"Stureplan slickar sig i rumpmunnen när det blir dags för börsnotering", säger en av börsens nykomlingar efter häpnadsväckande höga fakturor från framför allt Gernandt & Danielsson.
Börs-vd rasar mot kostnad för notering
Mest läst i kategorin
Telekombolaget AllTele noterades på Stockholmsbörsens huvudlista den 15 juni i fjol efter drygt två år på First North. Aktien har fått en rejäl skjuts, och vd Ola Norberg säger till Realtid.se att han tycker det varit värt de pengar som gick åt till de rådgivare företaget anlitade inför noteringen.
Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.
– Det har varit värt varenda öre, säger han och nämner bland annat att bolaget numera syns i diverse telekomindex, ökad medieexponering, och att institutionella investerare ofta har regler som förhindrar investeringar i smålistornas bolag.
Läs intervjun från igår med den advokat som granskade Alltele.
Framför allt är noteringen dock en kvalitetsstämpel, säger Norberg:
– Det var viktigt för oss att visa att vi var börsfähiga, delvis med tanke på hur vissa av bolagen på de mindre listorna tillåts hantera sin informationsgivning: det sägs vara samma krav, men i realiteten är det stor skillnad.
Samtidigt är han kritisk mot de arvoden hans rådgivare tog ut: sammanlagt kostade listbytet 3,5 miljoner kronor, varav 2,8 miljoner gick till rådgivarna.
Norberg nämner de siffror han minns i huvudet:
• Erik Pensers corpavdelning: drygt 850.000 kronor
• Stockholmsbörsens fasta avgift, där börsrevisorn ingår: 600.000 kronor
• AllTeles egna revisor för processen, från Ernst & Young: 425.000 kronor
• Legal due diligence från Gernandt & Danielsson: ”förvånande nog” 800.000 kronor
Ola Norberg skräder inte orden när han minns arvodena, som han säger raderade ut en hel kvartalsvinst:
– Sammanfattningsvis kan man väl säga att Stureplan slickar sig i rumpmunnen när det blir dags för börsnoteringar.
Särskilt kritisk är han mot Gernandt & Danielsson, som han menar fick betalt för en nästan identisk utvärdering av AllTele som byrån gjorde ett år tidigare i samband med en nyemission.
– Det skilde bara några A4-sidor mellan det nya och gamla dokumentet, det var i stort sett bara en uppdatering. Fakturan var häpnadsväckande hög.
Advokat Mats Hugoson på Gernandt & Danielsson var ansvarig för Alltelegranskningen. Han säger som svar på Norbergs kritik att legal rådgivning av det slag han och hans medarbetare erbjuder kostar mycket pengar:
– Det är ett mycket omfattande arbete som utförs. Det är klart att klienterna ibland har synpunkter, men då redogör vi detaljerat för vad vi har gjort. Och fakturan till Alltele betalades ju.
Är det hård konkurrens mellan byråerna om den här typen av uppdrag?
– Ja, det är absolut en konkurrensutsatt marknad, säger Hugoson, men påpekar att Gernandt & Danielsson inte konkurrerar med pris.
Claes Ruthberg är vd på IT-konsultmäklaren eWork, som den 18 februari började handlas på OMX efter att ditintills legat på First North.
Så sent som igår fick Ruthberg fakturan avseende legal due diligence från Gernandt & Danielsson. Han låter förvånad över fakturans belopp, även om han inte uttrycker sig som Ola Norberg på Alltele:
– Just den juridiska due diligencen känns ju som väldigt kostsam. Arbetet är väldigt detaljerat på en nivå som jag inte riktigt kan bedöma eller har hunnit analysera hur rimligt det är.
Advokatbyråns pris vill Ruthberg till skillnad från Norberg inte avslöja, men han säger till Realtid.se att det för eWorks del blev mer än 800.000 kronor om momsen räknas med.
Huruvida listbytet var värt pengarna för eWorks del menar Ruthberg återstår att se men han säger sig nöjd med de konsultinsatser som gjorts:
– Det har verkligen vidareutvecklat bolaget.
Sammanlagt hade eWork budgeterat 3 miljoner kronor för listbytet, vilket enligt Ruthberg har hållits.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.