I dag inleds topppmötet i Davos i Schweiz. I år färgas mötet av den globala ekonomin med börsras, minskande tillväxt, räntekris och prishöjningar.
Bekymrat möte i Davos
Mest läst i kategorin
När världens politiska och finansiella elit möts i den schweiziska skidorten Davos brukar det bli demonstrationer, oavsett vad mötesdeltagarna talar om. De senaste åren har det dock varit mindre bråk.
Samtalen, som inleddes under onsdagen, har tidigare år hållits mot en bakgrund av en stabil tillväxt.
Men i år är det en ganska orolig samling finanstoppar och politiker som möts mot bakgrund av börsras, minskande tillväxt, räntekris och prishöjningar på den globala ekonomins stapelvaror, till exempel olja. Oron riktas mot USA och dess ekonomiska utveckling eller snarare brist på sådan.
Mycket av samtalen handlar därför om hur USA har hanterat den ekonomiska krisen. Den amerikanska riksbanken har gjort en drastisk räntesänkning men ekonomiska experter är ense om att det egentligen inte finns något som riksbanken kan göra om den amerikanska ekonomin är på väg in i eller redan befinner sig i en recession.
Bland deltagarna i Davos finns 27 stats- eller regeringschefer, ett hundratal ministrar och, hundratals finanstoppar. Bland statscheferna väntas Pakistans Pervez Musharraf och Afghanistans Hamid Karzai.
Från Sverige deltar bland andra utrikesminister Carl Bildt.
Dagordningen handlar enligt en deltagare koncentrerat om huruvida det gamla talesättet ”Om USA nyser så får resten av världen flunsa” fortfarande håller. Svaret på frågan handlar i avgörande hög grad om hur det går för de stora ekonomierna i Asien och Latinamerika. Men i stort sett håller det.
– När den amerikanske konsumenten har problem så får det allvarliga konsekvenser för hela världsekonomin, sade kändisekonomen Stephen Roach, chef för investeringsbanken Morgan Stanley i Asien. Även han tror på recessionen och inte nödvändigtvis på att Asienekonomierna kan hålla världsekonomins hjul rullande av egen kraft.
– Frågan gäller inte om det blir hård- eller mjuklandning utan om hur hård som hårdlandningen blir, sade en annan ekonom.
Den globala miljön, det senaste årets snackis, brukar normalt inte tränga in som samtalsämne bland konferensborden lika litet som Sverige. Men i en rapport som rankar 149 av världens länder på en miljöskala presenterades fick Sverige och Schweiz topplacering.
Demonstrationerna har uteblivit de senaste åren, men i början av seklet förekom våldsamma protester mot globaliseringens följder för de fattiga länderna.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.