Överåklagare Christer van der Kwast granskar utrikesminister Carl Bildts aktieoptioner i gas- och oljebolaget Vostok Nafta, skriver Svenska Dagbladet.
Bildts ersättning granskas
Mest läst i kategorin
Van der Kwast har på eget initiativ inlett en förutredning om huruvida ersättningen ska anses vara en otillbörlig muta. Överåklagare Christer van der Kwast har inlett insamlandet av material från Statsrådsberedningen och företaget.
Miljöpartiet anmälde på söndagen Carl Bildt till riksenheten mot korruption av samma anledning.
– Nu är det fråga om det är en gåva eller rentav en muta, sade miljöpartiets språkrör Peter Eriksson till TV 4 på söndagen.
När Bildt utnämndes till utrikesminister i oktober avsade han sig styrelseplatsen i Vostok Nafta, vars tillgångar nästan bara är aktier i ryska gasjätten Gazprom – som i sin tur vill bygga en gasledning genom Östersjön. Enligt kritikerna hamnar därför Bildt, vars beslut som utrikesminister direkt kan påverka Gazprom, i en känslig och utsatt position.
Bildt fick behålla aktieoptioner i Vostok Nafta, som han under hösten sålt för 4,8 miljoner kronor. Själv har han låtit det framstå som att företagets regler gjort att han inte kunde avstå från optionerna.
Uppgifter i medierna under senare tid har dock pekat på motsatsen – att Bildt egentligen inte borde haft rätt till optionerna eftersom han avgick frivilligt och att styrelsen i efterhand beslutat att han skulle få behålla dem.
Också socialdemokratiska riksdagsledamoten Ulrica Messing har reagerat. Hon ser turerna i ärendet som ”oacceptabla” och kräver en garanti av statsminister Fredrik Reinfeldt om att Bildt inte i utbyte har lovat Vostok Nafta hemliga motprestationer.
Även Bildt medverkade i TV 4. Han underströk ihärdigt att han följt alla lagar och regler, och att turerna beror på missuppfattningar och politiska misstänkliggöranden. Särskilt reagerade Bildt på Messings uttalande.
– Det där är rätt otillbörligt trams.
Vidare försvarade sig Carl Bildt flera gånger med att aktieutvecklingen i Vostok Nafta under hans fyra år i styrelsen varit mycket positiv. Och det har kommit även svenska intressen till del, bland annat AP-fonderna, underströk Bildt.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.