Det finns skäl att vara optimistisk om regionens tillväxt framöver, enligt kommentarer från banker och förvaltare.
Branschen tror på europeisk återhämtning
Mest läst i kategorin
Efter ett tungt år förra året börjar Eurozonen komma på fötter igen och utsikterna för tillväxt har förbättrats, enligt stora branschaktörer.
Kapitalförvaltaren Schroders Investment Management samt franska storbankerna Société Générale och Crédit Agricole har i separata marknadskommentarer pekat på en relativt stark återhämtning i Europa.
I Schroders senaste marknadskommentar för regionen skriver Azad Zangana, senior Europaekonom, att bankernas ökade låneaktivitet är en av de stora skälen till bättre tillväxt, något som väntas fortsätta då de inte behöver oroa sig för att bygga upp sina kapitalreserver nu när den så kallade Asset Quality Review är genomförd.
”Mer stöd för ekonomin har vi funnit i det lägre oljepriset vilket har hjälpt bygga upp konsumenternas disponibla inkomst och ökat spenderandet i andra delar av ekonomin”, skriver Zangana i marknadsanalysen.
Två punkter nämns också som huvudskäl till en fortsatt optimism. En svag euro bör öka efterfrågan för exporter från eurozonen samtidigt som den minskar behovet för importer. Bolagen bör även bidra med 0.25 till 0.5 procent till bruttonationalprodukten de kommande fyra till sex kvartalen, enligt Zangana.
SocGens och Credit Agricoles positiva utsikter för Europa baseras främst på bankernas starka resultat under kvartalet, skriver Financial Times.
Den förstnämnda bankens vd Frédéric Oudéa säger till tidningen att resultatet var över förväntan på grund av framför allt en förbättrad ekonomisk situation i Europa, och nämner likt Schroders Zangana att bankerna ökat utlåningen och att den aktiviteten fortsätter de kommande kvartalen.
Crédit Agricole pekar på ”en stark momentum” i sin verksamhet och en intäktsökning med 22 procent i investment banking-verksamheten som några av de bakomliggande orsakerna till det starka kvartalsresultatet.
Även Parisbaserade BNP Paribas rapporterade en intäktsökning med 88 procent till 1,3 miljarder euro, som vd Jean-Laurent Bonnafé menar beror på en återhämtning som ökar låneefterfrågan i Europa.
Samma skäl för en europeisk återhämtning har även Danske Invests chefsanalytiker Bo Bejstrup Christensen uppgett i en tidigare intervju med Realtid.se.
– Oljepriset motsvarar en skattelättnad för konsumenter i västvärlden och det tror vi kan öka tillväxten i Europa med cirka 1 procent. Gällande bankerna så tror jag inte allt är uppklarat men vi börjar närma oss något som liknar ett stabilare banksystem och det är viktigt, för små- och medelstora bolag är betydelsefulla för ekonomin och det är de som har drabbats mest av bankkrisen, sade han.
När det gäller frågan om Greklands potentiella uttåg från valutaunionen skriver Schroders Azad Zangana i sin kommentar att sannolikheten för det ökat markant men att landet trots det blir kvar.
”Vi tror att en överenskommelse nås men misslyckas det trots allt så blir effekterna på de andra marknaderna ganska begränsad”, skriver Zangana.
Den åsikten delar kapitalförvaltaren Pimco. Portföljförvaltaren Mike Amey tror inte att ett potentiellt uttåg blir en katastrof, vilket han uppget till Realtid i en intervju i april.
– Det skulle skapa oro men inte för mycket. Resten av eurozonen styrs mer av ECB än av vad som sker i Grekland, vilket jag tror är en av anledningarna till att eurozonen går ganska hårt åt mot Grekland. Vi är så klart oroliga för det men tror ändå inte att det händer, uppgav han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.