Dagens högstanivå på Stockholmsbörsen förvånar branschens finansexperter.
”Börsuppgången stark men bräcklig”
Mest läst i kategorin
Sedan slutet av mars har globala aktier stigit med 50 procent. MSCI World står bara 3 procent lägre än den högsta noteringen någonsin och Stockholmsbörsen noterar ett nytt kursrekord.
– Börsrekordet är verkligen imponerande med tanke på hur året har sett ut hittills med corona och konjunkturfall. Men jag måste erkänna att jag är förvånad att börsen handlas på de här nivåerna, säger Joakim Bornold, Sparekonom på Söderberg & Partners, till Realtid.
Han får medhåll av Rikard Josefson, vd för Avanza Bank:
– Kraftiga stimulanser och låga räntor gör att alternativen till aktier just nu är få. Jag skulle nog säga att jag är förvånad över styrkan i nedgången likväl som i uppgången. Dock är detta en trend vi sett de senaste åren, alltså att rörelserna tenderar att gå snabbare än vad vi historiskt vant oss vid, säger Rikard Josefson.
För Eirik Winter, Nordenchef på BNP Paribas kommer däremot inte kursuppgången som en överraskning.
– Jag inte förvånad. Starka statsfinanser, låga räntor och förmåga att anpassa sig snabbt till en förändrad värld hjälper oss nordbor. Det facto att vi ligger långt uppe i norr bakom Guds rygg spelar inte lika stor roll längre. Såväl teknologin som miljön är global. Sverige och Norden drabbas generellt mindre av coronakrisen än resten av världen. Vi har haft en större beredskap för distansjobb, och våra ekonomier ligger i framkant på både digitalisering och hållbarhet vilket är två klara vinnare i denna pandemi, säger han.
Maria Landeborn, sparekonom och strateg på Danske Bank betonar att det fortfarande finns gott om risker, i form av coronapandemi med nya restriktioner, spänningar mellan USA och Kina, ett stundande presidentval i USA samt brexit.
– Jag är inte förvånad över att återhämtningen kom så snabbt, men däremot över att den varit så stark. Det gäller såväl återhämtningen i ekonomin som på börsen. Samtidigt som det förstås är väldigt positivt att återhämtningen börjat så bra så ska man inte glömma bort riskerna, säger hon och tillägger att det lättaste nu ligger bakom oss och att mindre kurslyft är att vänta framöver.
Vad ligger bakom uppgången?
– En viktig drivkraft för börsuppgången är att återhämtningen börjat mer kraftfullt än någon vågat hoppas på. I USA har nu hälften av alla de som blev arbetslösa i våras fått ett nytt jobb. Makrodata har konsekvent överraskat på uppsidan i både USA, Europa och Kina. Dessutom är stimulanserna från både penning- och finanspolitik extremt omfattande vilket minskat oron för att pandemin ska ge långvariga ekonomiska konsekvenser. Att räntorna är historiskt låga globalt gynnar alla typer av risktillgångar, såväl aktier som högriskobligationer, när jakten på avkastning går vidare. Nästa år väntas kraftiga vinstlyft i bolagen och marknaden fokuserar på det, snarare än det faktum att vinsterna är under press i år, säger Maria Landeborn.
Är marknaden dopad?
– Nollräntan i USA och Europa och de enorma obligationsköpen som trycker in likviditet i marknaden är en viktig anledning till börsuppgången. Det gör att det finns massor av kapital som söker avkastning, samtidigt som alternativen till aktier är få. Med så låga räntor kan investerarna dessutom acceptera att värderingarna är högre än de varit historiskt. Doping eller ej så väntas det låga ränteläget bestå i åratal framöver och det kommer fortsätta att gynna aktiemarknaden, säger Maria Landeborn.
– Det är ju onekligen så att de massiva stimulanserna har en stor påverkan på marknaden. Men oavsett marknadsklimat finns ju alltid bolag som går sin egen väg och växer för egen maskin. Redan vid barnsben fick vi lära oss att det inte finns några dåliga väder, bara dåliga kläder. Det gäller även på marknaden, nu får vi förhålla oss till låga räntor och göra hemläxan för att hitta uthållig tillväxt även i en tid av mer normaliserade räntor, när nu det sker, säger Rikard Josefson.
– Centralbankernas åtgärder stärker börscaset. Deras profetior om långvarig lågräntemiljö dopar marknaden men återgången i konjunkturen ser ut att bli en långdragen historia. Man måste ha med sig att börsuppgången är stark men bräcklig. Det finns många mörka moln kvar på börshimlen. Coronasmittan, Brexit, amerikanska valet och svag konjunktur kan sätta krokben för uppgången. Vi går nu in i en normalt turbulent period på börsen och det är inte enligt min mening läge att öka risken i sitt sparande, säger Joakim Bornold.
– Visst kommer det att vara volatilt framöver. Osäkerheten runt amerikanska presidentvalet, brexit och ökande social oro runt covidkrisen är negativa faktorer, men det finns ljus i tunneln. Vi kommer att klara av detta, säger Eirik Winter hoppfullt.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.