Realtid

Bevisen som ska rädda finanslegendaren

Sara Johansson
Uppdaterad: 26 mars 2012Publicerad: 26 mars 2012

Finansmannen Tomas Fischer slåss för att bevisa att han inte har bott i Sverige på 18 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bråket mellan finansmannen Tomas Fischer och Skatteverket har pågått i cirka tre år. Konflikten mellan finansmannen och myndigheten, som vill upptaxera honom med 15,4 miljoner kronor, handlar om var han bor, om han ska betala skatt i Sverige eller ej.

I en 42-sidig inlaga till förvaltningsrätten svarar Tomas Fischer på Skatteverkets omprövningsbeslut rörande taxeringsåren 2004-2009.

Tomas Fischer, som tidigare beskrivit Skatteverkets utredning för en häxjakt, menar att myndigheten under processens gång har ändrat sig på flera punkter men trots detta står fast vid sitt beslut om upptaxering.

Tomas Fischer har hela tiden hävdat att han bor på jetset-ön St. Barthélemy i Västindien medan Skatteverket har presenterat en stor utredning som visar att han bor i Sverige.

Inledningsvis i Tomas Fischers svar på myndighetens omprövningsbeslut konstaterar finansmannen och hans ombud Mahmut Baran att Skatteverket ”numera vitsordar att det är ostridigt att Fischer är en pensionär som disponerar bostad för åretruntbruk i Frankrike”.

Tomas Fischer har tidigare gått hela vägen upp till högsta fölrvaltningsdomstolen för att ta del av utredningarna och tredjemannaförlägganden. Han menar att det är viktigt att veta vilka som lämna uppgifter samt vilka frågor som har ställts. Finansmannen fick dock nobben av högsta instans.

”Att tredjemansförelägganden använts som så kallade fishing expeditions för att utreda om Fischer är skattskyldig i Sverige är ytterst tveksamt”, skriver ombudet Mahmut Baran.

Han uppger även att Tomas Fischer alldeles försent fick information om att en utredning inletts mot honom.

ANNONS

Inför skattenämnden har Tomas Fischer begärt att få framföra sina synpunkter under en halvdag men myndigheten har endast gett honom en timme, vilket han tyckte var alldeles för kort tid.

”Skatteverket satte kommunikationsplikten helt ur funktion i detta ärende. Fischer har således varken medgetts skälig tid för att lämna skriftliga synpunkter eller skälig tid för att lämna muntliga uppgifter”.

För att övertyga förvaltningsrätten har Tomas Fischer lämnat in flera bilagor med bevisuppgifter som ska visa att han bor och har bott på St. Barthélemy.

Bland annat ett hyreskontrakt som visar att han sedan 1994 hyrt en bostad på ön samt köpehandlingar på ett hus där.

En av bilagorna visar även en sammanställning över tillfällen han har lämnat prover på laboratorium på St. Barthélemy.

Tomas Fischer har även kontaktat öns präst som intygar att han deltagit i kyrkans aktiviteter på ön under den akutella perioden.

Fyra andra som gått in och intygat att Tomas Fischer bor på ön är kammarrättspresidenten Margareta Åberg, Per Westberg, ledamot i Svenska Akademien, Sveriges fd ambassadör i Frankrike Örjan Berner samt St. Barthélemys borgmästare Daniel Blanchard.

Tomas Fischer presenterar även ett försäkringsavtal på en bil för perioden 2003-2009 samt en kopia på ett franskt identitetskort som visar att han är bosatt och vistas på ön.

ANNONS

En av bilagorna är ett intyg där det framgår att två av Tomas Fischers barn har skolförsäkringar på ön.

Sist men inte minst har han bilder från den 13-15 maj 2003 när HMS Carlskrona i samband med dess världsomsegling gjorde ett besök på ön.

Skatteverket har trots dessa bilagor stått fast vid att Tomas Fischer mestadels bor i Sverige. De starkaste bevisen myndigheten hänvisar till är ett American Expresskort som har använts under åren i Sverige.

Tomas Fischer menar å sin sida att kortet har använts av hans fd hustru samt hans barn.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]