UPPDATERAD Från och med i dag går det inte längre att plocka ut stora vinster ur företag med egna holdingbolag på Cypern genom att låna till sig själv. Regeringen hoppas få ett slut på fusket, men experter på skatteplanering viftar bort stopplagen.
Borg tvärstoppar skatteplanering
Mest läst i kategorin
Anders Borg slog till under torsdagens regeringssammanträde. Den nya stopplagen träder i kraft redan i dag.
Skatteverket räknar med att andra länder ska skvallra så att förbudet mot att låna till sig själv börjar fungera direkt.
– Det handlar ju om länder som vi har ett informationsutbyte med, säger Göran Haglund på utlandsenheten.
– Man tar en väldigt stor risk att åka fast i våra kontroller om man bryter mot det här. Konsekvenserna är också stora. Nu handlar det om ett klart skattebrott. Det blir både skatt och skattetillägg. Är det ett brott så kan man bli dömd till fängelse.
Skatteverket hoppas nu att svenska företag helt ska sluta skatteplanera på det här sättet eftersom fördelarna försvinner medan nackdelarna, kostnaderna för att sköta kringgåendet, finns kvar.
– Vi hoppas på att man ska rätta in sig i fållan. Det är alltid enklast att följa regelverket. Så fort man ger sig in på kringgående drabbas man av risker och kostnader – oavsett om man använder sig av holdingbolag eller skatteparadis, säger Göran Haglund.
Företag skattar först på vinsten och sedan på den lön eller utdelning som anställda och ägare får. Det senare kunde ägarna fram tills igår undvika genom att låna av sina egna holdingbolag i andra EES-läner där skatten är lägre eller noll.
Att låna till sig själv är förbjudet enligt aktiebolagslagen, men den gäller ju inte utomlands. Den luckan har nu regeringen täppt till genom att också förbjuda lån från utländska bolag.
De så kallade förbjudna lånen innebär lågt räknat 1,6 miljarder kronor i utebliven skatt varje år enligt Skatteverket, som hävdar att pengarna går till ägarnas privata konsumtion.
Att skatteplanera på det här sättet är vanligt också bland respekterade ägare i näringslivet. Förutom Cypern är Malta, Luxemburg och Belgien populära länder. Svenska spelbolag, Stenbecks Millicom och Wallenbergs Junibacken med Kristina Axén-Olin i ledningen är några exempel.
Skatteverket granskar just nu holdingbolagen och stora revisionbyråer larmar i dag sina organisationer om att se över uppläggen.
Bland de konsulter som specialiserat sig på förbjudna lån är oron inte lika stor.
– Stopplagen har en ganska marginell påverkan, säger en källa till Realtid.se.
– Skatteverket hävdar att det är pengar som försvinner. Jag hävdar att beskattningen skjuts upp. Att ägarna kunnat låna till sig själva innebär inte att de kunnat undgå skatt, hävdar källan, som trots att verksamheten enligt honom är okontroversiell inte vill gå ut med med sitt eller konsultfirmans namn.
Han tror inte heller att de svenska holdingbolagen på Cypern nu kommer att läggas ner eller flyttas till Bahamas eller andra skatteparadis.
– Enligt vår uppfattning var lånen inte ett avgörande skäl för att etablera holdingbolag utomlands.
Då är stopplagen inte heller ett skäl att flytta holdingbolaget nu?
–Nej.
Så varför välja Cypern?
– Det krävs lägre aktiekapital. Driftskostnaderna är lägre. Det är mer fördelaktig beskattning på vissa investeringar.
Efter att investmentbolaget Industrivärden fått rätt att kvitta vinster mot ränteavdrag i en dom i Regeringsrätten 2007 sa statssekreterare Ingemar Hansson på Finansdepartementet till Rapport i SVT att det ändå ”inte är aktuellt att se över lagstiftningen för bolagsskatten”.
– En enskild dom är inte tillräckligt för att motivera en sådan översyn, sa Ingemar Hansson.
Sedan dess har regeringen tänkt om. Enligt Skatteverket handlar skatteplaneringen om sammanlagt 60 miljarder kronor. Nu har regeringen börjat agera.
Den 1 januari i år täppte regeringen till den så kallade räntesnurran. Där handlar det om uppemot sju miljarder kronor. Retroaktivt från den 18 april 2008 går det inte längre att göra avdrag för underprisöverlåtelser av fastigheter förpackade i handelsbolag.
Vad gör regeringen härnäst?
– Det vet vi inte, säger Ingemar Hansson i dag till Realtid.se
– Vi har alltid sökarljuset uppe. Har du några tips?
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.