Rysslands centralbank tillät på fredagen den åttonde "minidevalveringen" av rubeln under december månad.
Åttonde devalveringen av rubeln
Mest läst i kategorin
Det skedde dagen efter det att oljan sjunkit i pris till bara 30 dollar per fat.
Råoljepriset är det lägsta sedan 2004 på Rysslands största exportvara, väsentlig för regeringens ekonomiska satsningar.
Raset i oljepriset kopplat till den globala ekonomiska uppbromsningen har på ett halvår vänt på rubelns värdestegring och drivit valutan nedåt.
För att hindra ett plötsligt ras har centralbanken lagt ut över 100 miljarder USA-dollar på att upprätthålla kursen de senaste fyra och en halv månaderna. Det gäller att stoppa ett ekonomiskt kaos likt det på 90-talet, då ryssarna plötsligt fick se alla sina besparingar smälta ihop till nästan ingenting.
Ryssland befarar att landet kan drabbas av recession efter många års kraftig och stadig tillväxt tack vare det höga oljepriset.
Ryssland har dock fortfarande världens tredje största valutareserv, värd 451 miljarder dollar, till följd av oljeexporten.
Ryska myndigheter förnekade till en början att rubeln skulle tillåtas falla men har ändrat sitt budskap de senaste veckorna. Rubeln kan inte hävda sig då råvarumarknaden på global nivå råkat i motvind, heter det nu.
Ryssland hade baserat nästa budget på antagandet att oljepriset skulle hålla sig på nivån 70 dollar per fat nästa år, men planerar nu att sänka förutsägelsen till 50 dollar.
På fredagen noterades rubeln i handeln till 34:31 gentemot en euro-dollarkorg efter att ha fallit igenom nivån 33:86, som tidigare var centralbankens stödnivå.
Centralbankens förste vice ordförande Aleksej Uljukajev, främste ansvarig för valutafrågor, säger att han kommer att fortsätta med att tillåta en gradvis försvagning av rubeln. Det blir inte fråga om någon plötslig och stor devalvering, förklarar han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.