Realtid

Borgs blodiga panna

administrator
administrator
Uppdaterad: 15 feb. 2012Publicerad: 15 feb. 2012

Vilka krav har omvärlden rätt att ställa på noterade bolag?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansminister Anders Borg och finansmarknadsmininster Peter Norman har under en längre period omväxlande skällt, förmanat och rasat mot de svenska storbankernas sätt att driva sina affärer.

När nu alla har rapporterat sina årsbokslut kan man konstatera att ministrarnas utspel får kalla handen. Handelsbanken, SEB och Swedbank höjer alla sina utdelningar till aktieägarna.

Nordea sänker visserligen utdelningsnivån från 29 eurocent till 26 eurocent per aktie men ligger fortfarande över utdelningen våren 2010. Nordeas resultatutecklingen avvek också från övriga banker.

Samtliga storbanker rider just nu på en räntevåg där de goda marginalerna ger stora vinster.

Anders Borg talar om vikten av att skapa ett omvärldstryck mot banksektorn så att de på eget initiativ agerar mer ansvarsfullt och exempelvis sänker bolåneräntorna.

Bankerna verkar hittills inte bry sig speciellt mycket om detta tryck. Inte heller risken för internt missnöje bland personalen verkar oroa bankerna. Samtidigt som utdelningarna höjs genomförs besparingar och bonussänkningar på flera håll.

I USA har de väntade noteringarna av Carlyle Group och Facebook satt fart på debatten om omvärldens inflytande över noterade bolag.

Carlyle Group backade nyligen från förslaget att begränsa de blivande aktieägarnas möjligheter att stämma styrelse och ledning. Grundarna kommer dock hålla bolaget i ett järngrepp även efter noteringen.

ANNONS

Det samma gäller Facebook-grundaren Mark Zuckerberg som dominerar röstmässigt även efter noteringen.

När det gäller användandet av röststarka aktier, som inte är speciellt vanligt i USA, ser det ut som att kritiken från omvärlden har tappat i styrka och att trenden just nu blåser åt andra hållet.

Mäktiga Institutional shareholder service (ISS), som skällt på det svenska systemet med röststarka A-aktier, gick i veckan ut med en bredsida mot Facebooks rösträttsdifferentiering.

De varnar för en ”Balkanisering” av ägargrupper med olika intressen i en rapport med titeln The Tragedy of the Dual Class Commons.

Men även ISS verkar närmast ha resignerat inför uppgiften att påverka jättar som Facebook.

Dilemmat för investerarkollektivet är att man måste sänka kraven på ägarinflytande och ansvarsutkrävande om man helt enkelt inte ska missa några av vårens hetaste börsnoteringar.

Och som ISS konstaterar i rapporten: ”investing is ultimately about return”.

Mot detta biter inte ens en finansminister som stångar pannan blodig mot porten till banken.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]