Realtid

Brant uppförsbacke efter Bali

administrator
administrator
Uppdaterad: 10 jan. 2008Publicerad: 10 jan. 2008

Svenska experter ser de kommande förhandlingarna om ett nytt internationellt klimatavtal som en lång uppförsbacke.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En enorm mängd hinder måste överbryggas på alltför kort tid.

Det har bara gått en månad sedan klimatmötet på Bali avslutats och alla kunde pusta ut eftersom det till slut blev en överenskommelse om förhandlingar. Men nu är vilan över och snart startar en lång serie möten i en process som, om allt går som planerat, kommer att avslutas i december 2009 i Köpenhamn där det nya avtalet ska sys ihop.

– Vårt tidsschema är egentligen alldeles för pressat. Vi skulle ha behövt fyra år och borde ha startat redan för två år sedan. Nu blir arbetsbördan mycket stor, säger Anders Turesson, Sveriges chefsförhandlare på Bali.

Han redogjorde för den kommande processen vid ett pressmöte på EU-kommissionen i Stockholm på torsdagen.

De tre största framstegen på Bali var att USA kom med i klimatförhandlingarna igen, att de stora u-länderna antydde att de kan tänka sig vissa åtaganden för att minska växthusgasutsläppen, och att avskogningen — som svarar för 20 procent av de globala utsläppen — för första gången var med på agendan.

Men samtidigt står det klart att USA och u-länderna kommer att stå för de svåraste hindren när processen väl kommit i gång. När det gäller u-länderna handlar ett av de stora problemen om hur klimatanpassning och teknologiöverföring ska finansieras. Den sedvanliga u-hjälpen är otillräcklig, och ingen vet i dag varifrån man ska ta de enorma summor som kommer att krävas.

När det gäller USA är osäkerheten stor om vad som kommer att hända efter presidentvalet i november i år och hur den nya amerikanska administrationen kommer att agera. Möjligen kan det bli så att USA gör en helomvändning och rycker till sig initiativet som EU hittills haft monopol på. Ingen vet med säkerhet vilket är ett problem, inte minst när det gäller framtida åtaganden om utsläppsminskningar.

Någon gång i mars—april äger det första mötet rum. Det blir något av ett planeringsmöte. Sedan rullar det på. Första riktigt allvarliga sammankomsten äger rum i juni.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]