Finansmarknadsrådet ser positivt på Nasdaqs och Borse Dubais bud på OMX. Men Aktiespararna är tveksamma.
Åsikterna går isär om budet på OMX
Mest läst i kategorin
– Vi bedömer att Nasdaq OMX har bättre möjligheter att bibehålla och förbättra likviditet, omsättning och noteringar i Norden än OMX på egen hand, sade Finansmarknadsrådets ordförande Kerstin Hessius.
I dag presenterade rådet sin slutrapport för OMX-affären. Bedömningen är att OMX har bättre förutsättningar att bli en modern marknadsplats om budet går igenom.
Detta är rådets slutliga rapport som ska ligga till grund för regeringens beslut om utförsäljningen av OMX.
I rapporten har rådet försökt att belysa vilka konsekvenser uppköpet av OMX-börsen kan få.
– Det är helt naturligt för börsen att söka en partner, sade Kerstin Hessius.
Finansmarknadsrådet anser att nya regler
och ökad konkurrens kommer att ändra förutsättningarna för börsverksamhet i Europa de närmaste åren.
Kerstin Hessius talade om ett tilltagande ”konsolideringsrace” mellan europeiska marknadsplatser.
Hon tror dock inte att uppköpet kommer leda till att fler utländska bolag noterar sig i Stockholm i någon större utsträckning.
– Bolag vill notera sig på hemmaplan eftersom de är mer exponerade, men inte det om det innebär onödigt höga kostnader, sade Kerstin Hessius som menade att ägarskiftet kan leda till en mer effektiv marknadsplats med lägre transaktionskostnader.
Varför är Borse Dubai och Nasdaq intresserade av OMX?
Enligt Kerstin Hessius vill Borse Dubai utveckla sin finansiella marknad och säkra den tekniska kompetensen.
Nasdaq å andra sidan vill bli mer konkurrenskraftiga på den europeiska marknaden.
Hans Tson Söderström, ordförande i intresseorganisationen Aktiespararna är kritisk till att aktieägare ska lämna in sina aktier utan att veta vem köparen blir.
– Det är en väldigt annorlunda budsituation. Det finns två gränser: vid 50 procents acceptans blir det Borse Dubai. Vid 67 procents acceptans går det sen vidare från Borse Dubai till Nasdaq. Det betyder att du lämnar in dina aktier utan att veta vem som blir slutägare.
Vad gör det?
– Alla utgår från, inklusive den här utredningen, att Nasdaq blir slutägare och då kommer det att bli en stor börs och allt blir frid och fröjd. Men om det nu blir mer än 50 procents acceptans, men mindre än 67 procent då ska Borse Dubai utveckla Stockholmbörsen och det vet vi väldigt lite om.
Hans Tson Söderström anser att aktieägarna borde ha kunnat ställt ett krav på förbehåll.
– Att jag lämnar in mina aktier på villkor att det blir över 67 procents acceptans annars vill jag ha tillbaka dem. Nu ligger budet där och acceptansperioden har börjat löpa. Regeringen som stor ägare i OMX borde ha sett till att man inte hade en sådan här budkonstruktion.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.