Behövs det verkligen fler programmerare i Sverige? Många bedömare anser det, men enligt en ny rapport från analysföretaget Radar Ecosystem Specialists - experter på den svenska it-marknaden - stämmer bilden inte med den långsiktiga trenden.
Bristen på it-kompetens överdriven enligt analysföretag
Mest läst i kategorin
– Vi ska inte säga att vargen kommer och påstå att det blir en brist på 70 000 personer. För då gör Sverige sig själv en björntjänst, säger Radars vd och grundare Hans Werner till Veckans Affärer.
Det var branschorganisationen IT-företagen som för ett år sedan gick ut med att det behövs minst 70 000 personer som arbetar med IT fram till 2023.
Som Realtid redan har berättat visar en ny rapport från forskningsinstitutet European Centre for Policy Reform and Entrepreneurship (ECEPR) att Sverige ligger näst bäst till på kunskapsintensiva jobb – utifrån 31 länder och 283 regioner i Europa. Men företagen söker sig samtidigt till platser där det finns en bra kombination av högutbildad arbetskraft och låga priser. Därför har inte minst Bratislava och Budapest blivit center för programmerare och ingenjörer.
– Sverige måste växla upp sina utbildningar, utbilda fler programmerare och ingenjörer, säger Nima Sanandaji, chef för ECEPR.
Och enligt Klas Tikkanen, finanschef på Nordic Capital, har investmentbolaget flera portföljbolag som lägger it-utvecklingen i andra länder och som klagar på att det saknas programmerare i Sverige.
Samtidigt förändras it-branschen i snabb takt på grund av ett kraftigt ökat användande av molnlösningar, standardiserade tjänster och disruptiv ny teknik som artificiell intelligens. Enligt Radars rapport ”I orkanens öga” leder den strukturella förändringen av it-branschen till att det behövs färre it-experter inom flera områden. Särskilt gäller det mer generell teknik och infrastruktur. Radar räknar med att 6 000 färre personer med den kompetensen behövs inom en tidsperiod av 7-8 år. Däremot behövs 10 000 fler som arbetar med teknik på hög nivå, speciellt i kombination med verksamhets- och processkompetens – det inbegriper däremot inte generella programmerare.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.