Att vara noterad på många börser är en fluga som är över. De senaste åren har bolagen flyttat hem till Stockholmsbörsen.
Bolagen flyttar hem
Mest läst i kategorin
– Visst är det en trend, och en trend som nästan är över får man väl säga, säger Torsten Örtengren, chef för notering och bolagsövervakning på Stockholmsbörsen.
– Det är ett stort antal bolag som har stängt igen sina noteringar på alla möjliga platser.
Senast i går var det Volvo AB som meddelade att bolaget avnoteras från Londonbörsen. Handeln där i aktien har minskat stadigt och har varit ”marginell” de senaste åren.
Volvo har varit noterad på Londonbörsen sedan 1972. Anledningen till att notera sig utomland var att få ett ökat internationellt ägande av aktien.
– Nu fungerar det inte så längre. Kapitalet har blivit globalt och söker sig till den börs där aktien är mest likvid, sade Mårten Wikforss, presschef på Volvo AB till Realtid.se i går.
De utländska investerar som är intresserade av Volvo söker sig alltså till Stockholmsbörsen. Handeln i London har varit ”marginell” de senaste åren.
Volvo tittade närmare på vilka fördelar och nackdelar det finns med en notering i London, och fann inte några egentliga fördelar.
– Däremot finns det en viss fördel att vara noterad på Nasdaq. Man blir mer känd för amerikanska investerare på det sättet. Det blir mer av ett amerikanskt bolag, säger Mårten Wikforss.
Men det är det uppenbarligen inte alla som tycker. Många bolag har dragit sig tillbaka från just Nasdaq.
Under 2003 var trenden mycket stark. Under 2004 verkar den ha avtagit något enligt listan på utländska avnoteringar som Torsten Örtengren för.
För Stockholmsbörsen är det givetvis trevligt att bolagen har kommit hem.
– Omsättningen på den andra börsen har oftast varit så marginell att det inte har någon påverkan här. Men det är bra att en aktie handlas på ett ställe, säger Torsten Örtengren.
Samtidigt innebär trenden att Stockholmsbörsen riskerar att förlora bolag. Men de senaste två åren har bara två sekundärnoterade bolag ”flyttat hem” från Stockholmsbörsen.
– Det var Norsk Hydro i år, och Syngenta
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.