Realtid.se har pratat med olika representanter från näringslivet om regeringens första 100 dagar. Läs här vad de tyckte.
Blandade omdömen från näringslivet
Mest läst i kategorin
Signhild Arnegård Hansen, ägare till Svenska Lantchips och vice ordförande i Svenskt Näringsliv, är lite kluven till vad regeringen än så länge åstadkommit.
– Det är både ris och ros. De har gjort en hel del bra – att de satsar på nya jobb är positivt. Däremot tycker jag att de koncentrerar sig för mycket på utbudsfrågan. De måste komma till skott med att sänka arbetsgivaravgifterna. Jag är också besviken på deras inställning vid Vaxholmsbråket. Jag är lite förvånad att en liberal regering inte vill ta strid med facket. Arbetsrätten måste man våga börja titta på och på småföretagen – vad kan vi göra för att hjälpa dem?
På Saab Automobile vill informationschefen Örjan Åslund snart se vad som gäller för biltullarna, och att ägare till miljöbilar får någon slags förmåner.
– Det menar vi är en bra stimulansåtgärd. Sedan ligger miljöbilspremier- och bonusar på Maud Olofssons bord och ju förr branschen får besked om det desto bättre. Förhoppningarna är att stimulera kunden att köpa miljöbilar genom incitament från regeringen, säger han.
I framtiden förväntar sig Saab Automobile mer förändringar på transport- och trafikområdet.
– Väginvesteringar är alltid intressanta, en del av miljöproblemen har dessutom att göra med att bilar blir stående i onödiga köer. Det finns massor att göra, men man behöver ju lite tid, säger Örjan Åslund.
Finansdepartementets förslag om reducerad skatt på hushållsnära tjänster har mötts med glada tillrop från Hemfrid. Företagets grundare tillika styrelseordförande Monica Lindstedt tror att hela branschen kan komma att grovsaneras.
– Under 2006 växte vi med 15–20 procent organiskt. Vår bedömning är att vi kommer att fördubbla tillväxten om förslaget går igenom och träder i kraft den 1 juli. Om man ser på Finland där liknande regler gällt i 5-6 år så minskade den svarta marknaden med två tredjedelar, säger Monica Lindstedt.
– Vi har kämpat i tio år för att hushållsnära tjänster ska ses både som en tillväxtmarknad och en sysselsättningsmarknad. Den privata, personliga tjänstesektorn har alltid varit väldigt styvmoderligt behandlad. Vi är diskriminerade.
It-konsulten Acando har märkt av den ökade efterfrågan på it-konsulter i branschen. För att personal inte ska bli en bristvara vill Kjell Jacobsson, vice vd på Acando att regeringen ska hjälpa till att marknadsföra it-sektorn.
– Vår bransch går för högtryck just nu och det börjar bli svårt att hitta bra människor. När dessutom färre söker sig till de it-utbildningar som finns i landet, finns risk att personal blir en bristvara. Därför vill vi gärna se att regeringen vill satsa på att marknadsföra vår sektor, säger Kjell Jacobsson.
– Än så länge har jag inte märkt så mycket av den nya regeringens it-politik men ambitionen den har att förenkla och förbättra företagsklimatet är positivt.
På bemanningsföretaget Adecco tycker man att det är för tidigt för att kunna se någon direkt förändring med den nya regeringen. Anna Kollin, som är marknadschef på Adecco, har dock förhoppningar om att regeringen Reinfeldt ska lätta upp arbetsmarknaden så att bemanningsföretagen blir lika accepterade ställen att söka jobb på som arbetsförmedlingen.
– Vi förmedlar ju väldigt många fler jobb är dem, men jag hoppas att vi ska kunna samarbeta och ta del av varandras kompetens. Arbetsförmedlingen behöver nog emellertid lära sig en del, om de ska kunna hänga med i vårt tempo.
