Realtid

Bli jurist för en halv miljon

Helene Rothstein
Uppdaterad: 01 juli 2010Publicerad: 01 juli 2010

Lunds universitet har beslutat hur mycket studenter utanför EU ska betala för sina studier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från och med höstterminen 2011 införs avgifter för studenter som kommer från länder utanför EU-/EES-området samt Schweiz.

Hur hög avgiften ska bli får varje lärosäte själv bestämma. Men kravet är att hela utbildningskostnaden vara täckt.

Lunds universitet är först ut med en färdig prislista för vad olika utbildningar kostar internationella studenter, rapporterar DN. För att komma fram till prisnivåerna har universitetet sneglat på vad motsvarande utbildning kostar i andra länder.

En student från ett utomeuropeiskt land som vill plugga juridik i Lund får betala 130.000 kronor per termin. En hel juristutbildning kostar därmed 585.000 kronor för dessa studenter.

Det är ännu dyrare att studera naturvetenskapliga ämnen. Att bli läkare vid Lunds universitet kostar 1,3 miljoner kronor för studenter utanför EU-/EES-området samt för schweiziska studenter.

Anledningen till att studieavgifter införs är för att Sverige tidigare inte har tagit ut någon avgift vilket medfört att söktrycket till de svenska lärosätena skjutit i höjden.

Samtidigt vill universitet och högskolor behålla dessa så kallade ”free movers” eftersom lärosäten fått statligt stöd för varje student som dels påbörjar sina studier samt för de som klarar studierna.

De andra stora universiteten har inte, som Lund, kommit fram till vilka avgifter de ska ta ut från internationella studenter. Beslut om nivåer tar universiteten under sommaren eller i början av hösten.

ANNONS

Kåre Bremer är rektor vid Stockholm universitet:

– Vi är inte klara med detta, vi håller på och räknar på kostnaderna, enligt samma resonemang som i Lund, säger han till Realtid.se.

– Vi kommer sannolikt att ha två prisnivåer, en för naturvetenskapliga studier, en för studier inom humaniora-samhällsvetenskap, men beloppen blir inte klara förrän i september.

Beatrice Högå, ordförande för SFS, Sveriges förenade studentkårer, säger att de på SFS är helt emot att studieavgifter införs över huvud taget.

– Vår generella uppfattning är att studieavgifter inte ska införas över huvud taget. Vi anser att alla ska ha lika rätt till utbildning. Det betyder att plånboken inte ska vara avgörande för vad eller var man kan studera – inte heller för utomeuropeiska studenter.

SFS tror också, påpekar Högå, att avgifter kommer att slå mot utbildningskvaliteten eftersom internationella studenter, enligt Högå, med dess erfarenheter och andra synsätt höjer kvaliteten på utbildningarna.

Från politiskt håll har man sagt att avgifterna kommer att införas jämte ett stipendium som ligger på 70.000 kronor per läsår.

– Med så höga avgifter som Lunds universitet tar ut kommer inte det att räcka.

ANNONS

Men är det rimligt
att förbli ett land i Europa som inte tar ut en studieavgift?

– Ja, vi tycker det. Är man för fri utbildning där inte plånboken styr så är det rimligt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]