Realtid

Birgerssons tvivel- aktiga bolagsaffärer

Martin Schori
Uppdaterad: 16 feb. 2007Publicerad: 16 feb. 2007

It-profilen Jonas Birgersson anklagas för att sälja ut företag i Labs2 till reapriser. Köparna är tidigare okända bolag, som senare visar sig vara hans gamla vänner.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Resultatet blir ett urholkat aktievärde – och överkörda aktieägare.

Birgerssons bolag Labs2 gick inget vidare. Bolaget blödde pengar och satsningen på mjukvaran Brikks gick inte som han hade tänkt sig. Dock hade Labs2 något av värde – bredbandskunder.

I mars 2006 sålde Labs2 dotterbolagen Bredband2, Digisip och Via Europa. I bolagen ingick kundstockar och lite infrastruktur. I en enda transaktion ändrade man företagets verksamhet fundamentalt och sålde samtliga av sina totalt 40.000 bredbandskunder.

Enligt pressreleasen var köparen något som heter ”e-Business”. Det fanns ingen ytterligare information av köparen, inget kontaktnummer, ingen kommentar från någon ägare.

e-Business ägde nu de 40.000 bredbandskunderna som Labs2 tidigare haft. Labs2 skulle dock sköta verksamheten åt e-Business genom ett förvaltningsavtal.

Labs2 sålde bolagen för 14 miljoner. Sju miljoner direkt, och sedan en tilläggsköpeskilling som var baserat på antal kunder och alltså beräknades till ytterligare sju miljoner. (Om den betalats ut är dock oklart.)

Det som dock väckte förvåning i branschen var värderingen av de 40.000 bredbandskunderna. e-Business betalade mellan 175 och 350 kronor per kund, beroende på om tilläggsköpeskillingen betalats ut.

Enligt analytiker och branschfolk som Realtid.se talat med så varierar priset på en bredbandskund kraftigt. Dock är summor under 1.000 kronor mycket ovanliga.

ANNONS

– När Telia köpte danska mobilkunder betalade de 6.000 kronor per kund, säger Mats Sjödin, redaktör för Telekom Online.

– Och bredbandskunder brukar värderas högre än mobilkunder.

Enligt Jonas Thoursie, avgående vd på bredbandsoperatören Blixtvik, är en bredbandskund i ett stadsdelsområde – där Bredband2:s kundstock befann sig – värd runt 2.000 kronor.

I sådant fall borde affären vara värd runt 80 miljoner kronor.

– Varför säljer man en kundstock värd 80 miljoner för sju miljoner? säger Thoursie.

I affären ingick också ett tilläggsavtal. Enligt pressmeddelandet lovade e-Business att de sålda bolagen skulle köpa Brikks-tjänster av Labs2 under en sjuårsperiod.

Labs2 beräknade att tilläggsavtalet skulle vara värt 700 miljoner kronor. Det är en ganska stor siffra för ett företag som för tillfället omsatte knappt 30 miljoner. Affären påverkade inte aktien nämnvärt – den steg med 15 procent för att sedan dala till samma nivå som tidigare (runt 90 öre).

Mats Sjödin konstaterar att många personer i branschen anser att summan är bisarr.

ANNONS

– Jag får massor med kommentarer från andra i branschen, som gapskrattar åt summan 700 miljoner, säger han.

Enligt Jonas Thoursie är det är en ”uppblåst” siffra, tagen ur luften. Eftersom de är beräknade på framtida intäkter är det mycket svårt att spekulera i hur mycket det kan landa på, menar han.

– 700 miljoner? Man skulle lika gärna kunna uppskatta det till 70 miljoner eller sju miljarder. Varför 700 miljoner?

Enligt pressreleasen sålde Labs2 bolagen för att de ville ”fokusera” på sin mjukvara, Brikks. I en enda transaktion hade man alltså gått från att vara en internetleverantör tillbaka till att endast fungera som mjukvaruleverantör.

Det var dock inte första gången som köparen e-Business dök upp i samband med Birgersson.

I september 2005 skickade Labs2 ut en pressrelease som berättade att ”Svenska Fiberbolaget AB” köpt Labs2:s ”befintliga infrastruktur”. Priset var 10 miljoner kronor. ”Infrastrukturen” skulle sedan leasas tillbaka till Labs2.

Fiberbolaget var helt okänt i it-branschen. Inte heller var det något aktiebolag, vilket pressreleasen angav. Det har ingen hemsida och har inte gjort mycket väsen av sig efter affären.

Enligt Birgersson själv handlade det om en helt nyregistrerad bifirma till ett riskkapitalbolag som heter ”e-Business Consulting Scandinavia AB”. Även detta en helt okänd aktör i branschen, utan hemsida.

ANNONS

– Vi ringde upp Bolagsverket och de sa att Fiberbolaget var en bifirma till e-Business, ett företag som sysslade med hästuppfödning. Det tyckte vi var lite konstigt, säger en företagsledare som konkurrerar med Labs2, till Realtid.se

Även Jonas Thoursie var förvånad.

– Man visste inte om det var en europé eller en skandinav eller ett aktiebolag eller en enskild firma eller vad det var för någonting, säger han till Realtid.se

I styrelsen för e-Business sitter medieskygga Marina Bäcktröm, som också äger bolaget, och hennes sambo, Ken Ceder. Ceder är gammal kompis till Birgersson och var med i Framfab-styrelsen. Paret sitter också i styrelsen för Billiant, som ägs av Labs2.

Fiberbolaget och e-Business är för övrigt registrerat på samma Lund-address som Labs2.

Nio månader senare, i december, sålde e-Business vidare Bredband2, ABC Bredband samt Digisip till it-bolaget SkyCom. Köpeskillingen var då hemlig.

