UPPDATERAD Biosensor, nyligen anmält till FI, och vd Bengt Hagander presenterade sitt företag på Nalen på torsdagen. Realtid.se var där och lyssnade på argumenten för att satsa i bolaget – som nyemitterar.
Biosensor ber om mer pengar
Mest läst i kategorin
På torsdagen arrangerade Aktietorget ”AktieTorgsdagen” på Nalen i Stockholm, tillsammans med bland andra Affärsvärlden. Tolv av de på Aktietorget noterade bolagen presenterade sig under ungefär en halvtimme.
Sist ut var ifrågasatta och nyligen till Finansinspektionen anmälda Biosensor Applications, som säljer utrustning för drog- och sprängämnesdetektering och har sin bakgrund i Bofors och minröjning. VD Bengt Hagander berättade om utrustningen, vars poäng är att effektivisera drogtester: i stället för urinprover baseras testerna på saliv- och svettprovet. Därigenom kan såväl provtagning som analys gå fortare, till stor nytta för den fältpersonal som genomför testerna, sade Hagander.
– För er som inte vet hur det går till när polisen stoppar en när man kör bil går det till så här, sade Hagander och beskrev hur drogtester går till och hur mycket effektivare det blir med Biosensorutrustning: i stället för urinprov och väntan på vad analysen ger, vilket kan ta 20 minuter, stryker man med Biosensors metod en sticka på armen, och väntar bara någon minut tills man har svar.
Dock: verksamheten har inte gått så bra på sistone, enligt Bengt Hagander på grund av senarelagda inköp hos den offentliga sektor – främst statliga myndigheter – som utgör kunden. Därför ber Biosensor nu via en nyemission om 19,7 miljoner fräscha kronor för att överleva likviditetsmässigt och för att ytterligare bearbeta marknaden.
Om nyemissionen går igenom – och det gör den, den är garanterad upp till 10,8 Mkr av Biosensors två huvudägare samt av en extern garant – kommer nästan 300 miljoner kronor att vara investerat i Biosensor sedan bolaget grundades. Börsvärdet ligger på 90,6 miljoner kronor i skrivande stund.
– Det ändras ju från dag till dag, sade Bengt Hagander under sin presentation efter att ha nämnt siffran 100 miljoner. Han påpekade även att aktien är en av Aktietorgets kanske tre mest likvida, vilket tycks kunna stämma. Särskilt på senare tid har handeln varit intensiv i aktien (se diagram nedan).
”Biosensor, en bra investering”
På den slide Hagander hade rubricerat ”Biosensor, en bra investering” nämndes även att företaget har två nya produkter som introduceras nu, samt har en stark ledning och styrelse.
Efter powerpointpresentationen vidtog en frågestund med Aktietorgsdagens moderator, reportern Agnetha Jönsson från Affärsvärlden. Hagander grillades bland annat vad gällde i vilken mån företaget kommer att klara sig på pengarna nyemissionen ska ge, och om vilka kunderna egentligen är. Hagander undvek den sistnämnda frågan och började i stället prata om hur effektiv produkten är, men svarade under frågestunden med publiken att tullen, några fängelser samt Hasselakollektivet på Gotland är kunder.
Realtid.se ringde och kollade med Hassela – de är kunder på hyrbasis, och nöjda med utrustningen, sade vd Lars Siggelin.
En annan fråga gällde omsättningen – 1,7 miljoner kronor under första halvåret 2009, enligt Bengt Hagander.
Anmälda till Finansinspektionen
Efter presentationen frågade Realtid.se om Hagander tagit del av den anmälan till Finansinspektionen som en anonym aktieägare har gjort angående bolagets ”avsiktligt vilseledande information” beträffande polisupphandlingar. Anmälan, som aviserats på Finansinspektionens hemsida, berör en granskning som nyhetsbyrån Direkt gjorde genom att ringa runt till landets polismyndigheter, som till skillnad från vad Biosensor uppgav visade sig inte ha några inköpsplaner.
– Nej, det känner jag inte igen, sade Bengt Hagander när han fick se en utskrift av anmälan.
I anmälan tas även upp att Aktietorget borde granska bolaget hårdare, men att så inte tycks ha skett – enligt anmälan på grund av att Biosensor och Aktietorget har en gemensam styrelseledamot:
”Aktietorget har såvitt känt inte agerat mot bolaget på något sätt. Däremot har Aktietorget agerat mot andra bolag som spritt oriktig information. En av Aktietorgets ägare och tillika styrelseledamot visar sig vara delägare och styrelseledamot även i Biosensor”, står det i anmälan som är undertecknad i Getinge den 25 september och som tilldelats en handläggare på Finansinspektionen.
När Peter Gönczi, marknadsövervakningschef på Aktietorget och närvarande på Aktietorgsdagen, får se anmälan påpekar han för Realtid.se att anmälaren inte har någon insyn i vad Aktietorget gjort eller inte gjort beträffande Biosensor. Och om någon granskning inletts är han förhindrad att kommentera det på grund av de föreskrifter som finns för att bedriva marknadsplats.
– Vad gäller den gemensamma styrelseledamoten har han inget med marknadsövervakning att göra. Det fanns ett parallellfall på NGM med en person i den börsens styrelse som satt i även ett medlemsföretags styrelse, och där bedömdes det inte utgöra någon intressekonflikt.
Realtid.se har sökt handläggaren på Finansinspektionen för en kommentar.
UPPDATERING: På fredagseftermiddagen får Realtid.se tag i handläggaren Sten Åkesson på Finansinspektionen, som meddelar att han tänker kontakta Aktietorget i ärendet på måndag.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.