Regeringen presenterar i dag ett åtgärdspaket mot fusk med skatter och bidrag.
Åtgärdspaket mot fusket
Mest läst i kategorin
Oannonserade kontrollbesök ska kunna göras i bygg-, tvätteri- och taxibranschen. Ett system med personalliggare ska undersökas för bygg- och tvätteribranscherna, liknande det som finns inom restaurangbranschen.
Dessutom införs en gräns på 10.000 kronor för kontrolluppgifter, som Skatteverket tidigare har efterfrågat. Skatteverket ska också se över möjligheterna till en lönecentral på internet, som tar över en del av företagens lönehantering och uppgifter om vilka anställda som finns.
Regeringen tillsätter också en utredning som ska se över möjligheten till enhetligare regler om återkrav när pengar har betalats ut felaktigt. En annan utredning ska se om en bidragsspärr vid bidragsbrott kan införas.
Myndigheter ska samverka bättre, så att det blir underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar.
Skatte- och bidragsfusk beräknas kosta cirka 133 miljarder i uteblivna skatteintäkter, varav cirka 66 miljarder kan kopplas till svartarbete. Det motsvarar totalt 31.955 kronor i sänkt skatt per år och hushåll, enligt regeringen.
Underrättelseskyldigheten ska gälla när en myndighet upptäcker att en annan myndighet felaktigt har betalat ut en ekonomisk förmån. Myndigheter som ska omfattas är bland andra Migrationsverket, Försäkringskassan, Centrala studiestödsnämnden och Arbetsförmedlingen.
Lagen ska träda i kraft den första maj 2008.
Utredningen om bidragsspärr innebär att den som gjort sig skyldig till bidragsbrott under en viss tid inte ska ha rätt att få ut ersättning från välfärdssystemen.
Utgångspunkten för enhetligare regler för återkrav är att hela det felaktiga beloppet ska återkrävas. Utredaren ska bland annat överväga ränta, dröjsmålsränta och ränta vid anstånd eller avbetalningsplan.
Socialbidrag ska inte omfattas av bidragsspärren, enligt socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.
– Det ska gå att få socialbidrag även om man gjort sig skyldig till bidragsbrott, sade hon och tillade att utredaren ska titta på om det kan finnas särskilt ömmande fall.
– Till exempel när det handlar om familjer och om det finns barn inblandade.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.