Realtid

Carnegie upphör med kvartalsrapporter

administrator
administrator
Uppdaterad: 12 nov. 2012Publicerad: 12 nov. 2012

Här är förklaringen till aktiemäklarfirmans beslut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Idag (måndag 12 november 2012) hade Carnegies resultatrapport för tredje kvartalet 2012 ännu ej offentliggjorts.

Så här kommenterar Carnegies presskontakt Andreas Koch via mejl:

– Tidigare publicerade Carnegie kvartalsrapporter i samband med att Bures publicerade sitt resultat. Efter det att Bure avyttrat sitt innehav publicerar inte Carnegie kvartalsrapporter.

Kommentar till de som tror att det beror på att Carnegie vill dölja sitt dåliga resultat?

– Vilka är de? Bure var ett noterat bolag och därav fanns ett behov att fördjupa förståelsen för Carnegie som var ett av deras största portföljbolag.

I skrivande stund hade Koch inte svarat på frågorna ”Hur har det gått för Carnegie under tredje kvartalet då? Och hittills under fjärde kvartalet?”

Det var i maj 2012 som investmentbolaget Bure sålde sin ägarandel i Carnegie till Carnegies andra storägare, riskkapitalbolaget Altor (via Altors tredje fond).

Fonden fick därmed en ägarandel på 68 procent av Carnegie. Övriga ägare är personalen (22 procent) och investmentbolagen Öresund samt Creades (10 procent via det gemensamägda bolaget Carhold Holding AB).

ANNONS

År 2009 köpte Altor och Bure köpte Carnegie av staten. De ursprungliga ägarandelarna innebar att Altor ägde 65 procent av Carnegie och Bure 35 procent.

Köpeskillingen uppgick till 1,4 miljarder kronor plus en tilläggsköpeskilling på minst 250 miljoner kronor.

I slutet av 2009 sålde Altor och Bure 25 procent av Carnegie till en grupp på 250 av firmans anställda till ett pris motsvarande samma värdering av Carnegie som Altor och Bure betalade för firman.

I maj 2012 framkom att Bure säljer sin ägarandel i Carnegie för 629 miljoner kronor plus en eventuell tilläggsköpeskilling på max 106 miljoner kronor.

Affären genomfördes i augusti 2012 och innebar att Bure gjorde en reavinst på 280 miljoner kronor.

Under 2011 hade Carnegie ett nettoresultat på -254 miljoner kronor (577 miljoner kronor).

Under första kvartalet 2012 blev nettoresultatet -23 miljoner kronor.

Och under det andra kvartalet 2012 blev nettoresultatet -48 miljoner kronor.

ANNONS

I slutet av juni 2012 hade Carnegie 713 personer anställda jämfört med 758 personer i slutet av 2011.

Så här skrev Carnegies tillfälliga vd Pia Marions i Carnegies resultatrapport för andra kvartalet 2012 (som är daterad 14 augusti 2012):

”Från slutet av 2011 till och med juni 2012 har vi reducerat kostnaderna med motsvarande 250 miljoner kronor i årstakt.

Givet de åtgärder som genomförts och är under genomförande räknar vi med att under 2013 nå en kostnadsnivå där de fasta rörelsekostnaderna uppgår till cirka 1300 miljoner kronor (exklusive bonus, avskrivningar på koncernnivå och finansieringskostnader).

Motsvarande rörelsekostnader för helåret 2011 uppgick till 1700 miljoner kronor, vilket innebär en minskning med 400 miljoner kronor i årstakt.”

15 augusti 2012 tillträdde Thomas Eriksson som vd för Carnegie. Han var tidigare vd för Swedbanks fondbolag Swedbank Robur.

Eriksson intervjuades i en artikel i Dagens Industri i oktober 2012 där han uppgavs vara hoppfull trots att Carnegie verkar visa förlust för helåret 2012.

– Det är (Carnegies verksamhetsområde) Securities som har de största lönsamhetsproblemen. Carnegie har jobbat hårt med kostnadseffektivitet för att få verksamheten lönsam i det rådande marknadsläget. Och vi är snart där, sa Eriksson till DI.

ANNONS

Verksamhetsområde Investment Banking uppgavs ha varit föremål för stora personalneddragningar och Eriksson hoppades att affärsområdet skulle kunna bli lönsamt under 2013.

Han sa även att Carnegie ska vara redo för en återintroduktion på börsen inom 2-3 år.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]