Realtid

Bra halvår för Andra- och Tredje AP-fonden

Realtid.se
Uppdaterad: 28 aug. 2015Publicerad: 28 aug. 2015

Båda fondernas resultat slog jämförelseindex.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Andra AP-fonden redovisar ett resultat för första halvåret på 5,2 procent. Det är något mindre än de 7 procent som noterades för ett år sedan men fonden slog sitt jämförelseindex med 0,2 procent, framgår det av den senaste delårsrapporten.

För Tredje AP-fonden gick det ännu bättre det första halvåret. Resultatet uppgick till 6,4 procent vilket är nästan identiskt motsvarande perioden 2014. Dessutom framgår det av delårsrapporten att fonden slagit sitt jämförelseindex, som för samma period skulle ha avkastat 3,9 procent.

”För att utvärdera förvaltningen etablerade styrelsen 1 januari 2012 en jämförande indexportfölj, ”Långsiktig statisk portfölj” (LSP). Sammansättningen för LSP har på en mycket lång horisont möjlighet att uppnå fondens reala avkastningsmål på årliga 4 procent. Styrelsen har därmed möjligheten, via LSP, att utvärdera om organisationens strategival har skapat något mervärde”, skriver AP3 i rapporten.

”Mervärdet blev därmed 2,6 procentenheter, vilket motsvarar 7,4 miljarder kronor mer till

pensionssystemet än vid en indexförvaltning. Huvudsakliga faktorer till mervärdet var allokeringen till riskklass Inflation och bättre portföljsammansättning inom riskklass Aktier och Valuta”.

Båda fonderna uppger i sina delårsrapporter att förvaltningen resulterat i starka siffror de senaste tio åren. För AP3 uppgår det genomsnittliga årliga resultatet över tio år till 4,8 procent, högre än fondens långsiktiga mål på 4 procent.

Andra AP-fonden visar här ännu högre siffror. Exklusive kostnader har avkastningen gett en årlig avkastning på 7 procent i genomsnitt.

Trots marknadsturbulensen efter rapportperiodens slut har inga förändringar i strategin gjorts hos AP2 förutom ett ökat fokus på intern förvaltning.

ANNONS

– Under det första halvåret har vi fortsatt vår strategi att förvalta en allt större del av kapitalet internt genom att ta hem förvaltningen av globala krediter. En större andel intern förvaltning är både kostnadseffektivt och möjliggör en effektivare styrning av verksamheten, något som i sin tur bidrar till att utveckla verksamheten samtidigt som resultatet förbättras, säger vd Eva Halvarsson i vd-ordet.

Både Halvarsson och AP3:s vd Kerstin Hessius tar i sina respektive vd-ord även upp Pensionsgruppens förslag på AP-fondernas framtida struktur. Ingen av de är särskilt positivt inställd till utvecklingen och oron är stor över politisk styrning av verksamheten.

– Nu är förslaget ute på remiss och vi kommer givetvis att lägga mycket kraft på, och stor vikt, vid att svara på denna. Mot bakgrund av den stora kompetens och erfarenhet i sakfrågorna som vi har här på Andra AP-fonden, ställer jag mig redan nu frågande till om många av de omfattande, kostsamma och riskfyllda förändringar som föreslås verkligen är nödvändiga för att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för den framtida utvecklingen av pensionssystemet. Jag tror inte det, säger Halvarsson.

Hessius är lite hårdare i sin bedömning och kallar reformen ”märklig”.

– Förslaget präglas av ointresse för hur AP-fondernas verksamhet är utformad idag och bygger bara på allmänt hållna uppfattningar om kapitalförvaltning. Det finns ingen diskussion om att detta är en kompromiss och att det finns betydande risker för att förslaget sänker diversifieringsvinsterna jämfört med nuvarande system. Risken att förslaget inte åstadkommer stordriftsfördelar berörs inte heller. Om man inte optimerar i någon riktning blir det varken eller. I praktiken leder det till effektivitetsförluster, säger hon.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]