Realtid

BSA:s tipsare blev snuvade på belöning

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 07 feb. 2007Publicerad: 07 feb. 2007

BSA uppmanar svenskarna att tipsa hej vilt och höjde tipspengen till en halv miljon kronor strax innan jul. Men högsta utbetalade summan till någon tipsare var bara en tjugondel så hög.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Microsoft, IBM och Dell får sina pengar när Business Software Alliance, BSA, sätter dit bolag som använder illegala programvaror.

Fyra höga skadestånd har utbetalats till Business Software Alliance i år. Det största är på 220.000 kronor. När BSA får skadestånd från bolagen erhåller tipsaren en belöning på 10 procent av skadeståndsbeloppet.

– Vi har inga befogenheter eller rättigheter att kontrollera företag utan anledning. Ibland får vi tips från programleverantörer som själva har tips i sina baser. Om ett företag har 12 anställda men bara 10 licenser kan det vara värt att kolla upp, säger John Hugosson, ordförande i BSA.

– Företag som skrivit på licensieringsavtal har ju skyldighet att följa dem. När ett bolag tar in en massa tusingar eller miljoner på en produkt men inte har betalt för programvaran de använder så är det ett allvarligt problem, säger Hugosson.

Trots en stor kampanj inför jul där tipsarna skulle belönas rikligt har dock ingen dragit hem full pott. Utom möjligen BSA och de berörda rättighetsinnehavarna.

Den internationella organisationen Business Software Alliance finns i 80 länder och sköter åtgärder mot piratkopiering åt sina medlemsföretag. Företag som är tongivande inom program- och hårdvarubranschen. BSA skyddar rättigheterna åt bland annat Adobe, Dell, HP, IBM, Intel och Microsoft.

Programvarorna är upphovsrättsligt skyddade. Den svenska grenen av BSA undersöker om svenska företag, myndigheter och organisationer använder illegala versioner av medlemsföretagens produkter.

– I dagsläget innebär det över 1.000 produkter, berättar BSA:s ordförande John Hugosson.

ANNONS

Användning av illegal programvara kan ge både böter och fängelse för det berörda företagets VD. BSA beställde en studie från IDC som visar att 27 procent av all mjukvara i Sverige är piratkopierad. Värdet uppges vara cirka 2,5 miljarder kronor

Tipsverksamheten är en avgörande faktor i BSA:s verksamhet. I slutet av november fördubblade BSA belöningen för pirattips, från 250.000 kronor till 500.000 kronor. Kampanjen pågick fram till jul. En liknande kampanj genomfördes i april.

Vid det första samtalet från Realtid.se är BSA inte så angelägna om att lämna ut detaljer. Vi utlovas e-post från Hugosson men siffrorna uteblir. BSA är förtegna om vilken effekt kampanjen har haft. Hugosson nöjer sig med att meddela Realtid.se:

”Antalet tips till BSA om företag som använder illegal programvara har ökat med över 60 procent under 2006 jämfört med 2005. Detta till stor del tack vara de webb-kampanjer vi kört.”

Uppgifter gällande försäljning av illegal programvara tas också emot av BSA men då får tipsare inga pengar för besväret.

”Det jag kan tillföra är att antalet förlikningar mer än fördubblats under 2006 jämfört med 2005”, är BSA-ordföranden John Hugossons enda e-post-kommentar i ärendet.

I år svenska BSA slutit fyra stora förlikningsavtal om 220.000, 38.000, 80.000, respektive 75.000 kronor. Inga gigantiska tipspengar alltså. Den största förlikningssumman i år gäller ett dokumenthanteringsföretag med huvudkontoret baserat i Stockholm. Licenssituationen hade först påpekats internt inom företaget.

Vid ett senare samtal tinar Hugosson upp en aning om BSA:s resultat i fjol men fortfarande inga siffror. Han säger att BSA inte gör någon skillnad på små och stora bolag.

ANNONS

I genomsnitt får BSA in 125 tips per år. Inte särskilt många av dem offentliggörs.

– Vi gör en bedömning på vad vi kan gå ut med. BSA har ingen generell regel, säger John Hugosson.

Timo Kangas

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]