Hårdare regler tvingar kapital till ljusskygga delar av ekonomin, hotar Goldman Sachs-chefen Gary Cohn.
Bankjättar i regelattack
Mest läst i kategorin
Brittiska storbanker protesterar mot krav på att krisbankerna Lloyds och Royal Bank of Scotland, RBS, ska isolera sin investmentbanking så att riskfyllda spekulationer inte hotar möjligheten för vanliga människor att låna pengar av den stabilare kontorsrörelsen, retail banking.
Kraven från regeringens utredare Sir John Vickers grupp Independent Commission on Banking innebär att de båda bankerna kan tvingas knoppa av sina investmentbanker.
Utredaren signalerar att uppdelningen också kan inkludera ännu hårdare krav på kapitaltäckning än de nya Basel III-reglerna som ska vara genomförda 2019.
Men starka röster i banksektorn håller emot.
Brittiska banker protesterade mot utredningens förslag under onsdagen, skriver Financial Times.
Samtidigt, från talarstolen under toppmötet i Davos, försökte den amerikanska investmentjätten Goldman Sachs chef Gary Cohn avfärda tanken att transparens sänker risken i den finansiella sektorn.
När bankerna hamnar i strålkastarljuset hittar kapitalet andra vägar. Redan komplicerade strukturella produkter med fond-i-fond-i-fond och lån som paketeras om i flera steg blir allt snårigare. Privata finansiella institutioner handlar mer och mer i egna portföljer istället för genom bankernas genomlysta infrastruktur.
– Under de närmaste åren kommer den oreglerade sektorn att växa exponentiellt, sa Gary Cohn.
– Risk är risk. Jag är rädd att riskerna kommer att flyttas från den reglerade, mer transparenta banksektorn till en mindre reglerad, dunklare sektor.
Mycket pengar står på spel, både för Goldman Sachs och för dess brittiska konkurrenter.
Bara RBS skulle förlora uppemot fem miljarder pund om året på omintetgjorda synergier som att inte kunna använda samma gemensamma administration, varnar banken.
Men tidigare RBS-chefen Sir George Mathewson hejar på utredaren. Han föreslår att staten, som är delägare i RBS sedan en räddningsaktion under finanskrisen 2008, ska riva upp förvärvet av Natwest – en affär han själv gjorde år 2000.
Dessutom borde staten riva upp Lloyds köp av HBOS, skriver han till Vickers och hans grupp.
Storbanken Barclays varnar för att en framtvingad uppdelning hotar stabiliteten i det finansiella systemet och ser inga bevis för motsatsen.
Barclays blev aldrig föremål för statligt ingripande utan klarade finanskrisen med nödlån från den brittiska centralbanken Bank of England.
De brittiska bankerna ska nu betala tillbaka motsvarande 2.000 miljarder kronor till januari 2012 till Bank of England.
Säkerheten för lånen som behövdes för förluster inom investmentbanking står retail banking för: det är britternas bostäder som ofta är belånade upp över skorstenen.
En framtvingad uppdelning med vattentäta skott mellan hög risk och vanliga människor skulle förhindra att det sker igen, resonerar den brittiska utredaren.
Men Gary Cohn på Goldman Sachs hävdar att om storbankerna inte får fortsätta som förr så blir det de ”dunkla”, mindre, privatägda delarna av finanssektorn som skattebetalarna får rädda nästa gång.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.