– Om jag får önska fritt så skulle jag vilja att regeringen tillät dem som är anställda halvtid hos oss att stämpla upp till heltid. I dag får bara de som fått halvtidsjobb genom arbetsförmedlingen göra det och det är inte rättvist. Vi vill att bemanningsföretagen och arbetsförmedlingen ska kunna agera på samma marknad under lika villkor.
Astra Zenecas informationschef
Staffan Ternby tycker inte att tilltron till forskarsamhället har förändrats i och med den nya regeringen. Men företaget har haft inledande kontakter med regeringen berättar han och han känner ett initialt stöd från deras sida.
– Vi vill att regeringen ska se att den forskande läkemdelsindustrin är en stor tillgång för Sverige nu och i framtiden och det verkar de hålla med om. Jag har också fått intrycket av att den vill öka tillgängligheten för svensk sjukvård och det är lovvärt och bra.
Däremot gillade Astra Zeneca inte det utspel som socialminister Göran Hägglund gjorde för några månader sedan.
– Han gick ut och sade att apoteket skulle bli prisförhandlande och det skulle vara väldigt negativt om det skulle bli flera olika prisförhandlande parter i Sverige. Det skulle bli rörigt och skulle inte främja konkurrenskraften för svenska läkemedelsföretag. Som tur är tog han tillbaka det han sagt, säger Staffan Ternby.
Martin Tiveus, vd för operatören Glocalnet, som ägs av Telenor, ser positivt på att regeringen vill sälja sitt ägande i Telia Sonera och hoppas nu att Skanova ska bli ett eget bolag framöver.
– Än så länge har vi inte sett så mycket av den nya regeringen. Anders Borg har tänkt sälja ut Telia Sonera framöver men det viktigaste för oss är att Skanova som ansvarar för nätet blir ett separat bolag. Telia Sonera har förhalat beslutsprocessen flera gånger och tagit ut överpriser för bredbands- och telefonimarknaden, vilket påverkat oss operatörer som är beroende av att använda deras nät. Det i sin tur har drabbat kunderna som fått betala höga priser för telefoni som följd.
– Vi har egentligen inga synpunkter på vem som äger nätbolaget Skanova. Det viktiga är att nätbolaget är fristående och regleras under PTS, säger Martin Tiveus.
Kjell Sjöberg, vd för Boo Energi, tycker att det kanske viktigaste och mest positiva den nya regeringen gjort var när den redan före valet, alltså när den fortfarande var i opposition, kom överens om kärnkraften.
– Att vi lämnat, eller i varje fall skjutit upp, snabbavvecklingen av kärnkraften är positivt. Inte minst för konsumenterna, eftersom det kan hindra en uppgång i elpriserna. Skulle ytterligare aggregat stängas av skulle bristen på el, och en större elimport, verka prishöjande.
– Att man inte tagit beslut om Vattenfall är å andra sidan negativt. Och det viktigaste där är kanske inte en privatisering, utan det vore än mer önskvärt om bolaget åtminstone kunde delas upp i flera. Det är inte bra för konkurrensen att det ryms både produktion och försäljning i ett och samma bolag, säger Kjell Sjöberg.
För det privata vårdföretaget Capio är det senaste förslaget från socialminister Göran Hägglund naturligtvis positivt. Hägglund vill öppna upp möjligheterna för vinstdrivande bolag att driva sjukhus. Stopplagen från förra året skulle då ersättas med vad regeringen kallar “startlagen”.
– Regeringen har ju deklarerat en generell inställning vad gäller vården. Där ingår att öka tillgängligheten i vården, korta köerna och att effektivisera. Det passar oss som privatvårdgivare, säger Saila Horttanainen, informationschef på Capio Sjukvård Norden.
– Det vore bra om stopplagen revs upp. Ett mer modernt tänk skulle kunna se på sjukvård i olika utföranden. Om vi ser på England så har vi öppnat åtta specialsjukhus de senaste åren. Även i Sverige har vi folk som är jätteduktiga på en viss typ av kirurgi eller ortopedi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.