På fredag kommer affärsmannen Melker Schörlings bolag Hexagon med resultatrapport. Då väntas besked om bolaget brutit låneavtalet för sin mångmiljardskuld.
"Befängda rykten om Schörlings ekonomi"
Mest läst i kategorin
Om avtalet är brutet finns risk att Hexagon måste ut på nuvarande iskalla finansmarknad och omförhandla ett nytt låneavtal.
Kapitalbehovet kan leda till krav på kapitaltillskott från ägarna med Schörling i spetsen, vars position ryktas svaja på grund av stora skulder.
Korpar kraxar om att Schörling kan bli nästa ”Mats O. Sundquist” som var mångmiljardär men tvingades vräka ut sina aktier på börsen för att återbetala skulder när aktiekurserna föll.
– Vi kan inte i dagsläget ge några kommentarer kring vårt låneavtal två dagar innan vi presenterar vår resultatrapport, säger Hexagons investerarkontakt Sara Kraft.
– Vi visar hur det ser ut i rapporten i övermorgon i stället, säger hon.
Skulle ni ha varit tvungna att gå ut med en pressrelease om ni hade brutit mot låneavtalet?
– Det tror jag inte man är tvungen att göra. Vi kommer att kommunicera i rapporten hur det ligger till.
Realtid.se har även sökt Schörling själv för en kommentar, men får tag på Ulrik Svensson som är vd för Melker Schörling AB (MSAB).
Schörling äger 85 procent av MSAB som äger nästan 30 procent av Hexagon som är värt totalt drygt 7 miljarder kronor på börsen enligt Avanza.
– Det är givetvis svårt för mig att vara specifik om Melker Schörlings ekonomi, säger Svensson.
– Men en sak är väldigt tydlig; att Melker har ju en positiv kassa.
– Vi har sett en del spekulationer kanske just i Realtid.se eller E24 som varit fullständigt befängt – totalt befängt!
– Utan Melker personligen har positiva tillgångar, en positiv likviditet. Så det här är ju bara spekulationer.
Går det att få några siffror för Schörlings ekonomi?
– Privatpersoner brukar inte tala om vad de har i sin egen privata kassa. Men försök gärna att ringa till honom.
– Vi vet att om MSAB exempelvis någon gång skulle vilja göra en kapitalförstärkning, då finns det betydande belopp som Melker skulle kunna gå in med vid en nyemission.
– Vad betydande belopp är – det får du prata med honom om.
Är det på tal att MSAB ska göra en nyemission?
– Oh nej, nej, nej. Vi har en väldigt hög soliditet långt över 80 procent. Så vi har inget behov av det. Det var bara ett teoretiskt resonemang för att visa att Melker har stora privata resurser.
Svensson vill gärna kolla sina citat innan publicering.
– Jag tycker att det är väsentligt att vi får det här korrekt så att det inte florerar absurda rykten över staden.
Svensson ger inte uttryck för oro över ryktet om Hexagons brutna låneavtal och vilka konsekvenser det kan få.
– Det är rena spekulationer. På fredag kommer Hexagons resultatrapport. Då kan alla se vad som var rätt eller fel.
Du verkar indikera att man inte behöver vara orolig?
– Det kan jag inte uttala mig om. Det blir ju helt fel.
Men du låter inte särskilt nedstämd?
– Varför ska man gå omkring och vara orolig?
Du har varit med om värre i Swiss?
– Ja, det kan man säga.
Svensson var tidigare finanschef i schweiziska flygbolaget Swiss, som innan Svensson kom dit hette Swissair och gick i konkurs. Men han var med och ledde ”en spektakulär turnaround” av bolaget.
Nyhetsbyrån Direkt skrev den 19 januari att Handelsbanken sänker sin riktkurs för Hexagon-aktien från 45 kronor till 30. Under onsdagen låg aktien i 28-29 kronor.
Handelsbanken tror enligt sin analys att Hexagon redan under fjärde kvartalet i fjol bröt mot lånevillkoret att nettoskulden inte får vara större än max 3,5 gånger resultatet före avskrivningar, räntor och skatt.
Enligt Hexagons resultatrapport för januari-september år 2008, uppgick bolagets skuld till nästan 9,5 miljarder kronor.
Avtalsbrottet väntas enligt Handelsbanken leda till att Hexagon måste omförhandla låneavtalet med sina banker. Handelsbanken räknar med att en första åtgärd blir att bankerna kräver att Hexagon betalar en högre räntesats, och att Hexagon måste sänka utdelningen till aktieägarna.
Realtid.se får tag på en annan aktieanalytiker som bevakar Hexagon.
– Jag skulle vilja säga som så att om inte Hexagon redan har brutit mot sina lånevillkor, så är de bra nära att göra det i all fall, säger han.
– Så jag skulle väl säga att det ligger ett stort fokus på den här biten i dagsläget.
– Men det är inte helt självklart att Hexagon ännu har brutit mot lånevillkoren. Och samtidigt vet vi att Hexagon inte har gått ut med ett pressmeddelande om detta.
Enligt analytikern finns det frågetecken kring hur Hexagons låneavtal är utformat.
– Tar avtalet hänsyn till eventuella valutafluktuationer, genom att svenska kronan har varit väldigt svag jämfört med andra valutor? frågar han sig.
Hexagon har tidigare sagt att 60 procent av bolagets lån är i schweizerfrancs, 20 procent är i dollar och 20 procent i euro.
