Vid EU-finansminstrarnas möte i Bryssel idag framgick det att Anders Borg är öppen för att lagstiftningsvägen slå in på Sarkozys väg om skärpta regler för bankbonusar. Breda principer och riktlinjer räcker inte, sa Borg.
Borg vill lagstifta mot bankernas bonuskultur
Mest läst i kategorin
Klicka här för att se presskonferensen. Bonusfrågan kommer cirka 15 minuter in i filmen.
Mötet, som var en av Borg sammankallad ”informell arbetslunch” inför fre- och lördagens möte med G20-ländernas finansministrar i London, var till för att mejsla ut en gemensam EU-position i ekonomiska frågor, bland annat den av Frankrikes president väckta om skärpta regler kring bankbonusar. Regelskärpningen, sägs det, är till för att förhindra den instabilitet i den finansiella systemet som alltför stort och av begränsad nedsida framkallat risktagande i banker medför.
Samtidigt, sade Borg under den presskonferens som följde på lunchen, är det viktigt att politiker gör tydligt att de tar krafttag mot bonuskulturen eftersom EU sannolikt står inför ”social unrest”. Därmed vidgick han i viss utsträckning den kritik som framförts på sina håll om att Sarkozys förslag bara är populism – enligt en kolumn i Financial Times förra veckan till exempel är de flesta av de förslag han framfört redan implementerade på de håll de spelar någon roll.
Svenska Dagbladets reporter Mats Hallgren frågade under presskonferensen, som hölls på engelska av Borg och EU:s finanskommissionär Joaquín Almunia, hur ett politiskt ingrepp ska se ut rent praktiskt, med tanke på regler om avtalsfrihet och privata företags allmänna rätt att själva förfoga över sina medel:
SvD: hur ska ni stoppa den nuvarande bonuskulturen utan att gå in på avtalsfrihet och friheten att förhandla om löner och ersättningar?
Anders Borg:
– Det finns helt uppenbart ett behov av starkare muskler och vassare tänder här: det kommer inte räcka för Europa med breda principer eller riktlinjer; det måste till en tydlig förändring av regelboken (ordagrant: ”there must be a clear change of the rulebook”), med ett starkare samband mellan risktagande och vinster, där långsiktiga överväganden spelar en större roll, och där det finns bättre regler för att utvärdera denna sortens system.
– Samtidigt finns ett behov av mer samarbete inom EU och med våra partners inom G20. Vi har en stark europeisk hållning, men vi måste även ha en stark G20-hållning. Många detaljer måste utvecklas – med muskler och vassare tänder (”along the roads of muscles and sharper teeth”) genom avtal mellan G20-länderna i London och i Pittsburgh.
Martin Lindgren
Realtid.se
08-545 87 130
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.