Så bör du inte se ut på kontoret. Klädkoder och tips till vardag och fest.
”Betraktaren har oftast rätt”
Mest läst i kategorin
1. Nu när sommarvärmen gör entré, hur lyder klädkoden på kontoret?
Peder Lamm: Alla branscher har sina egna klädkoder. Jag är för den lite mer strikta linjen på jobbet. I kostym-branscher kan man våga sig på lite ljusare kostymer i lättare material under sommaren, som komplement till den mörka kostymen. Men det där med att gå halvnaken när värmen kommer fram får mig att må fysiskt dåligt. Man får ofta se betydligt mycket mer än vad man betalt för. Nu låter jag som en tråkigt, konservativ gammal gubbe, men det är jag väl också.
Maria Christofi Johansson: Klädval återspeglar attityd och vilka signaler du vill sända. På vårt kontor samsas många olika professioner och det gemensamma är att ingen bär slips. Det säger en del om oss, vi jobbar åt vanligt folk och klär oss som dem. Vi vill signalera att ha koll på pengarna är en rättighet som gäller alla!
Fredrik af Klercker: Den är samma året om men beror självfallet på var man jobbar. Har man slips och kostym gäller det även under sommaren.
2. Bör även dofter och smink räknas in i klädkoden och vad gäller i så fall?
Peder Lamm: Det gör det alltid. Allting handlar om att visa respekt för sina medmänniskor och sig själv. Man ska varken se ut som en indianhövding eller bagare på kontoret. Man ska inte heller lukta som en parfymfabrik för det finns de med allergier, ”everything with moderation”.
Maria Christofi Johansson: Det är något privat och personligt omdöme gäller. Möter du sparare varje dag kanske inte en doft ska sticka i näsan.
Fredrik af Klercker: Nej, där får man själv avgöra vad som är passande. Överdrifter på detta område oavsett om man är man eller kvinna är inte att rekommendera. Jag tycker att det går utmärkt att klä sig i drag dock kanske inte på jobbet, men återigen helt beroende på var du jobbar med.
3. Vilka klädesplagg är absolut förbjudna?
Peder Lamm: Det råder sandal- och kortbyxförbud. I min bransch, TV-branschen lever fortfarande hängbyxan kvar, helst hängande under hela röven. Det är inte okej på ett kontor. Storrutiga skogshuggarskjotor och tvåveckorsskägg är också ovanligt populärt. Brudar med enorma mediabrillor har också bitit sig fast. Visst är det roligt att man kan se vilken bransch folk jobbar för… Bedrövligt är också när folk i en kostymbransch försöker se lite trevligare ut och tar av sig slipsen. Det blir fel att gå runt i en snygg kostym och vit skjorta utan slips. Det blir varken avspänt eller snyggt. Det är slipsen som gör en konservativ klädsel.
Maria Christofi Johansson: Kläderna som gör att en kollega ger sitt bästa är rätt kläder för henne. Hängslen kanske, men det skulle inte Claes Hemberg gilla…
Fredrik af Klercker: Shorts.
4. Utgör mingel, vårfester eller event som Båstad/Almedalen undantag där man kan tänja på klädkoden?
Peder Lamm: Absolut, när det gäller fest behöver man inte se ut som vanligt. Bara man följer de klädkoder som finns. Ingen åker till Almedalen med kritstrecksrandig kostym och slips men sandaler och shorts är inte att föredra heller.
Maria Christofi Johansson: Tvärt om har våra fester ofta tydliga teman. Det gör att vi bli mer lika då. I julas ordnade vi egen nobelmiddag med priser och allt. Så finklädda har vi aldrig varit på jobbet.
Fredrik af Klercker: Ja, då är man ju inte på jobbet. Sen beror det på vem du representerar, som talare eller anordnare rekommenderas representativ klädsel men som åhörare kan du göra lite som du vill. Almedalsveckan på Gotland är lite av en semesterort så där kommer även politiker undan med att vara mer lättklädd än vanligt.
5. Var går gränsen för hur utmanande man får klä sig?
Peder Lamm: Har man en otroligt vacker kropp, som en grekisk gud, kan det vara okej att visa lite av härligheten. Dock inte för mycket. Vi män ska inte visa tårna eller hår på kroppen. Damer bör undvika för korta kjolar, för höga klackskor och djupa urringningar. Det är okej på party men inte på kontoret.
Maria Christofi Johansson: Svår fråga, tar en sparare eller en kollega illa vid sig är gränsen passerad. Flyttas fokus från jobbet till modevisning… så är också fokus fel. Betraktaren har oftast rätt.
Fredrik af Klercker: Jag förstår inte riktigt frågan, det är upp till individen själv. Men jobbar man på bank eller liknande där man möter kunder så kanske man inte ska gå omkring i enbart läderkalsonger. Men som sagt det beror helt och hållet på var man jobbar med, man bör lyssna till vad arbetsgivaren ser som korrekt klädsel och vill ge för bild utåt.
6. Vilken var veckans viktigaste nyhet?
Peder Lamm: Att man rotat i Bin Ladens alla papper och fått se det han skrivit. Hur dåligt det gick att hålla uppe det sjunkande skeppet al-Qaida från en stuga i Pakistan.
Maria Christofi Johansson: Min favorit är helt klart ett nyckeltal för fondavgifter. Kostnaden anges i kronor över tio år. Helt rätt för vanliga sparare. Snyggt av Morningstar, hoppas fler följer efter.
Fredrik af Klercker: Att någon köper en norsk tavla för nästan 1 miljard kronor. Tavlan är inte en speciellt vacker och finns dessutom i fyra upplagor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.