En annan fråga är om det från Hexagon avknoppade bolaget Hexpols resultat ingår i det resultat som lånevillkoret ska beräknas utifrån.
– Det finns många sådana mindre bitar, som i alla fall inte jag har insyn i, säger analytikern.
– Så beroende på hur det ser ut kan Hexagon ha brutit mot lånevillkoren i dagsläget. Men det kan också vara så att de inte riktigt är där än. Det finns ett stort fokus på detta.
Hexagon-aktien hade en topp kring 150 kronor i slutet av år 2007, och har alltså sedan dess fallit till under 30 kronor. I och för sig har Hexpol skiljts av från Hexagons aktie under denna period.
Analytikern är trots allt inte helt pessimistisk om Hexagon-aktien.
– Den har gått ner väldigt mycket. Det finns väldigt mycket pessimism som redan är inbakad i Hexagons aktiekurs i dagsläget.
Men även om Hexagon i värsta fall har brutit låneavtalet, genererar väl bolaget ett kassaflöde så att de kan betala på lånen enligt avtal?
– Jag räknar med att bolaget har ett positivt operativt kassaflöde under fjärde kvartalet.
– Däremot kan man ställa sig frågande till i vilken grad de har bundit upp kapital i lager under kvartalet.
– Men det operativa kassaflödet i sig under fjärde kvartalet, räknar jag med blir positivt.
– Hexagon klarar helt klart av att betala sina räntor och så vidare på lånet. Det handlar inte om det, utan frågan är om de brutit mot lånevillkoren vilket i så fall kan öka räntekostnaderna. Det har inget att göra med om de klarar av att betala på lånet eller ej, utan om kraven som bankerna har satt i lånekontraktet.
– Vi är inte osäkra på om Hexagon kommer att klara sina åtagna betalningar på lånet – det är vi inte, utan det tror vi att de klarar. Men om de har brutit villkoren i avtalet – det är frågan.
Ändå finns det enligt analytikern vissa frågetecken kring Hexagons kassaflöde under fjärde kvartalet år 2008.
Han pekar på att kundernas efterfrågan på Hexagons typ av produkter har kollapsat, precis som för många bolag.
Och sedan är det ett stort fokus på hur Hexagon har klarat sin kapitalsituation, exempelvis att inte bli sittande med stora lager.
– Har Hexagon lyckats med att hålla nere verksamhetens ”rörelsekapital”, kan de ha fått en del positivt kassaflöde under kvartalet.
Hexagons själva underliggande verksamhet har historiskt sett visat positivt kassaflöde.
– Men frågan är hur snabba de har varit på att dra ner lagernivåerna när de ser att kunderna inte köper. Det är helt klart en viktig aspekt.
Nyhetsbyrån Direkt skrev den 2 februari att analytikerna enligt SME Direkt i snitt räknar med att Hexagon kommer att visa ett resultat före skatt på 393 miljoner kronor för fjärde kvartalet, i bolagets resultatrapport som presenteras på fredag klockan 8.
Samma kvartal år 2007 blev resultatet 505 miljoner.
Vinsten per aktie väntas bli 1,28 kronor under fjärde kvartalet 2008, jämfört med 1,59 kronor samma kvartal 2007.
Utdelningen föreslås i snitt uppgå till 0,76 kronor per Hexagon-aktie jämfört med 2,35 kronor förra året.
Av nio analytiker som deltog i SME Direkts undersökning inför Hexagon-rapporten, hade fyra analytiker rekommendationen ”köp” eller ”öka” för Hexagon-aktien medan fyra hade ”behåll”. En analytiker ville inte ge någon rekommendation.
Placera.nu:s analytiker Herman Sjöberg skrev den 13 januari att det finns ”en betydande potential” i Hexagon-aktien.
Enligt honom var det väntat att Hexagon skulle komma med en ”vinstvarning” vilket de har gjort och varnat för att bolagets egen vinstprognos för år 2008 inte kommer att infrias. Det har istället lett till att Hexagon kommer att genomföra ”ett större sparprogram”.
Sjöberg räknar med att Hexagons vinst kommer att falla med 10-15 procent år 2009, men ser ändå ”en betydande potential på sikt”.
Han räknar med en vinst per aktie i bolaget på 5,50-6 kronor i år, vilket gör att aktien vid dåvarande kurs på 37,50 kronor värderas till 6-7 gånger den vinsten per aktie. Sedan dess har alltså aktien på bara 2-3 veckor fallit med 24 procent till 28-29 kronor.
Hexagons konkurrent Trimble kom med sin resultatrapport under tisdagkvällen svensk tid enligt Nyhetsbyrån Direkt. Resultatet uppgick till 0,24 dollar per Trimble-aktie, vilket var i enlighet med analytikernas förväntningar.
Trimble har tidigare vinstvarnat och sa då att vinsten per aktie för kvartalet väntas uppgå till 0,22-0,24 dollar per aktie. Den tidigare prognosen var 0,32-0,35 dollar. Samma kvartal år 2007 blev Trimbles vinst per aktie 0,28 dollar.
Omsättningen föll drygt 14 procent till 268 miljoner dollar. Trimble räknar med att omsättningen för första kvartalet kommer att bli 300 miljoner dollar, och vinsten per aktie 0,27 dollar.
”Vår sikt in i 2009 är extremt begränsad. Vi förväntar oss att det första kvartalet kommer spegla förvirringen under det fjärde kvartalet”, skriver bolaget i kvartalsrapporten enligt Direkt.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.