En svensk regnmaskin har räddat flera skördar i Afrika. "Vi kan öka nederbörden med 50 procent", säger Sören Salomonsson på det lilla Stockholmsföretaget SMMI, till Realtid.se.
Bolaget som får Afrika att regna
Mest läst i kategorin
Inför OS-invigningen i Peking användes luftvärnskanoner för att beskjuta molnen så att de skulle släppa ifrån sig allt regn innan det nådde OS-arenan.
Men vapnen skjuter inte den traditionella typen av ammunition, utan så kallad silverjodid för att få regnet att falla. På samma sätt går det att tillverka regn på konstgjord väg genom att strö ut silverjodid från flygplan.
SMMI har siktat in sig på ett liknande sätt att tämja naturen, men avsevärt billigare och med helt annan teknik. Bolagets regnmaskin, så kallad vädergenerator, påminner till utseendet mycket om en värmekamin. Den har hjul och kan med viss möda flyttas runt av en människa.
– Det är ett svenskt patent som klarar molnbaser upp till tusen meter. Genom att öka nederbörden hjälper vi befolkningen till bättre skördar. Efterfrågan ökar på våra vädergeneratorer i Afrika, säger Sören Salomonsson.
Regnskapandet går till så att maskinen skjuter rakt upp i luften den kemiska blandningen av silverjodid in i molnen. De byggs robusta för att klara tuffa väder som värme, fukt och hård vind. Varje maskin täcker ett kvadratkilometer stort område. Med fler maskiner går det att täcka upp ett större område. De drivs med solceller och fjärrstyrs från datorer eller mobiltelefoner.
Bolaget finns i en undanskymd verkstadslokal i förorten Hagsätra med sex anställda. Halva styrkan är meteorologer och resten civilingenjörer.
I fjol levererades tjugo regnmaskiner till Senegal i nordvästra Afrika. De har placerats ut över ett större geografiskt område på strategiska platser i de nordostliga delarna av landet. Här fångar maskinerna upp de moln som driver ut över landet på väg till Atlanten.
– Presidenten i Senegal argumenterade för vår teknik inför omvalet. Han hade fått det att regna så mycket i ett område så att det blev översvämningar, säger Abbe Öist, som var med och grundade SMMI.
En hel del maskiner levereras även till Marocko. På gång är också Mali och Mauretanien. Köparna är de statliga ministerierna.
– Norra Afrika och arabiska halvön är vår största målgrupp. Det går också att bekämpa dimmor med maskinerna. Vi för nu diskussioner med Förenade Arabemiraten som har problem när fuktig luft från Gulfen möter den varma luften i landet, säger Sören Salomonsson.
Även i Sverige finns ett visst intresse för samma teknik. Den kan till exempel användas för hagelbekämpning.
– Det bygger på samma grundläggande fysik. I Skåne skulle de kunna användas för att klara skördar från att skadas.
Ett annat affärsområde är automatiska väderstationer för meteorologisk övervakning vid flygplatser.
Bolaget grundades i en källarlokal 2003 omsatte förra året runt 12 miljoner kronor. Ägare är svenskan Vineta Öist.
Sören Salomonsson är glad över att regnmaskinen är så pass efterfrågad ute i världen.
– Men det gäller att hinna med att leverera, säger Sören Salomonsson.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.