga på Carnegie.
– Vi har ju sagt att de teoretiska värderingarna av tradingportföljen som vi gjorde kanske inte var utan fel. De kanske ibland var för höga, men inte tillräcklig grund för en total omvärdering. Det är sjukt.
De två blev beordrade att omvärdera portföljen och avveckla berörda värdepapper till vilket pris som helst. Andra mäklarfirmor på finansmarknaden bara tackade och tog emot.
– Handlarna frågade varför de skulle göra så, men blev då bara tillsagda att göra det och köra. Det var rena julafton för de andra mäklarfirmorna.
Det var så förlusten på 630 miljoner kronor uppstod. Men därtill kommer alltså tradingvinsterna som Carnegie gick miste om.
Adamovic för sin del håller nu på att starta egen verksamhet.
– Det är väl ingen hemlighet att det jag kan livnära mig på är den sak jag vet något om, och det är bara en enda sak – att handla.
Han vill dock inte avslöja för många detaljer.
– Det är väl så när man kör igång en egen grej – folk börjar snacka en massa skit hit och dit om att de kan det ena och det andra.
– Det händer ju ingenting i Sverige, så att så fort någon börjar engagera sig i något blir det en massa skvaller och spekulationer om det ena och det andra.
– Men jag sätter upp en egen grej, och jag håller även på med en annan grej i mitt hemland, eller mina föräldrars hemland Serbien. Det finns lite möjligheter där, säger Adamovic.
– Det skulle vara roligt att få prova på att göra något i och för det land där jag har mitt ursprung.
Har du varit i kontakt med olika finansföretag om nytt jobb?
– Jag har inte varit runt och pratat med folk i Sverige. Jag har ingen lust att arbeta på någon bank i Sverige igen.
– Jag har varit lite i kontakt med folk i London och New York. Men jag känner inte för att ta ett jobb. Jag vill göra min egen grej.
Trading alltså?
– Både det ena och det andra. Men trading är ju det jag kan. Det är väl inte helt otippat.
Hur tror du marknaden kommer att utvecklas framöver?
– Det kan jag inte yttra mig om. Jag har inte 100 procent koll.
– Det är för tidigt för mig att göra någon profetia. Det är ingen uppsida för mig att göra det nu.
Det är nog många som vill stoppa in pengar i en fond som du skulle kunna förvalta. Skulle du kunna tänka dig att förvalta en sådan fond?
– Det finns folk som är intresserade av att jag ska göra det.
Kan Realtid.se be folk höra av sig till oss, och förmedla kontakterna till dig?
– Ha ha! Och så får ni provision för det?
Har ni flyttat ifrån Sverige och sålt huset på Björkrisvägen 8 i Bromma utanför Stockholm?
– Huset är sålt, men jag kanske kommer att vara en del i Sverige fram och tillbaka.
Bor ni på varmare breddgrader nu?
– Så blir det nog, med tanke på att min genetik väl inte är ifrån Norrland, eller Sibirien eller Finland.
Adamovic vill inte avslöja var han och familjen befinner sig.
Ian Hammar
08-545 87 151
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.