SEB justerar ned tillväxten för Sverige för 2015 och 2016.
Återhämtning utan riktig kraft
Mest läst i kategorin
Svensk ekonomi fortsätter att utvecklas bättre än ett flertal europeiska länders men tillväxten är ändå svagare än väntat. Det skriver SEB i sin senaste Nordic Outlook-rapport.
Banken har på grund av den trögare återhämtningen värderat ner prognosen för Sverige jämfört med den förra rapporten som kom i maj. En ökning i BNP på 2,7 procent i år och 3,1 procent nästa år revideras nu ner till 2,1 respektive 2,9 procent.
”Tillväxten drivs av en stark privat konsumtion som gynnas av stigande realinkomster och tillgångspriser. Accelererande huspriser och hushållsutlåning ökar riskerna för en korrektion nedåt på längre sikt. Vi räknar därför med nya åtgärder inom makrotillsynen, bland annat att beslut om ökade krav på amorteringar av bolån tas under hösten 2014. Detta bidrar till att öka möjligheterna för en mjuklandning på bostadsmarknaden,” skriver SEB i rapporten.
På grund av en låg inflation är pressen på Riksbanken stor. Prognosen är att reporäntan redan under oktober sänks ytterligare, till 0,15 procent och ligger kvar på den nivån hela nästa år.
”Först under 2016, när centralbankerna i USA och Storbritannien kommit en bit på väg i höjningscykeln, räknar vi med försiktiga räntehöjningar,” skriver SEB.
Det tänkta scenariot efter höstens val är en koalition mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet men den svårbedömda ekonomiska politiken bidrar till en högre osäkerhet. Dock är sannolikheten för en oansvarig finanspolitik eller skadliga ramverksförändringar ganska låg.
I Danmark är tecknen tydligare på en starkare återhämtning. Inhemska indikatorer som sjunkande arbetslöshet, stigande bostadspriser och stärkt framtidstro ser fortfarande starka ut men tillväxten revideras ändå ner något, främst på grund av svagare tillväxt för landets viktigaste handelspartners och Sverige.
En risk mot konjukturuppgången kan vara om konflikten mellan Ukraina och Ryssland eskalerar. ”En liten, öppen ekonomi såsom Danmark är mycket känslig för utvecklingen i omvärlden,” skriver SEB.
Utsikterna för den norska ekonomin är något spretiga. Dämpad investeringsaktivitet inom olje- och gassektorn samt mindre bostadsinvesteringar är fortsatta problem men arbetsmarknaden och bostadsmarknaden har stabiliserats så stämningsläget har vänt, enligt rapporten.
För Finland fortsätter problemen och ekonomin gick under första kvartalet åter in i recession. Förutom de strukturella och konjunkturella problem så drabbar sanktionerna i handeln med Ryssland landet hårt. ”Exporten går svagt, hushållen pressas av hög arbetslöshet samtidigt som lågt kapacitetsutnyttjande och svag framtidstro bland företagen håller ner investeringarna. Recessionen avslutas först mot slutet av året,” enligt Nordic Outlook-rapporten.
Läs hela Nordic Outlook här.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.