Pensionsmyndigheten: "Strunta i propagandan".
Bredsidan mot finansbranschen
Mest läst i kategorin
I en debattartikel i Göteborgs-Posten anklagar företrädare för statliga Pensionsmyndigheten finansbranschen för att skapa obefogad pensionsoro hos den svenska allmänheten.
Myndigheten har tagit fram en ny tumregel för att det ska bli enklare att räkna ut sin pension. Enligt denna bedömning blir pensionen 75 procent av sista lönen.
”Många är oroliga, men oron är omotiverad. Strunta i propagandan och använd vår tumregel”, skriver Pensionsmyndighetens Ole Settergren, chef för pensionsutveckling, och Sten Eriksson, kommunikationschef, i debattartikeln i GP.
Banker agerar domedagsprofeter och vill få kunder att tro att pensionen är lägre än vad den egentligen är, menar myndigheten. På så sätt får man kunder att tro att privat sparande är absolut nödvändigt och enda sättet att säkra en hög pensionen.
”Banker, försäkringsbolag och andra marknadsaktörer har ett starkt intresse av att få människors framtida pensioner att framstå som så pass små att man absolut måste spara. Vilseledande marknadsföring av typen ”du får bara hälften kvar när du går i pension” förekommer”, skriver Settergren och Eriksson.
Pensionsmyndigheten anser att svensk media hjälper till att späda på oron hos allmänheten.
Branschorganisationen Fondbolagens förening ger Pensionsmyndigheten delvis rätt:
– Artikeln utgör en bra motvikt mot allt som skrivits i media, men faktumet att vi blir äldre kvarstår, vi kan inte jobba tills vi blir 65 och tro att vi ska få lika mycket som tidigare generationer, säger Hanna Helgesson, sparekonom på Fondbolagens förening, i en kommentar till Realtid.se.
Är kritiken berättigad?
– Till viss del är kritiken motiverad, det har blivit lite väl mycket negativa skriverier, folk är oroliga i onödan.
I artikeln skriver Pensionsmyndigheten att det egentligen är väldigt enkelt att räkna ut sin framtida pension via tjänsten minpension.se. Men tjänsten används av få svenskar och bankerna tipsar sällan om tjänsten i sin kundkommunikation.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.