Systematiska hedgefonder gör vinst efter en tung period.
Bättre läge för CTA-strategier
Mest läst i kategorin
För systematiska trendföljande hedgefonder, så kallade CTA-fonder, blev 2014 en något starkare år efter flera år av utflöden och sämre resultat.
Finanskrisen var en av orsakerna till stora utflöden och väldigt få nyteckningar men något bättre resultat i fjol och hittills i år kan leda till ett återuppväckt intresse, säger Aref Karim, grundare och cio på brittiska Quality Capital Management (QCM), till Realtid.se.
En av QCM:s strategier har avkastat totalt 673 procent sedan starten.
– Det här är trots svårigheterna de senaste åren efter finanskrisen. Förra året var bra resultatemässigt men åren efter krisen var tunga, säger han.
Fonderna styrs av matematiska modeller och letar efter trender och rörelser i marknaden.
Några av de tydligaste trenderna från det senaste året som strategierna inriktat sig på är en starkare dollar, kraftigt fallande oljepriser och fallande räntor.
– Vi brukar ha de bästa resultaten i starkt divergerande marknader, något vi ser även framöver. Vår strategi hämtar allting genom att följa volatilitetsmönster och hur de relaterar till varandra. I deflationsmiljöer som de senaste åren till exempel så ökar vår strategi exponering mot defensiva tillgångar och håller sig borta från de med högre riskpremier. När oljepriset rasade till exempel så blankade vi och tog tillvara möjligheter från den stora utförsäljningen. Vi gjorde samma sak genom att vara långa mot dollarn och blanka valutorna i Europa och andra regioner, säger han.
– Det man vill se när tillväxten kommer tillbaka är ett allokeringsskifte till tillgångar med högre riskpremier och det är precis vad det här systemet ska göra. Det är inte ett linjärt system och vi följer inga fastslagna allokeringar till tillgångar. Det är ett dynamiskt och opportunistiskt system där riskhantering är nyckeln.
QCM var en av förvaltarna som led enorma utflöden efter 2008 och tappade nästan 90 procent av tillgångarna. Problemet enligt Karim var att marknadsläget efter 2008 inte var i linje med systematiska förvaltares syn på behov av långsiktigt trendföljande.
Ett annat problem är också att systematiska hedgefonder och så kallade managed futures ofta är svåra att förstå på grund av sämre transparens från förvaltarnas sida.
– Systematiska förvaltare har generellt sett varit ganska motvilliga att dela med sig av detaljerna bakom deras strategier eftersom de vill skydda sitt material. Då kan modellen snabbt bli en svart låda för investerarna vilket senare leder till att de tappar tålamodet med en förvaltare när avkastningen går dåligt. Dock har kunskapsnivån hos investernarna ökat betydligt men det är synd att managed futures måste visa kortsiktigare resultat än exempelvis aktier för att rättfärdigas i en portfölj, säger Karim.
Några undantag är vissa större fonder och institutioner som har permanent allokering i strategierna. Till exempel lanserade QCM en specifik alfa-produkt på grund av intresse från en av AP-fonderna, som kom genom en fond-i-fond. Förhoppningen är att intresset från investerare stiger efter resultaten i fjol och hittills i år, menar Karim.
– Allt eftersom 2015 utvecklas med divergerande tillväxt i olika regioner tror jag vi får se goda möjligheter för den här strategin.
Han berättar även att ökad transparens kan hjälpa intresset för branschen då det är viktigt att veta hur avkastningen skapas.
Karim har själv en bakgrund på köpsidan då han tillbringade 13 år som chef för alternativa investeringar på statliga fonden Abu Dhabi Investment Authority innan QCM:s start 1995.
Nyheter för QCM och dess planer för året framöver omfattar två saker; en är planer för lansering av en UCITS-fond och samarbeten med distributörer och den andra är en satsning på att bredda investerarbasen.
Det förstnämnda är ett resultat av det sistnämnda eftersom QCM tidigare satsade framför allt på institutioner, som utgjorde över 80 procent av kunderna.
– Det vi lärt oss är att det blir för riskabelt att förlita sig på en liten grupp investerare. Vi trodde att institutioner som vi var långsiktiga men vi såg att även de står inför stora utmaningar, vilket ledde till utflöden för oss. Nu vill vi jobba med en bredare grupp och diversifiera vår investerabas. Det tror jag är viktigt ur en affärssynpunkt, säger Karim.
När en UCITS-fond kommer är inte bestämt just nu.
Vad gäller en bredare marknadssyn så fortsätter den i divergensens spår globalt, med en väntad räntehöjning i USA, kvantitativa lättnader i Europa och deflation i Japan. QCM ser att inflationen stiger gradvis, och råvaropriser likaså samtidigt som riskpremier och tillväxt bör återvända om alla penningpolitiska åtgärder tar fart.
– Vad gäller möjligheter så finns de så länge det finns rörelser i marknaden. Just nu föredrar vi fortfarande dollarn över andra valutor, speciellt över Euron som upplever stort tryck på grund av de negativa räntorna. Vi gillar aktier men lite mer konservativt och inom obligationer gillar vi Europa mer. Värt att nämna är att det här är min egen syn och att QCM:s positioner alltid förvaltas systematiskt, avslutar Karim.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.