Aktieklubbens upplägg avslöjat av en insider. Första artikeln.
Bridge Group i gungning
Mest läst i kategorin
Runt 6.000 småsparare kan ha blivit blåsta på 70 miljoner kronor i det aktieklubbsliknande företaget Bridge Group. Nu träder en av männen bakom bolaget fram med avslöjanden om dess verksamhet.
Bridge Group figurerade för två år sedan i pressen när det blev polisanmält av Lotteriinspektionen för olagligt pyramidspel. Fallet blev senare nedlagt i brist på bevis.
Spararna har lockats att betala upp till 17.000 kronor för att få vara med om att göra aktieklipp genom att bli medlemmar i Bridge Group.
En av dem som var med att starta upp bolaget och som nu kommer med avslöjanden är Lars-Göran Nyström från Borås. Hans meritlista från att värva medlemmar i olika nätverksbildningar gjorde att han fick jobbet.
Bridge Group rekryteringsmöten startade i november 2004. Företaget vill få småsparare att satsa pengar i bolag som är på till börsen genom att delta i nyemissioner. På samma villkor som proffsen. Värdet på aktierna utlovades öka 3 till 4 gånger inom 6 till 36 månader.
Bridge Group är registrerat i skatteparadiset Belize i Centralamerika. Utpekad ägare är Mats Jäderberg från Tyresö utanför Stockholm.
– Bolaget är en fejk. Det ska se ut som ett utländskt företag, men styrs helt och hållet från Tyresö i Sverige, säger den utsparkade medgrundaren Lars-Göran Nyström exklusivt till Realtid.se.
I så fall ska Bridge Group skatta i Sverige och kan inte gömma sig bakom skatteparadis. Den uppfattningen har juristen David Persson, specialiserad bland annat på pyramidspelbolag.
– Får skattemyndigheten reda på det här så ligger bolaget risigt till, säger han
Till att börja med gick Lars-Göran Nyströms värvningsarbete över förväntan. Han såg Bridge Group som ett smart sätt att göra affärer på. Han räknade med att kunna dra in minst 25.000 dollar i veckan på sitt arbete. Det skulle säkra hans framtida försörjning.
Men det började skära sig mellan honom och Mats Jäderberg. De var inte längre överens om hur företaget skulle skötas. Sex andra i Bridge Groups värvningsskara började också visa sitt missnöje gentemot Mats Jäderbergs sätt att driva bolaget. Till slut blev både Lars-Göran Nyström och de andra blev därefter bortmanövrerade från Bridge Group.
För att få upprättelse ville de tillsammans träffa Mats Jäderberg. Det slutade med ett tumultartat möte i april förra året utanför Mats Jäderbergs bostad. Han hade under en längre tid varit oanträffbar. När de knackade på så tillkallade Mats Jäderberg polisens insatsstyrka.
Lars-Göran Nyströms version:
– Saker och ting hade dykt upp som vi ville i all vänlighet ha svar på. Han hade lovat saker men inte hållit sina löften. Jag ville att bolaget skulle bygga på moral och etik. Bridge är en brilliant idé. Gå in i en aktieägarklubb och få tillgång till aktier som inte erbjuds annat än de stora pojkarna.
Kort därefter fick de varsitt brev från advokatbyrån Vinge. I brevet framgick det att de var suspenderade från Bridge Group, därför att de brutit mot bolagets allmänna regler.
– Medlemsavgifterna fick vi heller inte tillbaka. I mitt fall var det 17.000 kronor, säger Lars-Göran Nyström.
– Mats är oerhört trevlig men livsfarlig. Efter ett tag märker man att allt inte stämmer vad han säger. Jag är nu glad att jag är ställd utanför. Medlemmarna är blåsta på sina pengar. De hoppas bara på att det ska ordna upp sig.
Den som öppnar ett konto får tillgång till en aktiedepå hos schweiziska ACH Securities. Mäklarfirman kastades ut för tre år sedan från Stockholmsbörsen med misstanke om insiderhandel. Medlemsavgiften i Bridge Group kan bara betalas med bankkort och pengarna slussas via det brittiska bolaget Eclear.
Lars-Göran Nyström ger exempel på metoder som Bridge Group använder sig av för att locka till sig nya medlemmar.
Medlemskapet i Bridge Group är gratis. Men för att kunna vara med och investera krävs att man öppnar ett konto med tillgång till aktiedepå i ACH Securities. Det kostar 7.000 kronor. För 17.000 kronor blir man medlem i ett provisionssystem som ger pengar om man värvar nya medlemmar. För de pengarna fick varje ny medlem det första året 540 aktier värda 1,42 dollar styck i Bridge.
– Aktierna är inte värda ett dugg i dag. Ingen har fått utdelning, säger Lars-Göran Nyström.
Enligt Lars-Göran Nyström lovades medlemmarna också att det skulle bli 3 till 6 företagsemissioner per år. För att hålla liv i aktiedepåerna i ACH Securities måste medlemmarna dessutom betala 3.000 kronor per år.
Hittills har bara en aktieaffär gjorts. Det var Göteborgsföretaget Mindark som står bakom det virtuella onlinespelet Entropia. Tamm & Partners fondkommission skötte nyemissionen. Men blev senare bortkopplade från vidare samarbete med Bridge Group.
– Organisationen var väldigt strulig. Det tog lång tid att genomföra emissionen. Det var svårt att nå Mats Jäderberg. Jag rekommenderar ingen att gå in i Bridge Group, säger Patrick Lind-Val på Tamm & Partners fondkommission till Realtid.se.
– Bridgemedlemmar har ringt mig och undrat över Bridge. Men jag kan bara svara dem att jag inte kan hjälpa dem.
I fjol blev det inga aktieaffärer alls för Bridge Group.
Realtid.se fick tag på den utpekade ägaren Mats Jäderberg i Malaysia. Där svarade han från en knastrig telefon i Kuala Lumpur. Han svarar världsvant, verkar vara van vid tuffa frågor. Han slår ifrån sig alla anklagelser om att det handlar om ett bluffbolag.
– Jag är bara inhyrd konsult, säger han.
I Tyresö driver han CIMG International. Bolaget omsatte knappt en miljon kronor 2005. Det är där hans konsultarvoden hamnar, enligt honom. Det är ledningen i Belize som svarar för Bridge Group.
Vem som står bakom företaget vill han inte avslöja. Inte heller hur bolagets omsättning har sett ut de senaste åren. Han bekräftar dock att medlemmarna aldrig kan få tillbaka medlemsavgifterna.
I stället riktar Mats Jäderberg in sig på aktieaffärer i nya bolag för Bridge Groups räkning.
– Vi är öppna för alla företag med stark tillväxt och där det finns en eller flera entreprenörer. De måste också visa att de har lyckats tidigare, säger Mats Jäderberg.
Bolagsbevakaren Gunnar Ek på Aktiespararna blir bekymrad när Realtid.se kontaktar honom om Bridge Group. Just nu har han fullt upp med Obolskandalen.
– Jag har fått flera samtal från Bridges medlemmar som känner sig lurade. Jag är glad om fler kontaktar mig. Jag vill veta mer om Bridge, säger han.
Sven Wettergrund
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.