Amerikanska datajätten CSC har misslyckats med att komma in på bloddatamarknaden i Sverige. Två svenska doldisar har kapat åt sig hela marknaden. I veckan köpte Tieto Enator upp den minsta. Bloddatasystemet är ett av få system inom sjukvården som kan prata med varandra. För blodet måste fram.
Blodig konkurrens
Mest läst i kategorin
Vid akuta behov skickar blodcentralen ut sms till sina blodgivare. ”Vi är i akut behov av blod, pga olycka”, är ett exempel. Tidigare fick personalen skicka ett sms manuellt till varje mottagare. Sedan i våras kan bloddatasystemen Prosang och DoReMi (sedan förra hösten) skicka grupp-sms till de som har rätt blodgrupp.
– Bloddatasystemen är ett av få system som är rätt så enhetliga inom landstingsvärlden eftersom blodcentralerna strävat efter enhetlighet, säger Kaj Sjöström, vd för Databyrån för informationsbehandling AB som utvecklat Prosang.
Men än så länge har landstingen och Databyrån och konkurrenten Informationslogik AB inte löst frågan om hur systemen ska prata med varandra när en blodgivare ska ge blod i en annan del av landet.
Prosang inledde tidigare ett pilottest mellan två sjukhus för att systemen skulle fungera mellan sjukhus. Sjukhusen var Huddinge och Karolinska, så det stupade på att sjukhusen slogs ihop. Nu har nya försök inletts. Den här gången mellan Stockholm med blodgivarcentraler där Prosang används och Lund där Skåneföretaget Informationslogiks system DoReMi används.
Har ni lyckats lösa hur blodgivare ska kunna ge blod vid vilken blodcentral som helst i landet?
– Tekniskt har vi det. Det har mer varit en landstingspolitisk fråga och nu har Landstingsförbundet ställt krav på att det ska gå. I det här avseendet samarbetar vi med DoReMi, säger Kaj Sjöström.
– Vi kan skicka men vi har ännu inte tagit emot något. Problemet har varit brandväggar mellan de olika landstingen. Men till våren ska det fungera, lovar Kaj Sjöström.
I Sverige finns det drygt 80 blodgivarcentraler (där varje kan ha flera så kallade tappställen). De flesta har moderna bloddatasystem i dag, utom Västernorrlands län. Den svenska marknaden är mättad, men blodsystemföretagen har löpande kontrakt på drift och utveckling som kan ge upp till 600.000 kronor per kontrakt och år.
Databyrån är den dominerande leverantören av bloddatasystem i Sverige. Bolaget, som ägs av sju av de 13 medarbetarna, omsatte 17 miljoner kronor det senaste verksamhetsåret. De har tagit hela den svenska marknaden utom Skåne, Västernorrland och Göteborg. Nu vill de växa utomlands.
I Norge börjar Databyrån att bli stora med hittills för 30 installationer på blodcentraler. I Danmark har Databyrån tagit hem 17 kontrakt.
– Som ett litet bolag siktar vi på att komma in i länderna runt Östersjön, säger Kaj Sjöström.
Informationslogik har en liknande strategi. Men där står bloddatasystemet DoReMi bara för 10 procent av omsättningen på 30 miljoner kronor. I tisdags köpte Tieto Enator företaget. Det ger större möjligheter. Nu ska DoReMi bli större än Prosang. Hoppas Tieto Enator.
– Vårt mål är att bli ledande som leverantör av kompletta system för laboratorier och där ingår DoReMi, säger Ola Gustafsson, vd för Tieto Enator Helathcare Sweden.
Så DoReMi ska bli större än Prosang?
– Ja, vi tror det. Sjukvården vill ha mer enhetliga system. Vi siktar på den nordiska laboratoriemarknaden. Tieto är stora på den finska sjukvårdsmarknaden. Och vi ska in i Holland, där Informationslogik har ett dotterbolag som vi övertog aktierna i och vi vill in i Tyskland och England, säger Ola Gustafsson.
Men än så länge finns inga installationer av DoReMi utomlands.
Informationslogik har 21 anställda i Sverige och 13 anställda i dotterbolaget i Holland.
Ola Gustafssons bild är att DoReMi är ett vassare system än Prosang.
– DoReMi vann upphandlingen i juni vid Sahlgrenska i Göteborg, säger han.
Amerikanska CSC, Computer Sciences Corporation (de som lurade skjortan av PPM och premiepensionsspararna, ni vet), uppfyllde inte kraven som Sahlgrenska ställde och diskades. Sahlgrenska valde mellan DoReMi och Prosang – systemens funktion bedömdes som likvärdiga. Priset avgjorde till DoReMis fördel. Av tilldelningsbeslutet framgår att Sahlgrenska beräknat att totalkostnaden, räknat på en livscykel på sju år, för DoReMi blir 2,5 miljoner, medan Prosang skulle kosta det dubbla.
Hur kunde det skilja så mycket?
– Jag vet inte. I Kalmar förra året bedömdes vårt system som billigare. I vårt pris ingår en ständig utveckling och för Prosang är livscykeln oändlig, säger Kaj Sjöström på Databyrån (ett företag som utvecklat datasystem för blodcentraler sedan 1965).
Var Sahlgenska ett bakslag för er?
– Det är det väl alltid. Nu måste vi tänka till lite inför nästa upphandling. Informationslogiks nya ägare Tieto Enator är stora. Tidigare spelade Informationslogik i samma division som oss. Vad köpet betyder på lång sikt vet jag inte. Vår tanke är att möta konkurrensen med öppna system, säger Kaj Sjöström.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.