SkyCom påstod att de genomförde köpet med sina ”befintliga medel” och att ”bolagets likviditet är fortsatt god för kommande förvärv och organisk tillväxt”.

Enligt SkyComs delårsrapport var företagets likviditet 14 miljoner kronor i september 2006.

ANNONS

Tre månader före SkyComs affär med e-Business hade Labs2, trots att de tidigare påstått att de skulle fokusera på Brikks, köpt ett driftbolag av SkyCom – SkyCom Drift. Som betalning hade SkyCom fått 30 procent av aktierna i Labs2, värda runt 90 miljoner kronor enligt pressmeddelandet. Därmed blev SkyCom den största ägaren i Labs2.

En källa till Realtid.se hävdar att SkyCom köpt de tre bolagen av e-Business och betalat med de aktier som de fick av Labs2 för SkyCom Drift-affären. Då skulle Birgersson, genom kompisen Ceder i e-Buisness, få större kontroll i Labs2.

Även Birgerssons konkurrent är inne på samma spår.

– De skulle ha kunnat betala med sitt innehav i Labs2, säger han.

– Att e-Business skulle kränga bolagen vidare till SkyCom var redan uppgjort sedan länge, säger Stefan, en person med mångårig bakgrund inom it- och telekombranschen, som vill vara anonym.

– Hela affären var initierad långt innan den blev känd. Jag visste om det kanske två månader innan. Dessutom var Fiberbolagsaffären bara en konstruktion. Hade det hetat ”Ken Ceder Invest” hade kanske folk undrat varför de inte hittade någon bättre förvärvare. Så man bildade en bifirma och så låter det som en trovärdig köpare.

Stefan säger också att han är ”helt säker” på att Labs2 så småningom kommer att sälja SkyCom Drift till e-Business, för att samla all infrastruktur där.

Riskkapitalbolaget är nämligen bara Ken Ceders och Marina Bäcktröms på papperet.

ANNONS

– I själva verket är det Birgersson som kontrollerar det, påstår han.

Stämmer de uppgifterna så skulle alltså Birgersson sålt Bredband2 och de andra bolagen till sig själv, för en billig penning. Därefter skulle han ha sålt det vidare till SkyCom – utan att ha behövt dela med sig till aktieägarna. Därefter har man köpt infrastruktur av SkyCom för nyemitterade aktier. Den kan vara på väg till e-business, som nu äger det mesta av värde som en gång tillhörde Labs2.

– Det är ju shady, säger Stefan.

– Det är omoraliskt. Den som har aktier i Labs2 är ju så blåst, lurad.

Thoursie är av en annan uppfattning.

– Jag tror inte att han drivs av egen kommersiell vinning, av att bli rik och bosätta sig på Mauritius. Han drivs av en politisk vision. Att spela en roll i bredbands-Sverige.

På SkyCom vägrar man att avslöja vad de betalade för Bredband2 och de andra bolagen.

– Det står ju klart och tydligt i inledningen till pressreleasen att köpeskillingen inte är offentlig på säljaren begäran, säger deras vd, Jöns-Petter Lidström, till Realtid.se.

ANNONS

Men hur ska då aktieägarna veta om det är en bra affär?

– Det får väl framtida resultaträkningar visa.

SkyCom är precis som Labs2 noterade på First North. Den börsen kräver inte att företagen redovisar köpeskillingen vid förvärv. Däremot anser de att det är ”lämpligt” att göra så.

Ken Ceder vill inte heller säga någonting.

– Vi är inget offentligt bolag, varför skulle vi redovisa köpeskillingen? säger han till Realtid.se.

Varför sålde ni de här bolagen, ni hade ju precis köpt dem?

– Det är en annan fråga som privata bolag inte behöver svara på.

Det finns fler kopplingar mellan Birgersson och Ken Ceder och Marina Bäckström i e-Business. Förutom att bolagen är skrivna på samma adress, personerna sitter i samma styrelser och att Birgersson hjälpte e-Business att sälja vidare bredbandskunderna så har de tillsammans tagit fram den nya tjänsten Relakks.

ANNONS

Labs2 utvecklade den och äger domännamnet Relakks.com, Trygghetsbolaget äger tjänsten. e-Business äger i sin tur Trygghetsbolaget.

Varför har då inte övriga aktieägare reagerat på Birgerssons förehavanden?

I slutet av 2005 ägde Birgersson själv knappt två procent av aktierna. Ytterligare tre hade Dawn Investment, där Birgersson sitter i styrelsen.

Tillsammans kontrollerade de flest aktier i Labs2. Den näst största aktieägaren hade då endast 2,69 procent.

– Innan SkyCom gick in var ju Birgersson länge största ägaren, bland tusentals aktieägare. Ingen var tillräckligt stor för att ryta till, säger Stefan.

– Det fanns ju ingen styrelse i Labs2, det är samma människor som i ledningsgruppen. Samma människor som ger direktiv som utför dem.

– Dessutom finns det en psykologisk faktor. De som sitter där och köpte aktierna för 160 kronor och nu ser att den ligger på 60 öre bryr sig inte längre. De har redan förlorat så mycket. Allt för många resonerar så. Eftersom folk är så blasé så kan Birgersson hitta på vad som helst.

– Först köper de SkyCom Drift för nästan 100 miljoner i aktier. Sen säljer de säkert det till e-Business och säger ”kolla nu fick vi 15 miljoner i kassan, det var ju bra för Labs2”.

ANNONS

– Man finansierar det operativa genom att låta aktieägarna betala. Man rear ut bolagets tillgångar. Hade det varit privatägt då spelar det ingen roll. Men när man gör det på aktieägarnas bekostnad då är det fel.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Schori
Martin Schori
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]