Det är slut med det fria fallet för svensk BNP. Botten är nådd och framöver kommer svensk ekonomi att växa.
Bättre stämning i ekonomin
Mest läst i kategorin
Det spår statliga prognosmyndigheten Konjunkturinstitutet i sin nya bedömning.
Och KI tycker att molnen över Sverige är lite ljusare nu, jämfört med den dystra prognosen i juni.
– Vi räknar fortfarande med ett kraftigt BNP-fall för i år, men det är riktigt att vi har reviderat upp tillväxten för samtliga år. Statistiken som har kommit in har varit starkare än vi tidigare trott, säger KI-chefen Mats Dillén till TT.
Konjunkturinstitutets så kallade barometerindikator, som mäter det totala stämningsläget bland företag och hushåll, steg i augusti till 88,7, från 87,1 i juli.
Alla näringslivets sektorer utom tillverkningsindustrin bidrog till uppgången, skriver Konjunkturinstitutet (KI) i sin senaste månadsbarometer.
Trots den allt starkare indikatorn beskriver KI läget inom det svenska näringslivet som ”mycket svagare än normalt”.
KI räknar med att arbetslösheten når 12 procent 2011. Det innebär också att 260.000 personer har blivit av med jobbet under finanskrisen. Och en tredjedel av dem, närmare 100.000, kommer att slås ut, lämna arbetsmarknaden permanent eller bli långtidsarbetslösa.
Konjunkturinstitutet spår att Sveriges BNP faller med 5,0 procent i år, men att tillväxten vänder uppåt till 1,5 procent 2010. Under 2011 räknar KI med en svensk tillväxt på 2,9 procent.
Arbetslösheten stiger från dagens 8,8 procent till 11,4 procent 2010 och 11,8 procent 2011.
Inflationen mätt som KPI blir negativ, -0,2 procent, i år, enligt KI-prognosen. Den stiger sedan till +0,6 procent 2010 och +1,6 procent 2011.
”BNP har slutat falla, men arbetslösheten ökar ändå snabbt”, sammanfattar KI konjunkturläget.
Hushållens konfidensindikator steg också, till 3,1 från -3,7 i juli. Analytiker hade i snitt räknat med att hushållens konfidensindikator för augusti skulle ligga på -1,0 procent enligt en Reutersenkät. Enligt Konjunkturinstitutet (KI) indikerar detta att ”hushållen nu endast är något mer pessimistiska än normalt”. Över hälften av hushållen tror på en förbättring på tolv månaders sikt.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.