Norska bolaget Goodwin Resources AG har kommit överens med investmentbanken Carnegie om att sluta bråka om de aktier som Goodwin ansåg att Carnegie olovligen flyttat ifrån Goodwins depå hos Carnegie.
Carnegie slipper norskt jätteskadestånd
Mest läst i kategorin
I och för sig vet man inte om Carnegie i förlikningen har betalat Goodwin för att målet skulle läggas ned. Ingen av parterna vill uttala sig. Men det står klart att vapnen har lagts ned.
Och plötsligt står Carnegie som ägare till 28 procent av aktierna i norska miljöföretaget Enpro, där Goodwin tidigare var huvudägare. Det kan vara ett led i uppgörelsen.
Bråket mellan Carnegie och Goodwin gällde just aktier i Enpro.
– Det här ärendet är återkallat. Parterna har kommit överens, säger en handläggare på Stockholms Tingsrätt.
Enligt ett telefax från tingsrätten betecknas ärendet som ”avslutat” sedan i fredags 23 maj.
Goodwin Resources vill inte ge några kommentarer.
– Det här handlade om norska företaget Enpro. Vår enda kommentar är att hänvisa till Enpros internetsajt där det står lite, säger en taleskvinna för Goodwin som är baserat i Schweiz.
På Enpros internetsajt står det att Enpro och Goodwin kommit överens om att sluta bråka om patent, men inget om tvisten med Carnegie.
Carnegies informationschef Andreas Koch var inte omedelbart anträffbar för en kommentar.
Bakom Goodwin står norrmannen Per Erik Bjertnäs som i många år samarbetat med finansmannen Jostein Eikeland. Dagens Näringsliv har skrivit om att Bjertnes och Eikeland blev ovänner förra sommaren.
Enligt E24 var det Eikeland som flyttade Goodwins Enpron-aktier värda 200 miljoner kronor från Carnegie-depån i april 2006. Han var då styrelseordförande i Enpro.
Aktierna har sedermera ”försvunnit” vilket ekobrottsmyndigheten tillsatte en utredning av.
Carnegie angav att aktierna flyttats på Eikelands order, medan Goodwin hävdar att Eikeland helt saknade behörighet att göra detta.
Carnegie har anfört till sitt försvar att Eikeland haft ett långvarigt samarbete med Goodwin, och var den som öppnade Carnegie-depån åt Goodwin.
Men Goodwin valde ändå att stämma Carnegie och därigenom kräva skadestånd för att få ersättning för de förlorade aktierna.
Eikeland har enligt E24 tidigare varit inblandad i oegentligheter i samband med misstänkt kursmanipulation i bolaget TMGI på svenska NGM-börsen.
När Goodwin var storägare i Enpro överförde Goodwin flera patent till Enpro som grund för Enpros verksamhet. Teknologierna handlar om att rena luft från koldioxid och att ta bort salt från saltvatten.
Uppfinningarna kom från Paul Rongved som gjorde upp med Goodwin om att låta Enpro få patenten.
Bjertnäs ingick avtal om utspädningsskydd, som innebar att Goodwins ägarandel i Enpro aldrig skulle bli lägre än 30 procent. Denna gräns sänktes sedan till 15 procent.
Enligt miljöföretaget Enpro fått se miljardbelopp gå upp i rök på grund av bittra ägarkonflikter och uteblivna resultat.
Nu hoppas Enpro att en förlikning med tidigare storägaren Goodwin ska rädda Enpro.
– Vi har suttit med handklovar hemma i Norge. Det har varit en riktig soppa, säger Christian Theiste till Dagens Näringsliv. Han är vd i Enpro.
– Alla våra kopplingar till Goodwin är avskurna. Vi är färdiga medvarandra, säger Enpros styrelseordförande Kjell Björndal till Dagens Näringsliv.
Utspädningsskyddet var enligt Theiste katastrofalt för Enpro, och enligt honom visade det sig i efterhand till och med vara olagligt. Det gjorde det omöjligt för Enpro att få in nödvändigt kapitaltillskott från ägarna.
Men Goodwin har hävdat att Enpro varit skyldigt Goodwin flera miljoner Enpro-aktier för att Enpro begärt in mer pengar från ägare genom att trycka upp fler aktier och därmed spätt ut Goodwin.
Nu visar det sig att Carnegie står som ägare till 28 procent av Enpro, vilket kan vara ett led i uppgörselsen.
Advokaterna Jakob Ragnvald och Per Andersson på Mannheimer Swartling företrädde Carnegie i ärendet.
Hans Wesslau och Ulf Forsgren på Gärde & Wesslau företrädde Goodwin.
Ian Hammar
08-545 87 151
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.