Standard Life tror på mer globaliserade ränteportföljer och vill samtidigt se mer flexibla mandat.
"Behövs en förändring i tankesätt"
Mest läst i kategorin
En trögare tillväxt är positivt för obligationer och en lagom utveckling ur makrosynpunkt kan var det bästa för en bra utveckling i tillgångsklassen framöver.
Det menar Alex Gitnik, Standard Life Investments chef för ränte- och kreditförvaltning.
En finansiell kris är inte bra för någon tillgångsklass förutom statsobligationer eftersom all investerare flyr till säkra placeringar.
– Men samtidigt är en stark tillväxt inte bra för obligationer heller eftersom bolag mot den bakgrunden ofta försöker utnyttja den goda situationen och bland annat vara aktiva i många bolagsövertaganden eller belånade uppköp. Den här typen av långsam tillväxt är den ideala bakgrunden, säger han till Realtid.se.
Samtidigt flaggar Gitnik för att obligationsmarknaden fortfarande medför stora utmaningar för investerare. Dess huvudkarakteristik brukade vara säkerhet och stabil inkomst samt diversifiering men den volatila marknaden har satt prov på den uppfattningen.
Bristen på säkerhet och volatiliteten har tvingat investerare längre ut på riskskalan på grund av nollräntor eller negativa räntor. Det kräver en förändring i hur investerare ser på tillgångsklassen och det första steg i dagens miljö borde vara att globalisera portföljen, menar Gitnik.
– Flytta bort från de regionala allokeringarna och utöka med globala möjligheter. På det sättet kan investerare undvika de låga räntorna i eurozonen och få exponering mot avkastningen i Storbritannien, USA och andra utvecklade marknader där vi ser bättre möjligheter. Även om man tittar på företagsobligationer av samma emittenter men med olika valutor kan vi hitta bättre riskpremier i obligationer utgivna i dollarn eller pundet, säger han.
Ett annat sätt att utnyttja svängningarna kan vara att införa bredare riktlinjer i strategierna som investerare.
Eftersom marknaden är cyklisk finns olika möjligheter vid olika tillfällen som kan tas tillvara bättre genom aktivt urval, något Gitnik menar inte behöver innebära att man som investerare offrar kreditkvaliteten.
Men liknande steg är inte alltid lätta att ta, inte minst för större kapitalägare. Institutioner kan vara notoriskt långsamma med ändringar i portföljen då det oftast krävs styrelsegodkännande.
– Det behövs en förändring i deras tankesätt men vi ser kunder bli bekvämare och vi ser även att rådgivare allt mer rekommenderar detta. Men det viktiga är att våra fonder följer strikta riktlinjer och att man aldrig bör vänta sig för stora svängningar, säger Gitnik.
Liknande åsikt uttrycks även av den brittiska kapitalförvaltaren M&G Investments fondförvaltare Claudia Calich. Investerare börjar se större behov av flexibilitet på grund av skillnaderna i avkastning och bör tänka på detta vad gäller valutaurval och inom företags- och statsobligationer, berättar hon för Realtid.se.
När det gäller den interna marknadssynen är Standard Life Investments lite försiktigare med energirelaterade obligationer då oljepriset varit en drivande faktor i marknaden på sistone. Dock är det viktigt att vara selektiv vid urvalet för möjligheter finns även i energisektorn.
– Förra året såg vi stora utflöden i sektorn och några obligationer kanske blev för hårt straffade. Tittar vi djupare in i sektorn kan vi ändå hitta ganska många bolag som inte har exponering mot oljepriset. Deras intäkter och kassaflöden har inte så hög korrelation till oljepriset och därför tycker vi att det är viktigt att göra den fundamentala analysen och hitta investeringar där vi tror risken blivit felaktigt prissatt, berättar han.
Andra möjligheter ser förvaltaren i utvalda tillväxtmarknader som Brasilien och Mexiko samt ett flertal corp-obligationer inom tillväxtländer som enligt Gitnik är ”underutforskade”.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.