Hans Blix, som var chef för FN:s vapeninspektörer vid tiden för den USA-ledda invasionen av Irak 2003, möter i dag den särskilda kommission som granskar Storbritanniens roll i kriget.
Blix vittnar i Irakutredning
Mest läst i kategorin
Hans Blix, som var chef för FN:s vapeninspektörer vid tiden för den USA-ledda invasionen av Irak 2003, möter på tisdagen den särskilda kommission som granskar Storbritanniens roll i kriget.
Han väntas bygga på den kritik som redan förts fram av andra ledande personer.
Blix ledde en grupp vapeninspektörer som skickades till Irak för att hitta massförstörelsevapen. Washington var övertygat om att de existerade, och invaderade Irak 2003 för att avväpna landet trots att vapeninspektörerna uppgett att de inte funnit några sådana vapen.
Invasionen ledde till att Iraks president Saddam Hussein störtades och avrättades och utlöste blodigt sekteristiskt våld som nästan slet sönder Irak – men inga massförstörelsevapen hittades.
Blix kritiserade Irak före invasionen för att inte vara öppen om landets vapenprogram, men hans rapport kunde inte ge president George W Bush de bevis som krävdes för att han skulle få FN-stöd för kriget.
Storbritannien och USA invaderade Irak utan FN-mandat, ett agerande som Blix gång på gång fördömt i intervjuer och artiklar.
Den förre brittiske premiärministern Gordon Brown tillsatte förra året en utredning under ledning av John Chilcot för att dra lärdom av kriget.
Den tidigare chefen för den inhemska underrättelsetjänsten berättade i förra veckan för kommissionen att det före Irakkriget bara förelegat en liten risk för en Irak-stödd attack mot Storbritannien, men att landet efter invasionen överhopats av terrorhot eftersom konflikten radikaliserat en del muslimer.
Paul Bremer, tidigare USA-diplomat och amerikansk ståthållare i Irak, som ledde en civil ockupationsmyndighet i Irak i 13 månader efter att Saddam Hussein störtats, sade till kommissionen i maj att både planeringen och antalet soldater som sattes in var bristfällig.
Browns föregångare som premiärminister, Tony Blair, har fått hård kritik för den brittiska invasionen, som var djupt impopulär bland britterna. De brittiska soldaterna har sedan dess dragits tillbaka från Irak.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.