SEB, Nordea och Handelsbanken vägrar att delta i paketet med ett avsatt belopp från svenska staten på 1.500 miljarder kronor. Bankerna vänder sig emot de höga avgifterna för att utnyttja räddningsåtgärderna.
Bankräddningspaket på väg att misslyckas
Mest läst i kategorin
Det skriver Financial Times.
Hittills är det bara Swedbank som anmält sig till att ta del av paketet, och svenska finansministern Anders Borg kräver nu att EU bidrar till att sänka de förknippade avgifterna.
– Jag finner det väldigt svårt att argumentera för de höga avgifter som vi ser nu.
– Om EU-kommissionen insisterar på dessa avgifter, anser jag att det skulle vara ett stort bakslag för Europa vad gäller regionens återhämtning.
EU:s argument är att avgifterna blir höga i Sverige på grund av att Sverige inte har euron som valuta.
Någon kritik på grund av seg handläggning från EU:s sida, kan EU:s tjänstemän inte förstå.
– Det svenska räddningspaketet godkändes inom tre dagar efter att det offentliggjordes, så det är svårt att förstå vad Borg klagar på, säger en talesperson enligt FT.
Avgifterna fastställs på EU-nivå, eftersom avgiftsnivån räknas ut enligt en formel från europeiska centralbanken för att säkra att en rad riskfaktorer beaktas.
Som FT beskriver det har det blivit ett rent ordkrig mellan Borg och EU, och att Borg menar att EU-byråkraternas yrvakna inställning underblåser kreditmarknadens förlamning.
Utan fortsatta kraftfulla åtgärder från EU, kan hela Europas återhämtning kan vara hotad menar Borg enligt FT.
– Det finns en risk för att den europeiska återhämtningen kommer att vara ganska svag, säger han till tidningen.
– Det beror delvis på att kreditgivningen inte fungerar särskilt bra. Vi som en union har inte gjort tillräckligt för att återställa kreditgivningen.
Som ett konkret förslag vill Borg ha just sänkningar av bankernas avgifter för att få lånegarantier.
Det svenska bankräddningspaketet godkändes i slutet av oktober, innan de senaste justeringarna av riktlinjerna och uppdelningen i krisbanker och friska banker.
– Om Borg vill göra ytterligare uppdateringar av det svenska paketet, är EU-kommissionen redo att titta på det, säger en talesperson för EU enligt FT.
EU:s konkurrensminister Neelie Kroes har fastslagit att EU försöker att vara rättvis och pragmatisk, men måste se till att bankräddningspaketen i de olika EU-länderna inte ger fördelar för vissa banker på bekostnad av andra.
Efter flera veckors överläggningar har EU-kommissionen godkänt 29 bankräddningspaket inklusive svenska statens räddning av Carnegie för drygt 2 miljarder kronor.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.